10 верес. 2017 13:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

128

0

Інтерв’ю з Андрієм Гижком. Сонячна електростанція від Саудівської Аравії, співпраця з Google і революційний досвід Польщі

Інтерв’ю з Андрієм Гижком. Сонячна електростанція від Саудівської Аравії, співпраця з Google і революційний досвід Польщі

 Інтерв’ю з Андрієм Гижком


 Андрій Гижко вже третій рік обіймає посаду першого заступника голови Вінницької обласної державної адміністрації. В інтерв’ю Вінниця.info чиновник розповів про плани на співпрацю з Google, роботу новоствореного антирейдерського штабу і перший інвестиційний проект Саудівської Аравії.

- На Вінниччині створили штаб боротьби з рейдерством. Для чого і які його функції?

- Антирейдерський штаб – це координаційний орган між держземагенством, поліцією, прокуратурою, фіскальною службою, управлінням захисту економіки. Антирейдерський штаб не проводить слідчі дії, це функції правоохоронців.

Ми працюємо там, де фактично були порушені права громадянина державними органами або суб’єктами господарювання.Особливо нас насторожує, коли у деяких районах орендна плата нижча середньої обласної – у нас таких чотири. І визначили райони Вінниччини, де орендна плата залишається на рівні 3%. Це зразу говорить про так звану приховану орендну плату.

Для того, щоб одразу всі служби чули про болючі гарячі точки, ми збираємося щотижня. Зараз побачити, мінімум, 22 таких гарячі точки в регіоні. Вони на різній стадії вирішення.

Згодом міні оперативні штаби запрацюють і в районах.

- Googleз апустив цифрову інтерактивну карту Вінницької області. Чи планується подальша співпраця з компанією?

- Це була перша спроба співпраці і вона вийшла напрочуд вдалою. Адже популяризувати туристичний потенціал краю до цього не дуже вдавалося. Місто Вінниця як столиця області давно має подібні проекти.

Сьогодні ми маємо дляGoogle ще дві пропозиції: інтерактивна карта водних об’єктів, бо у Вінницькій області їх 5 тисяч (найбільша кількістьв Україні), і електронна карта пацієнта. Щодо останньою, то це має бути державна програма, яка зв’яже пацієнта, лікаря і медичний заклад. Через електронну карту фахівецьпрописуватиме не назву препарату, а діючу речовину, ці дані передаватимуться на аптечну мережу. Коли хворий прийде в аптеку, то зможе обрати, які медикаменти йому краще підходять. Адже краще купити дешевший препарат, але повний курс, ніж дорожчий на півкурсу.

- У селах закривають або оптимізують все більше шкіл. Скільки шкіл в області не розпочали новий навчальний рік?

- Закрити чи оптимізувати школу – вирішує це територіальна громада. Так в законодавстві прописано і ми цього дотримуємося. Питання не втому, хто закриє чи оптимізує, питання в якості. У деяких випадках люди бачать, навпаки, що краще дофінансувати роботу, провести ремонтні роботи, знайти спонсорів, які будують утримувати школу. А дехто, поїхавши у сусіднє село, побачивши гарну матеріальну базу, бачить рівень знань і, розумуючи, що це майбутнє дітей, дають згоду на реорганізацію.

- В травні було підписано договір з Принцом Саудівської Аравії про будівництво сонячних електростанцій на землях Чечельницького і Піщанського районів. На якій стадії проект?

- Буквально тиждень тому я мав розмову з їх представниками. На даний час отримані всі технічні умови від обленерго, проводяться проектні роботи, геодезичні роботи, вивчається склад ґрунту, чи нема там підземних вод. До кінця року буде повністю виконана проектно-кошторисна документація. І як тільки сніг зійде, можна буде швидко змонтувати. Будівництво сонячних батарей не займає багато часу.

Для нас тут два важливих моменти. Перший: ми продовжуємо зменшувати енергетичну складову в Україні в цілому. Сьогодні кожен четвертий кіловат альтернативної енергетики виробляється у Вінницькій області. Чим більше буде таких станцій, тим краще буде для наших споживачів. Ми стаємо більш незалежними від будь-якого іноземного впливу.

Друге: це перший наш проект, пов’язаний із Саудівською Аравією. Раніше ми сприймали Саудівську Аравію як споживача української продукції, туди постачається вінницька курятина, цурок, олія. А тут жодних інвестиційних проектів не було. Навіть більше скажу, коли сюди приїхав Принц, ми мали відверту розмову. Посольство навіть не рекомендувало йому їхати, бо у них був певний стереотип щодо нашої держави. Тому для нас це іміджевий момент. Ми хочемо показати, що тут можуть працювати інвестори з будь-якої країни.

- У 2016 році Вінниччина експортувала до Росії товарів на суму понад 13 мільйонів гривень, в свою чергу імпорту надійшло на 8,6 мільйонів гривень. Яка ситуація сьогодні?

- Фактично Російська Федерація серед країн експортерів з Вінницькою областю займає 13-14 позицію. Наші економічні зв’язки ще більш віддаляються. На першому місці сьогодні – Індія, Китай на другому місці. Це означає, що ми виходимо абсолютно на інші ринки збуту, при чому більш масові. В Індії мешкає близько 1,5 мільярда людей, а в усій Росії 120 мільйонів. Це більш вигідно. Якщо Індія спробує нашу продукцію, і вона сподобається, то добавляються такі країни як Індонезія, Шрі-Ланка, Туреччина.

- Ладижинська ТЕС – у рейтингу найбільших забруднювачів повітря. Що робить влада для вирішення проблеми?

- Знаючи цю проблему, ми пішли на революційний досвід, про який я дізнався у Польщі. Можна йти двома шляхами. Перший –щороку штрафувати. До чого це призведе: в підприємства забираються гроші, штраф іде до державного бюджету. Ну, начебто, поповнили бюджет, але екологічна проблема не вирішилася.Поляки пішли іншим шляхом. Вони підписують тристоронню угоду про те, що певний період часу підприємство не штрафується. Кошти, які підприємство мало б заплатити за штрафи ідуть на реконструкцію, фільтри, заміну обладнання. Таким чином вирішується екологічне питання. І добре всім: владі, людям, підприємству.

В цьому році ми спробували подібний експеримент провести у Вінницькій області. Ладижинська ТЕС– найбільший платник екологічного податку в регіоні (80 мільйонів гривень в рік до обласного бюджету).

Спільно напрацювали такий механізм. Ми 20 мільйонів гривень із 80 повертаємо Ладижинській ТЕС і вони проводять велику заміну електрофільтрів. Вартість всього проект 89 мільйонів гривень. Буквально на минулому тижні завершили тендерну процедуру. 25 серпня вони підписали угоду із переможцями тендеру і зараз розпочинають роботи по монтажу цього електрофільтра. Варто розуміти, що це процедура не одного дня.

- Андрію Петровичу, в області взялися активно будувати і ремонтувати дороги. Але при високій температурі повітря їх поступово руйнують фури. Як з цим боротися?

- Боротися з цим дуже складно. На жаль, в нас дуже лояльне законодавство щодо порушників по перевантаженню. Треба розуміти, що дороги були побудовані ще у 80-х роках минулого століття і вони розраховані на навантаження всього 8 тонн на вісь. Сьогодні на підприємствах працюють машини, які готові везти 40 тонн і більше. Відповідно, як би ми не асфальтували і не латали б ями, вони через 2-3 місяці приходять знов у невідповідність.

Розміри штрафних санкцій невеликі, тому підприємству вигідніше заплатити штраф, ніж везти напівповну машину.

Верховна Рада має збільшити штрафні санкції,збільшити кількість тих, хто має реально право перевірити і дати їм інструмент у вигляді пересувних мобільних комплексів. Сьогодні в області ми маємо 4 таких комплекси - цього недостатньо. Тільки так можна за короткий час дисциплінувати тих, хто здійснює вантажні перевезення.

 Вінниця.info, спілкувалася Вероніка Малюта

Інтерв’ю з Андрієм Гижком. Сонячна електростанція від Саудівської Аравії, співпраця з Google і революційний досвід Польщі