17 берез. 2015 16:39

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Інтерв'ю
0

153

0

Керівник ВНАУ Володимир Курило: Моє завдання зберегти колектив стабільним, цілісним, працездатним

Керівник ВНАУ Володимир Курило: Моє завдання зберегти колектив стабільним, цілісним, працездатним

До виборів ректора ВНАУ, які призначено на 9 червня, університетом керує доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Володимир Курило

 

 


Керівник ВНАУ Володимир Курило: Моє завдання зберегти колектив стабільним, цілісним, працездатним

 Наказом Міністра освіти і науки від 11 березня виконання обов’язків ректора Вінницького національного аграрного університету покладено на Володимира Курила. Він працює проректором з навчально-наукової роботи, правових та соціальних питань Національного університету біоресурсів і природокористування України. В.о. ректором ВНАУ В. Курило буде до проведення виборів ректора університету, які призначено на 9 червня 2015 року. Редакція ВИННИЦА.info поспілкувалась з в. о. ректором, щоб з’ясувати якими є його завдання щодо роботи ВНАУ.

- Зараз вуз на стадії передачі з Мінагрополітики до Міністерства освіти та науки,чи цей процес вже завершується?

- Станом на сьогодні, Статут університету уже затверджений Міністерством освіти і науки України. Процедура передачі цього майнового комплексу сьогодні триває.

- Вибори ректора можуть призначатися, коли повністю завершиться ця процедура передачі?

- Вибори ректора вже призначені. Наказ Міністра освіти і науки України був приблизно тиждень тому. У вчорашньому номері газети «Освіта України» (за 16.03.2015 – ред..) уже опубліковано оголошення Про оголошення виборів у низці Вищих навчальних закладів України, зокрема і в нашому університеті. Вибори ректора Вінницького національного університету уже конкретно призначено на 9 червня 2015 року.

- Коли Вас призначили виконуючим обов’язки ректора, були поставлені якісь конкретні завдання чи просто як «тимчасова адміністрація»?

- Мене не призначили на посаду,а поклали виконання обов’язків ректора. Основна функція, окреслена Міністерством, яке призначило мою кандидатуру – виконувати роботу ректора цього університету та зменшення певної напруги, яка була в вузі. Колектив повинен працювати в нормальному морально-психологічному кліматі, нестабільності в нашому житті і так вистачає. Тому моє завдання, як керівника ВНЗ, полягає саме в тому, щоб зменшити певну напругу і унеможливити будь-які загострення суб’єктивного характеру в діяльності університету. Це є запорукою успіху, оскільки стабільність це прерогатива щасливих людей.

Керівник ВНАУ Володимир Курило: Моє завдання зберегти колектив стабільним, цілісним, працездатним

- Ви повинні забезпечити прозорі вибори ректора, яким чином будете це робити?

- Як посадова особа університету, як керівник в першу чергу, я зобов’язаний слідкувати за дотриманням процедури виборів згідно законодавства. В цьому і полягає забезпечення прозорих, неупереджених та законних виборів.

- Кандидатів на посаду ректора багато?

- Скільки їх є, я не маю жодного уявлення. По тій простій причині, що кандидати, бажаючі здати документи і балотуватися на посаду ректора, здають свої особові справи до Міністерства освіти і науки. Інформація буде опублікована по завершенню процедури прийому документів.

- Коли це буде?

- Через 2 місяці після дати оголошення виборів, опублікованої в ЗМІ. Тобто, якщо вчора «Освіта і наука України» вийшла, то від учорашньої дати.

- Адміністрація і проректори залишилася на посадах?

- Абсолютно всі працівники, в тому числі і керівники, залишилися на своїх посадах.

- Можливо відразу ви побачили якісь недоліки в роботі університету

- Розумієте, якщо приходити з метою вишукування недоліків, то далеко ми не підемо. Я повторюся, моє завдання тут зберегти колектив стабільним, цілісним, працездатним, щоб діти могли здобувати освіту, а викладачі нормально працювати.

- Якісь кроки по боротьбі з корупційною діяльністю викладачів будете застосовувати?

- Як людина юридичного фаху, зауважу, що згідно Конституції кожна посадова особа повинна діяти виключно на підставі закону, і у спосіб, передбачений ним. Тому функція боротьби з корупцією, це функція відповідних правоохоронних органів. Ми можемо лише сприяти обстановці, яке унеможливлює корупційні прояви з одного боку і з другого боку - створювати таку атмосферу в колективі, щоб проблеми озвученні Вами, зменшувалися до мінімуму або взагалі не мали місця. От в цьому і є основне завдання будь-якої адміністрації, будь-якого закладу. Боротися з корупцією - означає цілий комплекс заходів, які описані певними спеціальними законами і на реалізацію яких керівник права немає. Він має забезпечити законне функціонування закладу і колективу, який він очолює.

- Які в цьому напрямку ви зробили кроки?

- За три дні я обійшов всі факультети і поспілкувався з людьми. Певні висновки звичайно я зробив. Вінницький національний аграрний університет - це університет, в якому працюють абсолютно різні за складом люди. Колектив досить чисельний, він налічує 954 всіх працівників, з них науково педагогічних працівників - 395. Звичайно кожен має свою точку зору на події, має право на власний аналіз об’єктивної реальності, яка склалася в університеті. Але попри це, колектив абсолютно нормальний, здоровий. В нас демократичне правове суспільство і кожен громадянин має право висловлювати будь яку точку зору. Завдання керівника вислухати всіх, а вирішити питання по закону. Не забуваючи, що за кожною нормою права стоїть доля конкретної людини, про це теж не треба забувати.

- До Вінниці переїхали самі чи з родиною?

- Сам. На вихідні їду додому, до Києва.

- Винаймаєте квартиру?

- В готелі жив кілька днів, зараз буду думати де мені жити постійно.

Досьє.

Володимир Курило народився 10 листопада 1961 року у с. Яблунів Канівського району Черкаської області.

1979 р. – закінчив Межиріцьку середню школу Канівського району Черкаської області.

1979-1981 рр. – служба у ВМФ СРСР.

1986 р. – закінчив економічний факультет Української сільськогосподарської академії (нині Національний університет біоресурсів і природокористування України).

1994 р. – закінчив Українську академію внутрішніх справ (нині Національна академію внутрішніх справ).

На науково-педагогічній роботі з 1996 року:

1996-2001 рр. – асистент, старший викладач кафедри аграрного права Національного аграрного університету (НАУ) (у 1999 р. перейменована на кафедру правознавства) – за сумісництвом.

2001-2003 рр. – старший викладач кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права, заступник декана юридичного факультету з навчально-виховної роботи НАУ.

2003-2010 рр. – декан юридичного факультету, доцент, завідувач кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права НАУ (з 2008 р. - НУБіП України).

2010-2014 рр. – директор Навчально-наукового інституту земельних ресурсів та правознавства, завідувач кафедри адміністративного та фінансового права НУБіП України.

2014 р.- 4 липня 2014 р. – перший проректор НУБіП України, завідувач кафедри адміністративного та фінансового права.

З липня 2014 р. до тепер - проректор з навчально-наукової роботи, правових та соціальних питань.

2007-2010 рр. – академік секретар Відділення права Академії наук вищої освіти України (н громадських засадах).

З 2010 р.- дотепер – віце-президент Академії наук вищої освіти України (на громадських засадах).

З 2008 р. – третейський суддя.

2003 р. – кандидат юридичних наук.

2004 р. – доцент по кафедрі адміністративного та фінансового права.

2005 р. – обрано академіком Академії наук вищої школи України (з 2009 р. – Академія наук вищої освіти України).

2005 р. – обрано академіком Міжнародної Кадрової Академії.

2007 р. – відмінник освіти України.

2008 р. – доктор юридичних наук.

2008 р. – професор по кафедрі адміністративного права.

2009 р. – Почесний професор Запорізького національного університету.

2011 р. – Заслужений юрист України.

2011 р. – Лауреат премії Ярослава Мудрого.

Одружений, має двох доньок та двох онуків.

ВИННИЦА.info