8 груд. 2022 14:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

234

0

Ірина Борзова про права та підтримку військовослужбовців і їх родин

Ірина Борзова про права та підтримку військовослужбовців і їх родин

Відпустки для військовослужбовців, звільнення зі служби багатодітних батьків та отримання статусу УБД


Ірина Борзова про права та підтримку військовослужбовців і їх родин

Народна депутатка України Ірина Борзова розповіла про зміни до законодавства щодо посилення соціального захисту військовослужбовців та членів їх родин.

«З перших днів повномасштабного вторгнення рф, сотні тисяч українців вступили до війська, аби захисти від ворога своїх рідних, свій дім і країну. Понад 9 місяців вони тримають оборону в найважчих умовах. Тому на законодавчому рівні ми закріпили право військових на відпустки, передбачили право на звільнення з військової служби багатодітних чоловіків. А Міноборони розпочало процес оформлення документів, які підтверджують статус УБД», - зазначила народна депутатка.

Ірина Борзова про права та підтримку військовослужбовців і їх родин

Батьки трьох і більше дітей, віком до 18 років, мають право на звільнення з військової служби. Звільнитись можуть також ті, у кого третя дитина народилась після того, як батько вступив до війська.

«Це право надано мобілізованим та призваним резервістам, якщо в них перебуває на утриманні троє і більше неповнолітніх дітей. Зокрема, право на демобілізацію мають і батьки, якщо діти не їх рідні або розлучені батьки, при цьому діти перебувають на їх утриманні. Військовослужбовець повинен написати рапорт на звільнення за сімейними обставинами, зазначити підставу і додати документи, які підтверджують причину звільнення», - пояснює Ірина Борзова.

Також вступив у дію закон, яким передбачені відпустки для військових.

«Військовослужбовці мають право на відпустки із збереженням грошового забезпечення тривалістю до 10 календарних днів. До того ж дається людині час на доїзд додому (не більше 4 діб в обидві сторони) і він не входить у ці 10 днів», - уточнила народна депутатка.

З 1 грудня розпочався процес оформлення документів для підтвердження статусу учасника бойових дій.

«На сьогодні в Україні сотні тисяч учасників бойових дій. Статус УБД дає право на пільги і посилений соціальний захист військових та членів їх родин. Отримати статус можна трьома способами: за зверненням командира частини, який централізовано подає документи на підлеглих військовослужбовців; за особистим зверненням військовослужбовця, який самостійно збирає документи та подає їх до відповідної комісії; за особистим зверненням особи, яка звільнена з військової служби, через територіальний центр комплектування та соціальної підтримки. Більш детальний алгоритм є на сайті Міноборони», - пояснює Ірина Борзова, голова Вінницької обласної організації політичної партії «Слуга Народу».