9 лют. 2016 10:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

60

0

Хто «зливає» телефони вінничан? Або звідки у аферистів ваш мобільний

Хто «зливає» телефони вінничан? Або звідки у аферистів ваш мобільний

 На Вінниччині почастішали випадки шахрайств по телефону. Звідки у аферистів ваші контакти?


Хто «зливає» телефони вінничан? Або звідки у аферистів ваш мобільний

 У Вінницькій області з кожним роком все більше людей стають жертвами шахрайств по телефону. Людям телефонують на особистий номер мобільного телефону, звертаються по імені і по-батькові, та пропонують за гроші вирішити неіснуючу проблему. В стані шоку довірливі громадяни швиденько переказують свої кровні зароблені гроші на рахунок «благодійникам». Схема стара, як світ, і причина такої легкої наживи, як в недобросовісності посадовців, які мають доступ до персональних даних, так і в безпечності самих громадян.

Перш за все, громадяни самі залишають свої контакти, розміщуючи оголошення через Інтернет, або в будь-якому магазині, центрі обслуговування чи клініці, заповнюючи анкету з прізвищем, ім’ям, по-батькові, адресою проживання та номером мобільного. Тому за невелику суму працівники можуть «зливати» своїм колегам ваші контакти. Також доступ до персональних даних мають банківські установи та деякі держслужбовці. Правда, в банках не так просто отримати інформацію, там служби безпеки контролюють запити до інформаційних баз, і якщо виникає підозра, негайно перевіряють несанкціонований доступ. Окрім того, у вільному доступі в мережі Інтернет є інформація, в якій міститься прізвище, ім’я, по-батькові, адреса «прописки» та стаціонарний телефон. Щоправда ці бази кілька років не оновлені, розміщуються вони на російських серверах, тому українські правоохоронці заблокувати їх не можуть. Та й пропозиції з оголошеннями про продаж бази даних мобільних телефонів розміщуються на російських сайтах. Також персональні дані могли «зливати» чиновники з Криму та з окупованих територій Донбасу, поки не закрили реєстри.

Тим часом Інтернет рясніє оголошеннями про продаж бази телефонних номерів. Пропонують контакти з вибором цільової аудиторії, або за місцем проживання. Найпопулярнішими і найбільш поширені пропозиції – по м. Києву.

Хто «зливає» телефони вінничан? Або звідки у аферистів ваш мобільний 

Хто «зливає» телефони вінничан? Або звідки у аферистів ваш мобільний - фото 2 

Хто «зливає» телефони вінничан? Або звідки у аферистів ваш мобільний - фото 3 

Хто «зливає» телефони вінничан? Або звідки у аферистів ваш мобільний - фото 4

Найпопулярніші схеми афер по телефону

У банківській сфері та мережі Інтернет: зловмисники під різними приводами виманюють данні про банківські карткові рахунки (номер платіжної картки, термін дії та додатковий код, який розміщений на її звороті). Маючи таку інформацію, можна легко проводити інтернет-платежі. Наприклад, людина розмістила оголошення (в Інтернеті, газеті тощо) про продаж якогось товару. Зловмисники телефонують до неї на зазначений номер та просять повідомити дані банківської картки для того, щоб переказати гроші за товар. Натомість, з карткового рахунку знімаються усі гроші.

По телефону: аферисти телефонують до своїх жертв, представляються працівниками банку та під різними приводами (зміна ПІН-коду, убезпечити свій рахунок від зловмисників, хтось намагається зняти гроші з вашого рахунку) виманюють у них реквізити банківських карток. Отримавши засекречені паролі та коди доступу, знімають з рахунку гроші за допомогою спеціальної банківської послуги, яка дозволяє отримати гроші без пластикової картки.

Звільнення з поліції: шахраї телефонують та повідомляють, що близька людина скоїла якийсь злочин чи стала винуватцем дорожньо-транспортної пригоди і перебуває під вартою. Задля звільнення від кримінальної відповідальності їм необхідно терміново перерахувати гроші на вказаний номер телефону або поповнити банківський рахунок. При цьому злочинці вимагають у потерпілих не роз'єднувати зв'язок з ними до того, як їм перерахують гроші. Це робиться для того, щоб жертва не могла передзвонити до родича і перевірити, чи з ним справді щось сталося.

Обмін валюти: зловмисники розміщують в мережі Інтернет або засобах масової інформації оголошення, в яких обіцяють громадянам здійснити обмін гривні на іноземну валюту шляхом переведення коштів через картки одного з банків. З метою заволодіння коштами, шахраї повідомляють номер картки, на яку необхідно перерахувати відповідну суму коштів, стверджуючи, що валюту в еквівалентному розмірі люди отримають в касі одного з відділень банку. Після перерахування коштів злочинці своїх зобов’язань щодо обміну на іноземну валюту не виконують, на телефонні дзвінки потерпілих не відповідають.

«Вирішення проблем»: телефонують підприємцям, представляються начальником або заступником начальника (називаючи ім’я та прізвище посадовця) якоїсь з контролюючих служб, говорять що найближчим часом призначена перевірка, і можуть бути «проблеми», для їх вирішення краще «домовитись», тобто пропонують заплатити.

Статистика

Протягом 2015 року у Вінницькій області за фактом шахрайства зареєстровано 1369 кримінальних проваджень. З них майже половина випадків шахрайства «по дзвінку»: 174 шахрайств, пов’язаних із зняття сум із рахунків банківських установ, 165 – з оголошень по Інтернету, 97 випадків – звільнення від правоохоронних органів.

Дана статистика не має тенденції до зменшення, адже лише за перший місяць 2016 року, станом на 1 лютого, відкрито 121 кримінальне провадження за фактом шахрайства. З них: 24 – купівля через Інтернет, 13 – зняття грошей з банківських карток, 9 – «звільнення з поліції», 3 випадки – «Ви виграли автомобіль».

ВИННИЦА.info