16 черв. 2022 11:35

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

415

0

Кого не братимуть до війська і фейки про вручення повісток

Кого не братимуть до війська і фейки про вручення повісток

Роз’яснення про повістки, мобілізацію і кого не братимуть до війська


Кого не братимуть до війська і фейки про вручення повісток

Час від часу в соціальних мережах розповідають про випадки вручення повісток на вулицях та блокпостах. Виникають несміливі дискусії про законність таких дій з боку представників Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки

На інформаційному сайті Міністерства оброни України АрміяINFORM роз’яснили про повістки, мобілізацію і кого не братимуть до війська.

Кого не братимуть до війська і фейки про вручення повісток

Розвінчуємо фейки

Нещодавно Центр протидії дезінформації при РНБО спростував фейки, що стосуються питань мобілізації.

Фейк: Зупинили на вулиці та вручили повістку. Законом таке не передбачено!

Під час загальної мобілізації в Україні громадяни країни отримують повістки про призов на військову службу не лише за місцем проживання, роботи, а й на вулицях або ж на блокпостах. Такий формат не суперечить закону.

Фейк: Тримай повістку. Збирайся на війну!

У повістці визначається дата і час прибуття до територіального центру комплектування для проходження військово-лікарської комісії. Вручення повістки не означає мобілізацію. Насамперед виклик до військкомату — для перевірки даних громадянина і визначення його придатності до служби.

Фейк: Викинув повістку. Сховався в селі, ніхто мене не знайде!

За неявку до військкомату без поважних причин передбачено адміністративне покарання у вигляді штрафу від 1700 до 3400 грн.

За ухилення від призову на військову службу під час мобілізації загрожує кримінальна відповідальність від 3 до 5 років.

Хто підлягає мобілізації?

24 лютого, коли росія здійснила перші удари по наших містах, Президент України − Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Володимир Зеленський постановив оголосити і провести загальну мобілізацію в Україні.

Верховна Рада України продовжила термін дії воєнного стану і проведення загальної мобілізації на 90 діб — до 23 серпня.

Мобілізація відбувається у 4 етапи:

Перша хвиля — резервісти, колишні військовослужбовці, ветерани АТО/ООС.

Друга хвиля — резервісти, які не потрапили до першої хвилі мобілізації, та військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

Третя хвиля — офіцери запасу та військовозобов’язані, які закінчили військові кафедри університетів.

Четверта хвиля — усі громадяни віком від 18 до 60 років, які підлягають мобілізації (не мають обмежень за віком, станом здоров’я тощо).

Перевагу надають тим, хто має бойовий досвід. Етапи мобілізації доволі умовні, адже багато українців самі, не чекаючи повісток, прийшли до ТЦК та СП й вже стали на захист України.

Заступник Міністра оборони України Ганна Маляр пояснила, що «в окремих випадках жінки можуть бути мобілізовані за найбільш дефіцитними для Збройних Сил України та інших складових сил оборони військовими спеціальностями», але «наразі такої необхідності немає».

Крім того, можуть мобілізувати громадян, які визнані непридатними до військової служби в мирний час, але обмежено придатними у воєнний час.

Про що йдеться? Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, визначено, що обмежено придатні до військової служби, — «непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах». Але їх можна долучити «до служби в частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах».

Кого не братимуть до війська під час мобілізації

До війська під час мобілізації не братимуть:

— працівників, заброньованих за державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями;

— визнаних осіб з інвалідністю або тимчасово непридатних до військової служби за висновком військово-лікарської комісії на термін до шести місяців (із наступним проходженням комісії);

— жінок та чоловіків, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі жінки та чоловіки можуть бути призвані на військову службу в разі їхньої згоди і тільки за місцем проживання);

— жінок та чоловіків, які самостійно виховують дитину віком до 18 років;

— жінок та чоловіків, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

— усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;

— народних депутатів України;

— працівників органів військового управління, військових частин, підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України та інших збройних формувань(ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

Призову на військову службу під час мобілізації на особливий період не підлягають:

здобувачі фахової професійної передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

наукові та науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти.

жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

— військовослужбовців;

— працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції;

— добровольчих формувань.

Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби в запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи в зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

Отже, повістку можна отримати будь-де: у громадських закладах, на робочих місцях, на блокпостах, у будинках тощо. Повістка має бути заповнена і підписана начальником територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Однак вона обов’язково має бути вручена особисто під підпис.

Вручити повістку можуть:

  • співробітники територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
  • представники органів місцевого самоврядування;
  • керівники підприємств чи організацій, роботодавці;
  • керівники навчальних закладів;
  • поліцейські тощо.

(В умовах війни ТЦК та СП також може звернутися до військовозобов’язаних по телефону).

Прибути до ТЦК та СП слід протягом 24 годин після вручення повістки.

Якщо ви отримали повістку — то це не значить, що вас відправлять відразу в район бойових дій. Спершу перевірять ваші облікові дані, ви пройдете військово-медичну комісію, котра зробить висновок про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.

Якщо ви маєте потрібну військово-облікову спеціальність й за станом здоров’я гідні до служби — на фронті або в тилу ви виконуватимете завдання лише після необхідної бойової підготовки й злагодження підрозділу.

Якщо людина відмовляється підписувати повістку, то відповідальна особа має скласти акт про відмову від отримання повістки і направити його до ТСК та СП. За ухилення від військової служби при мобілізації в умовах війни передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років. (ст. 336 Кримінального Кодексу України).

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info