26 серп. 2016 17:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

108

0

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині


«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині

 «Кажуть, що рубають», саме цю фразу під час зустрічі з журналістами щоразу повторював керівник Держпідприємства «Вінницьке обласне лісове та мисливське господарство» Анатолій Бондар. Підставою для зустрічі з представниками преси стали ряд резонансних подій: оприлюднене в мережі відео, де видно масштабні прогалини на території лісів, затримання підприємця за заволодіння лісовими ресурсами, якому призначили максимальну в області заставу в 4,5 мільйони гривень. Також журналісти центральних ЗМІ показують результати розслідувань, де знаходять вагони «кругляка» на кордоні, який незаконно експортують.

26 серпня керівництво ДП «Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства» організувало прес-тур, щоб показати, чим займаються та розповісти про рубки лісу.

«Найбільша проблема, що сьогодні в Україні пішов потужний потік інформації щодо питання реалізації і руху деревини. Але це не головний продукт лісового господарства. Самий головний продукт, який продукується це кисень. Ліси України і Вінниччини насамперед виконують екологічну функцію, а лише потім економічну… Мені образливо, як і кагорті інших лісівників, і невідомо, чому пішов такий шквал негативної інформації…», - почав Анатолій Бондар.

За словами керівника підприємства, лісгоспи не лише вирубують ліси, а й садять нові. Ліс, який висаджують на місці старого, потрібно культивувати і доглядати протягом 5 років, щоб дерева могли далі рости самостійно.

«Хотів би звернути увагу до питання рубок. На 2015 рік в нас біля 500 тис. кубометрів заготівлі лісу, з них 200- 300 – рубки головного користування – це наші «лісові жнива», і ні в кого не викликає сумнівів питання, наприклад якщо посадити картоплю, то її потрібно викопати. Ліс це відтворювальний ресурс, тому завдання фахівців продукувати насадження, які могли б дати віддачу. У віці 100-110 років лісові насадження підлягають «збору врожаю». Основні рубки – це те без чого не може обійтись лісове господарство. Потрібно зрозуміти, що держава не віддає нам цей ліс, ми платимо податок, потім ми повинні деревину використати, щоб заробити ще на посадку лісу. Цього року у нас фінансування з державного бюджету «0», а об’єми посадки не зменшуються. Посадка лісу це сама дешевша операція, найдорожче це формування, охорона, догляд лісу. Ми маємо 432млн. гривень за 2015 рік від реалізації лісу, в першому півріччі 2016 – десь 250 млн. гривень. Цього року ми вже взяли 105 мільйонів на створення нового лісового господарства», - говорить А. Бондар.

Керівник держпідприємства зазначає Україна по вирубці лісу на рівні європейських країн.

«Всі говорять, що рубають. Зверніть увагу – у високорозвинених країнах і в нас є головне правило – завжди об’єкт заготівлі (зрубані дерева – ред.) не повинен перевищувати приріст, повинна бути постійно динаміка накопичування запасу деревини. В нас по Україні середній приріст 4 куб.м, на Вінниччині приріст 3,6 куб.м., тобто заготівля не перевищує рівня насаджень. Загрози лісам з точки зору обсягів і рубок абсолютно немає», - каже А. Бондар.

Анатолій Бондар говорить що під час стихії в 2000 році було знищено 10% лісів Вінниччини, і це вдаватиметься в знаки ще багато років.

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині

- В області є ліси, які на балансі Держлісгоспу, комунального підприємства Вінницяоблагроліс та міністерства оборони, якщо рубають і вивозять ліс, як знати хто саме це робить? Як суспільству знати чи це так звана санітарна рубка, чи основна, чи банальна крадіжка?

- Останні роки державні ліси мають всі знаки, на яких вказано, що це вінницьке обласне управління, вказується назва лісгоспу, лісництва і номер обходу. Система агролісу тільки почала це впроваджувати, військова система нічого не робить. Тому важко орієнтуватись. Але ми стоїмо на тому, щоб визначати всіма інформаційними знаками ділянки лісу, щоб це було зрозуміло. Я інколи сам не можу знати кожну ділянку, тому приїжджаєш і починаєш виясняти чи це агроліс, чи що.

- Багато вирубки лісу проводять саме за останні роки. Це така маса лісу якраз «дозріла» під основну рубку?

- Не дозріло, це всихання, пошкодження. Ми дивимось і постійно такі дерева вилучаємо, через це збільшився відсоток до 78. Дозрівання йде рівномірно. То пошкоджені дерева, які викликані всиханням і стихією 2000 року.

- В прикордонних областях багато залізничних вагонів з деревиною. Якщо все під контролем і зрізаний ліс чіпують, то звідки кругляк?

- За Україну говорити не можу, але ви принаймні чули що вінницьких вагонів там не було, це перше. Друге, до 1 січня 2017 року не забороняється експортувати сосну, обмежено на інші породи. Не забороняється і експорт деревини. От деякі високопосадовці розказують, що дрова це півметра довжиною, а в вагонах кругляк… шановні колеги, є ГОСТИ, є умови… Деревина може бути і три метри але там може бути серцевинна гниль, або якісь сучки чи пошкодження. Якщо є зловживання чи «чорні лісоруби», так, це проблема. На Вінниччині немає такого розмаху, є поодинокі випадки. На Хмельниччині крадуть і бусами вивозять цінну породу дуба.

- На Вінниччині затримано посадовця за заволодіння лісовими ресурсами, є результати перевірки, Ваші працівники причетні до цього?

- На території якогось підприємства в Гнівані був приватний склад і туди завозилась деревина зі всієї України, не тільки з Вінниччини. Два чоловіки закупляли деревину, в тому числі, там здається було 5 фірм, які до цього причетні, тому що правоохоронні органи надсилали нам запити, перевіряли нас, в двох лісгоспах провели обшуки, тут таке робилось… Але в кінці виявилось, що ці лісгоспи підприємцям деревини не поставляли. Тому вини наших працівників в ході слідства, поки немає.

- Скільки на Вінниччині залишилось зубрів? Є результати розслідування?

- 80. Цим займаються правоохоронці.

Довідка.

Площа земель лісового фонду Вінниччини 366,3 тис. га, ДП «Вінницького обласного управління лісового і мисливського господарства» - 217,1 тис. га (59%). 80% лісоутворюючої породи в області – дуб звичайний.

Лісистість області складає 13,8%. Біля 60% лісів області – рукотворні діброви. На одного вінничанина припадає 0,22 га лісу.

Відео лісів Вінниччини, опубліковане «Айдаром»

У Вінниці на місці зрубленої ділянки лісу показали, як вирощують молодняк

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 2 

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 3 

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 4

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 5

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 6 

Для журналістів провели екскурсію музеєм та приміщенням Вінницького обласного лісового та мисливського господарства

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 7 

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 8 

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 9 

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 10 

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 11 

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 12

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 13

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 14

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 15

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 16

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 17

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 18

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 19

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 20

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 21

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 22

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 23

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 24

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 25

«Кажуть, що рубають» або ситуація з лісами на Вінниччині - фото 26

Вінниця.info

title