7 жовт. 2014 09:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Політика
0

41

0

Гройсман розповів, як реформи змінять життя в Україні і чому йде до Ради з партією Порошенка

Гройсман розповів, як реформи змінять життя в Україні і чому йде до Ради з партією Порошенка

У Вінниці віце прем’єр міністр Володимир Гройсман презентував реформу системи врядування

 


Гройсман розповів, як реформи змінять життя в Україні і чому йде до Ради з партією Порошенка

6 жовтня у Вінниці Віце-прем’єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман, презентував Реформу системи врядування у державі, яка є частиною президентської «Стратегії-2020».

Реформа включає в себе кілька блоків: реформа місцевого самоврядування; реформа регіональної політики; реформа системи адміністративних послуг; реформа державної служби, запровадження електронного врядування, енергоефективність.

 Гройсман розповів, як реформи змінять життя в Україні і чому йде до Ради з партією Порошенка

Самоврядування

Реформа місцевого самоврядування є ключовою, вона передбачає децентралізацію, повсюдність самоврядування, фінансову самодостатність громад, підвищення спроможності громад та відповідальність органів місцевого самоврядування перед громадами.

За словами Володимира Гройсмана, одне з головних завдань – змінити систему управління в державі, де базовою є громада. «Місцеве самоврядування, є пріоритетом номер один. Не повинна діяти система управління, коли чиновник зверху, а людина під ним, - прокоментував В. Гройсман, та додав ,що коли громада і влада після виборчого процесу об’єднується, для досягнення спільних цілей -  це успіх. Як тільки після виборів влада робить своє, громада хоче інше, це призводить до занепаду».

Для впровадження реформи місцевого самоврядування закладено суттєвий фундамент – схвалено концепцію реформи Кабміном та прийнято ряд законів. Але реформа потребує прийняття змін до Конституції та введення в дію всього пакета Законів.

Гройсман розповів, як реформи змінять життя в Україні і чому йде до Ради з партією Порошенка - фото 2

Реформа адміністративних послуг

«Сьогодні ні землю ні майно ні авто не можна зареєструвати в органах місцевого самоврядування це робилось щоб збудувати жорстку корупційну вертикаль. Таку систему необхідно зламати», - говорить віце прем’єр.

На сьогодні виявлено близько 1515 адміністративних послуг та дозволів й підготовлено план скорочення їх кількості у 30 разів.

Вже затверджено перелік із 51 базової адміністративної послуги, які мають надаватися виключно через центри надання адміністративних послуг, які до кінця 2015 року будуть створені по усій Україні.

Крім того, протягом 2015 року передбачена поетапна передача органам місцевого самоврядування повноважень з надання 42 адміністративних послуг, таких як містобудування та архітектура; реєстрація місця проживання; реєстрація речових прав й бізнесу; земельних відносин; реєстрації автотранспорту та видачі посвідчень водія.

«Реформа системи адмінпослуг вже повністю готова. ЇЇ необхідно впроваджувати», - повідомив В. Гройсман.

Гройсман розповів, як реформи змінять життя в Україні і чому йде до Ради з партією Порошенка - фото 3

Реформа державної служби

Завданням реформи є створення професійної і ефективної державної служби. Служба в органах місцевого самоврядування повинна бути гармонізована з державною службою.

«Працювати на державній службі громадяни повинні не через знайомства, а по бажанню. Службовці повинні мати можливість кар’єрного зросту, достойну зарплату і нести відповідальність. Наприклад, не посидіти з 9 до 18 годин, а працювати бо від тебе багато залежить. Коли є можливість приймати рішення, є кошти на реалізацію рішень, є плани і завдання, тоді по іншому службовець починає працювати», - прокоментував В. Гройсман та додав що ця реформа теж готова до реалізації.

Гройсман розповів, як реформи змінять життя в Україні і чому йде до Ради з партією Порошенка - фото 4

Запровадження електронного врядування

Завданням реформи є форсування інноваційної та ефективної системи врядування через впровадження інформаційно-комунікаційних технологій.

«Багато речей можна робити на відстані. Сьогодні є інтернет і будь-які послуги можна на відстані, без листувань та поїздок. Послуги може надавати навіть сільська рада, якщо наприклад, матиме доступ до реєстрах – зареєструвати авто, землю. Натомість держава буде займатись глобальними речами: обороною, зовнішньою політикою та інше.

Реформа політики регіонального розвитку

Метою реформи є динамічний і збалансований розвиток регіонів. Рівні можливості соціально-економічного розвитку та гарантований рівень публічних послуг, незалежно від місця проживання. Єдність держави.

«Сьогодні міська, селищна чи сільська громада включена в економічне життя? Хто отримує кошти з податку на прибуток підприємств, з податку на доходи х фізичних осіб? Це шулерство з боку держави, бо те що зараховують в бюджет, витрачають на виплату зарплат начебто з доходів держави. Розвивати інфраструктуру, садочки, школи немає за що. Тому мова йде про те щоб забезпечити розподіл загальнонаціональних податків на потреби громад. Частину цих коштів з   січня вже можна буде отримувати», - розповів В. Гройсман.

Енергоефективність

Реформа енергоефективності триватиме до 2017 року. В рамках проведення реформи передбачена стимуляція максимального скорочення споживання енергоресурсі за рахунок застосування сучасних технологій, а також кардинальне зменшення обсягів споживання природного газу.

Передбачено й реформування засад функціонування житлово-комунального господарства й встановлення економічно обґрунтованих тарифів.

У підсумку презентації реформ, Володимир Гройсман повідомив що всі вони вже готові до впровадження, але проблема в тому що діючий Парламент не має політичної волі на те щоб підіймати і розвивати Україну.

Гройсман розповів, як реформи змінять життя в Україні і чому йде до Ради з партією Порошенка - фото 5

«Парламент. який зараз є себе вичерпав. Він не може приймати рішення. Скільки б уряд і президент не працював, скільки б не розроблялось рішень, якщо вони не будуть про голосова ні Парламентом, вони не будуть втілені в життя. Тому президент прийняв рішення про перевибори і оголосив їх. Багато політичних сил в парламенті є не те що недієздатними, вони є брехливими. В кулуарах говорять одне, діють по іншому. В діючому українському Парламенті починається день з того щоб висловити співчуття хвилиною мовчання за загиблими, а частина парламенту не встає... Говоримо за соборність і єдність України, встаючи і аплодуючи цьому, а частина парламенту не встає і не аплодує... Частина парламенту вважає що це не їх країна. Я не уявляю як з ними можна приймати рішення, щоб створити успішну Україну, адже їх і так все влаштовує», - емоційно говорить віце прем’єр.  

Також Володимир Гройсман розповів чому прийняв рішення йти на парламентські вибори з партією «Блок Петра Порошенка».

«Сьогодні більшістю українців, обрано президента, висловивши йому довіру, він взяв на себе відповідальність у найважчі часи. Я знаю що цей президент хоче привести країну до успіху, він живе цим сьогодні. Для мене теж актуальний був вибір, що робити далі. В мене є висока довіра до президента. Я це засвідчив тим що я дав згоду йти з командою президента на вибори до парламенту. Для того щоб отримати реформаторську більшість, яка швидко прийматиме рішення необхідні країні, озираючись на те що сьогодні потрібно зробити. Я знаю що спільною довірою, спільною підтримкою, спільною відповідальністю країна стане незалежною, соборною, європейською країною, де найвищою цінністю є людина», - підсумував В. Гройсман.

Саша Доля, ВИННИЦА.info

 


0
0