26 лют. 2015 12:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Економіка
0

55

0

Хліб для вінничан стане на 20% дорожчим

Хліб для вінничан стане на 20% дорожчим

 Хліб подорожчає на 15-20%. Соціальних сортів продукції поменшає


Хліб для вінничан стане на 20% дорожчим

 Слідом за Києвом, Запоріжжям, Херсоном та іншими містами хліб подорожчає і у Вінниці. Нові розцінки на продукцію найбільшого місцевого виробника ПАТ «Концерн «Хлібпром» вінничани побачать в магазинах вже 27 лютого. В залежності від сорту товар цього виробника, який є лідером продажів на місцевому ринку, стане дорожчою на 15-20%.

Як пояснила начальник управління комунікацій компанії Юлія Лебедєва, причина подорожчання продукції полягає в політиці Агрофонду. Він не продає борошно концерну по відносно низькій вартості, тому доводиться закуповувати сировину на ринку, а там ціни зростають практично щодня.

«Тільки за останній тиждень ціни на пшеничне борошно в залежності від сорту підвищилися на 47-68%. Крім того, нехай і з різною динамікою, але дорожчають та інші складові собівартості хліба. У компанії немає ресурсів, щоб компенсувати таке зростання цін», - уточнює Ю. Лебедєва.

В останні місяці досить великою рідкістю у вінницьких магазинах став хліб «соціальних» сортів. Покупці нарікали, що обсяги випуску продукції за низькою ціною виробник скоротив. При цьому Ю. Лебедєва пояснює, що якщо в минулому році такий хліб випускався практично з нульовою рентабельністю, то в цьому компанія відпускала його собі в збиток.

Чи довго втримаються нові ціни? Це питання в «Концерні «Хлібпром» переадресовують регулятору ринку - Мінагрополітики, який визначає обсяги вивезення зерна.

«У компанії вважають, що стабілізація ринку хліба можлива лише при стабілізації ринку борошна. Однак поки що ми лише констатуємо, що експорт зерна провокує стрімке зростання внутрішніх цін, насамперед з-за курсовій різниці», - пояснює Юлія Лебедєва.

Простіше кажучи, у зв'язку з «падінням» гривні зернотрейдерам надзвичайно вигідно експортувати продукцію, а державі отримувати валютну виручку. У зв'язку з цим зерно масово вивозиться, і його не вигідно залишати на внутрішньому ринку. Тому ціни в Україні у зв'язку з цим незабаром будуть практично відповідати загальносвітовим.

«РЕАЛ»