28 черв. 2011 14:53

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:55
Місто
0

38

0

Гройсман збирається "ощасливити" вінничан двома вбиральнями за ціною трьохкімнатних квартир

Гройсман збирається "ощасливити" вінничан двома вбиральнями за ціною трьохкімнатних квартир

Департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради провів тендер по закупівлі двох вуличних вбиралень вартістю 840 тисяч гривень


Гройсман збирається "ощасливити" вінничан двома вбиральнями за ціною трьохкімнатних квартир

Цікавий тендер провів у середині червня Департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради. Об'єктом торгів були дві стаціонарні повністю автоматизовані вбиральні для встановлення у громадських місцях.

Здавалося, звичайна справа для комунального господарства, адже у місті є потреба у якісних вбиральнях для вінничан. Проте, вартість таких "чудо-кабінок" європейського зразка може приголомшити будь-кого. Отож в ході відкритих торгів переможцем тендеру виявилася київська фірма "Грюнберг", яка погодилася до кінця року поставити до Вінниці дві двомісні вбиральні за 840 тисяч гривен.

Вбиральні від "Грюнберга" є стаціонарними сталевими будівлями на 2 кабінки із повністю автоматизованими системами, що гарантують абсолютну чистоту й відсутність будь-яких неприємних запахів. За умовами тендерної документації київська компанія, що спеціалізується на постачанні та сервісному обслуговуванні комунальної спецтехніки від німецьких та італійських виробників, бере на себе встановлення та повне обслуговування "чудо"-вбиралень, а місто, у свою чергу, відповідає за технічний проект, забезпечення підключення до комунальних мереж електропостачання, водопостачання та каналізації, а також, на свій розсуд встановлює плату за їх користування.

- Нажаль, люба комунальна спецтехніка сьогодні не є дешевою, - сказав у своєму коментарі до цього факту мер Вінниці Володимир Гройсман. – Проте, місту не вистачає якісних комунальних послуг у місцях масового відпочинку. А ті громадські вбиральні, що існують у Вінниці, не витримують жодної критики.

За його словами, місто планує встановити одну таку вбиральню у Сквері Козицького, іншу – у Центральному парку культури і відпочинку. А всього у Вінниці необхідно встановити близько 10 таких вбиралень у громадських місцях.

 Гройсман збирається "ощасливити" вінничан двома вбиральнями за ціною трьохкімнатних квартир

Здавалося, що нічого у цьому поганого немає, проте, уважне ознайомлення із технічною документацією вбиралень приводить до висновків, що вінничани навряд чи зможуть скористатися цими вбиральнями, якщо місто встановить плату хоча б на рівні витрат на їх обслуговування. Справа у тім, що після кожного відвідування кабінка вбиральні автоматично закривається на кілька хвилин й у ній проводиться автоматична процедура повної очистки приміщення. По-перше, вартість такої очистки навряд чи коштуватиме дешевше 1 гривні, які зараз платять за відвідування платних туалетів у Вінниці, а по-друге, якщо такий туалет буде стояти в місцях, де скупчується багато людей, то не всі зможуть витримати чергу до вбиральні, коли на одного відвідувача витрачається не менше 3-5 хвилин.

- Ми зустрічали такі вбиральні під час туристичної подорожі до Парижа, - каже вінничанин Богдан Ковалій, який кілька днів назад повернувся із туристичного туру по Європі. – Проте, коли ними вирішили скористатися кілька членів нашої туристичної групи, з ними вийшов кумедний випадок. Вони зайшли до кабінок відразу після виходу попередніх відвідувачів, а у цей час в кабінках розпочалася процедура повної очистки й вони автоматично замкнулися. Коли ці "City-Toilette" почистилися, з них вийшли мокрі та перелякані туристи з України, над якими довго реготала решта туристичної групи.

Гройсман збирається "ощасливити" вінничан двома вбиральнями за ціною трьохкімнатних квартир - фото 2

 Гройсман збирається "ощасливити" вінничан двома вбиральнями за ціною трьохкімнатних квартир - фото 3

Дійсно, такі вбиральні вже давно використовуються у великих європейських містах, проте, зважаючи на напруженість у видатках міського бюджету Вінниці, 90% якого витрачається на соціальні потреби, або просто проїдається, а також немалу вартість вбиралень, стале цілком слушне питання доцільності їх придбання. Хоча, з іншого боку, Вінниця, яка вже понад 5 років поступово доводить свою європейську належність, має дбати про якісні комунальні послуги для людей. І зазвичай громадські вбиральні стають "лицем" міста для його гостей. Проте, зважаючи на їх вартість, комунальникам міста слід було б подумати про будівництво власними силами аналогічних стаціонарних вбиралень, за якими встановити постійний контроль та обслуговування, як це робиться у вбиральнях того ж "МакДональдсу", або готельних комплексів.

Юрій Басюк, ВИННИЦА.info


0
0