29 лип. 2014 13:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

44

0

Кліщі і комарі «відкрили полювання» на вінничан

Кліщі і комарі «відкрили полювання» на вінничан

На Вінниччині почастішали випадки хвороби Лайма, яка передається через укуси інфікованих кліщів

 


Кліщі і комарі «відкрили полювання» на вінничан

В теплу пору року, коли вінничани безтурботно відпочивають на природі, заміських базах відпочинку чи кафе, на них підступно «полють» комахи. Останнім часом в області суттєво зросла кількість випадків захворювання на Іксодовий кліщовий бореліоз, що відома широкому колу під назвою «хвороба Лайма». Передається інфекція через укуси кліщів.

Як розповіла заввіділеням організації епідемдосліджень Вінницької міської санепідемстанції Лілія Білик, вперше у нашій області почали реєструвати хворобу Лайма в 2004 році, з того часу кількість захворювань постійно зростає.

«Протягом 2014 року зареєстровано 30 звернень людей, у 20 з випадках було підтверджено хворобу Лайма. А за відповідний період 2013 року було лише 5 випадків захворювань», - каже Лілія Білик.

Також, за словами спеціаліста, останнім часом кліщі «селяться» ближче до людей, а не лише в лісі, як ми звикли думати.

«Якщо раніше кліщі нападали на пасовищі, в лісі, в полі, то зараз, вони є в дворах приватних будинків, на присадибних ділянках, клумбах... Проаналізувавши захворювання на хворобу Лайма є два піки захворювань – навесні, коли кліщі просипаються, вони голодні. Другий пік захворювання – літньо-осінній період (серпень жовтень), коли кліщі готуються до сплячки, вони теж нападають, щоб наїстись», - розповідає Лілія Білик.

Причина появи великої кількості інфікованих кліщів досить проста – в нас не проводиться масово дезінсекція, а кліщ передає інфекцію трансваріальнм шляхом (коли хвора самка відкладає яйця, ті кліщі, які потім вилупляться з яєць будуть інфіковані – ред).

Кліщі і комарі «відкрили полювання» на вінничан

Як же боротись з кліщами? І чи можуть вінничани убезпечити себе від неприємностей та хвороби?

Загалом, спеціалісти рекомендують вдягати закритий одяг, користуватись спреями проти комах. Але як бути якщо це не похід у ліс, а на вечірку чи весілля в ресторан, адже йдучи на якісь урочистості користуються парфумами, а не спреєм від комарів.

Тут вінничани можуть сподіватись лиш на сумлінність керівництва баз відпочинку та ресторанних комплексів, щоб вони потурбувались завчасно за своїх гостей. На відкритій ділянці зазвичай проводять дезінсекцію спеціалізовані фірми, які обробляють територію спеціальними засобами.

За словами керівника підприємства ТОВ «Профдезінфекція», Олени Томчак, існують спеціальні препарати, якими проводять обробку відкритих територій, обробляються навіть ділянки біля водойм, де найбільше комарів.

«Проводячи обробку проти комах наші спеціалісти чітко дотримуються всіх заходів безпеки при роботі з хімічно активними речовинами. Препарати використовуються лише ті що пройшли сертифікацію. Щоб позбутись комах, наш спеціаліст за допомогою пушки із застосуванням гарячого тумана обробляє на території всі рослини. Але обов’язковою умовою є суха погода, бо при дощах ефект препаратів втрачається», - розповіла Олена Томчак.

Кліщі і комарі «відкрили полювання» на вінничан - фото 2

Кліщі і комарі «відкрили полювання» на вінничан - фото 3

Довідка.

ТОВ «Профдезінфекція» створено на базі госпрозрахункового відділення Вінницької міської санепідемстанції, підприємство має всі необхідні документи для виконання робіт з дератизації, дезінфекції та необхідну матеріальну базу.

Підприємство надає послуги із знищення тарганів, комарів, комах і гризунів у будинках, квартирах, офісах, магазинах, ресторанах. Також проводить комплексну обробку елеваторів, зерносховищ, складів. На підприємстві можна купити професійні препарати для боротьби з комахами, гризунами, тарганами.

ВИННИЦА.info


0
0