24 квіт. 2014 14:32

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

80

0

Ігор Калєтнік огородив 8-метровим забором 15 гектарів лісу під Києвом

Ігор Калєтнік огородив 8-метровим забором 15 гектарів лісу під Києвом

Ліс незаконно перевели в категорію земель під житлову забудову, розпиляли на паї, які потім переоформили на одну людину


Ігор Калєтнік огородив 8-метровим забором 15 гектарів лісу під Києвом

Кілька років життя мешканцям Бучі, біля Києва, псує 8-метровий паркан. Не знати хто огородив ним гектари лісу вартістю 15 мільйонів доларів. Скарг простих бучан ніхто не чує. До справи взялися «Вікна», і не лише викрили технологію приватизації угідь і знайшли власника безцінних гектарів, а й вийшла на сліди, які привели простісінько у фракцію комуністів у Верховній Раді.

Ірина Григорівна показує на краєвид, що відкривається їй із вікна. Колись вона звідси бачила ліс, але вже рік її погляд упирається у восьмиметрову загорожу.

«Користувалися цим лісом, ходили туди по ягоди,по гриби. Забрали від нас світло, до нас нема під’їзду до хати, ні таксі, ні швидка допомога, а не дай Бог пожар - будемо горіти дві минути», - жаліється жителька Бучі Ірина Долгова.

Вона не може отримати земельної ділянки від 62-го року. А хтось приватизував одразу 15 гектарів лісу, які коштують приблизно 15 мільйонів доларів. За приблизними підрахунками один тільки паркан обійшовся на 6 мільйонів гривень. На цій ділянці тільки охоронці.

Місцевий активіст Віктор Бархоленко розповідає, що кілька років тому ліси незаконно перевели в категорію земель під житлову забудову. Далі схема проста: ці 15 гектарів розділили між ста п'ятдесятьма людьми, які нібито стояли в черзі на пай.

«Як правило, ця земля оформляється на підставних осіб,далі ці особи зовсім за суто символічну ціну передають право користування цими земельними ділянками іншим особам», - пояснив місцевий активіст Віктор Бархоленко.

У реєстрі держактів є списки цих людей. На них нібито оформили ділянки по десять соток кожному. Серед таких - і Тамара. Місцева безробітна розповідає - їй запропонували 100 доларів, щоб вона буцімто отримала земельний пай, а тоді подарувала його невідомим особам.

«Нам дали бумажки, ми подписали, що ми продали свою землю, якої у нас там не було. І таких було таких людей до фіга і трошки», - розповіла безробітна Тамара.

Ніхто навіть не писав заяви своєю рукою, як того вимагає закон.

«Была возможность заработать денег, типа каким-то образом на меня записывают участок, а я его потом дарю», - каже безробітний Богдан.

Запитання викликає й сама земельна ділянка. Адже на ній було 5 вулиць і людям видавали паї просто на проїжджій частині. Тепер дороги перегороджено.

«Коли людина скупила абсолютно всі ділянки, ну звичайно у неї з’явилася можливість об’єднати дані земельні ділянки. То вона відповідно так як і дозволено законодавством звернулася до бучанської міської ради про те, що дані вулиці не мають резону, щоб вона ходила по своїй земельній ділянці», - каже заввідділу містобудування та архітектури Валентина Ткаченко.

Чий же це ласий шматок?

«Наскільки мені відомо вона оформлена на одного дідуся, якому вже понад 90 років», - каже місцевий активіст Віктор Бархоленко.

«Прізвище Кирган, учасник Великої Вітчизняної війни. Герой Радянського союзу, генерал-лейтенант у відставці», - повідомив бучанський міський голова Анатолій Федорук.

Для того, щоб знайти юридичного власника золотої пристоличної бучанської землі, «Вікнам» довелося відправитися аж до молдовського кордону, на Вінниччину, місто Ямпіль.

Власник бучанської землі, живе у дуже скромному двоповерховому багатоквартирному будинку. Там досі немає опалення - гріються дровами.

До Василя Устиновича «Вікна» приїхали разом із медиками, які його доглядають. Інвалід війни першої групи. Мав п’ять поранень. Але на свій вік вигляд має прекрасний - самостійно ходить і досі пам’ятає всі бойові нагороди.

Два роки тому ветеран відбував обстеження в дорогій приватній клініці.

«Там він був три дні, було обстеження всього організму. Це розкішна клініка. Він казав, що заплатили за три дні 15 тисяч гривень. А хто платив? Внук. А хто це в нього внук? Ігор Калєтнік. Ну ви знаєте хто це», - розповідає сімейний лікар Галина Романюк.

Отже дідусь - не простий! Його рідний онук Ігор Калєтник - це колишній перший віце-спікер Парламенту від Партії комуністів. Аби за онуком не сумувати, Василь Устинович регулярно дивиться засідання парламенту.

При згадці про землю дідусь починає помітно нервуватися. А надто, коли показуємо випис із прокуратури.

- Право земельної ділянки належить Киргану В.У. Василю Устиновичу.

- Я не помню уже. Уже ничего не помню. Я вот войну помню по дням, а вот что было месяц назад или где лекарство положил.

- Тобто, ви не помните, щоб оформляли?

- Я не помню. 

- То може то ваші хлопці вам оформили?

- Може, я не знаю. 

- Ну, то ми вас поздравляем - ви багата людина!

- Ой, уже багатство мне не нужно.

Сусіди Василя Устинича не на камеру розповідають - на нього вже оформлено не один гектар землі.

Із-за кордону Ігор Калєтник уже повернувся і навіть прийшов у парламент. Наявності в рідного діда землі не заперечує. Навіть трохи ображається, що «Вікна» цікавляться в нього про такі дрібні земельні питання.

- Навіщо людині, якій 90 років, якщо я не помиляюся, земля на Київщині в такій кількості?

- А у нас що заборонено? Головне, щоб ти її придбав законно, заплатив податки. А там все законно? Безперечно. Є по 200,по 300 тисяч гектарів землі сьогодні в людей, що таке сьогодні 15 гектарів землі?» - відповідає Ігор Калєтник, народний депутат України, фракція КПУ.

Тому не дивно, що поки Калєтник був віце-спікером, буквально через дорогу землю в Бучі отримали і члени апарату Верховної ради. Зокрема, його голова Валентин Зайчук.

«Є після мого звернення заява пана Зайчука до голови Бучанської селищної ради пана Федорука на отримання 3,5 га землі Бучі. Він з’ясував, що є земля діють корупційні схеми, тому то він ними і скористався», - каже місцевий активіст Віктор Бархоленко.

За два тижні Валентин Зайчук так і не погодився пояснити походження своїх земельних надбань. Тому тепер про землю в нього запитає прокуратура.

Вікна-СТБ


0
0