21 жовт. 2014 17:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

43

0

Комбат «Миротворця» Андрій Тетерук: Наша слабкість провокує Росію на агресію

Комбат «Миротворця» Андрій Тетерук: Наша слабкість провокує Росію на агресію

 Комбат батальйону «Миротворець» Андрій Тетерук розповів про вінничан в АТО, для чого потрібно тримати Донецький аеропорт та чому пішов у політику


Комбат «Миротворця» Андрій Тетерук: Наша слабкість провокує Росію на агресію

Командир батальйону «Миротворець», вінничанин Андрій Тетерук, який пройшов службу в «гарячих точках», та вийшов з «Іловайського котла» з найменшими втратами серед особового складу, розповів про ситуацію з вінницьким батальйоном, які опинились в оточенні, та про свою участь в політиці.

- Скільки бійців «Миротворець» втратив під Іловайськом? І чому росіяни і ДНР-івці так запекло бились за містечко, в якому було всього 20 тисяч населення?

- У мене бойові втрати біля 10%. Загалом же при бойових засадах з оточення виходить менше половини підрозділу. У Миротворці» 9 осіб загинуло, одна людина пропала безвісти. Це люди, з якими ми виходили з Іловайська. Чому за Іловайськ велась запекла боротьба? Тому що російське командування почало поставку важкої зброї за допомогою залізниці. Тому цей залізничний вузол Україна намагалась втримати. Те, що було неграмотно проведено операцію, при якій всі задіяні підрозділи потрапили в оточення – це промахи нашого командування. Ми, коли вийшли з Іловайська, вимагали розслідування дій посадових осіб.

- Ви вважаєте справедливими попередні результати розслідування «іловайського котла»?

- Розслідування незавершене. Але частина цього розслідування дала позитивні результати – Гелетей був знятий з посади Міністра оборони.

- В «Миротворці», окрім Вас, є вінничани?

- Так, звичайно. На жаль, є і загиблі хлопці. З одним із них я служив ще в «Ягуарі». Йому вже посмертно було присвоєно офіцерське звання. Це лейтенант міліції Катрич В’ячеслав з Калинівки. Свого часу ми разом пішли на пенсію, потім він, як і я, повернувся захищати свою Вітчизну.

- Чи є серед бійців «Миротворця» полонені?

- На даний момент у нас шість військових з «Миротворця» ще знаходяться в полоні, але вінничан серед них немає. Перемовини про їх звільнення ми ведемо в багатьох напрямках. Як? Це не розголошується. 12 чоловік ми вже звільнили.

- Яка ситуація зараз з військовою частиною 3008 в зоні АТО? Це наші вінницькі хлопці, маєте з ними зв'язок?

- В мене є там друзі, з якими я служив в Ягуарі. В день їх оточення, я якраз прибув до міністра МВС і говорю: «Не знаю, хто там і як доповідає про ситуацію, але наші хлопці в оточенні». Тоді міністр повідомив, що до них на підмогу вийшов підрозділ повітрянодесантних військ. Через кілька годин вони пробились і доправили боєприпаси. Після того, я телефонував до хлопців, вони підтвердили, що все нормально. На жаль, там є загиблі. Я знаю про двох загиблих і кількох поранених.

- Чому стільки сил військові витрачають на захист Донецького аеропорту?

- Якщо ми здамо аеропорт, росіяни матимуть додатковий трамплін для використання авіації, в нас тоді буде кардинальне погіршення. Молодці хлопці, які тримаються, виконують бойову задачу і задають темп всій українській армії. Бо деякі батальйони тероборони не можуть виконувати свою функцію.

- Часто за результатами боїв, громадяни відразу не можуть отримати достовірну інформацію з зони АТО. Буває, що інформація з місця подій і прес-центру РНБО різниться. Ви знаєте як налагодити чітку комунікацію?

- Я виказую претензію керівництву АТО по даному питанню. Вони завели батальйони, і вивели, вони повинні чітко знати скільки людей загинуло, скільки полонених, скільки поранено. Чому це не робиться, я не знаю. Я вимагаю, щоб керівництво серйозно відносилось до людських жертв…

Комбат «Миротворця» Андрій Тетерук: Наша слабкість провокує Росію на агресію 

- Аваков вручив ключі від квартир бійцям «Миротворця», родини загиблих  «ягуарівців» досі не можуть отримати житло. Вашим хлопцям «пощастило», бо Ви пішли в політику?

- Вчора 26 бійців батальйону «Миротворець» отримали службові квартири. Окрім них, службові квартири отримали біля 36 службовців МВС. Взагалі житловий фонд був закуплений ще до того, як я став кандидатом у депутати. Закупка було зроблена не вчора. Окрім того, пропозиція вступити у «Народний фронт» була не після мого виходу з-під Іловайська, а раніше. Тоді ніхто не давав мені гарантію на життя.

- Ви йдете на вибори разом з «Народним фронтом». Чому пішли з Яценюком?

- Тому що люди, які пішли в Уряд в найскладніший період, заслуговують на довіру. Відомо, що для Росії вони «хунта» і на парад 9 травня росіяни обіцяли повісити хунту. Але ці люди не побоялись, і взяли на себе велику відповідальність. Для мене ворог мого ворога – мій друг. Так як Яценюк ворог номер один для Росії, тому я буду їм допомагати.

Комбат «Миротворця» Андрій Тетерук: Наша слабкість провокує Росію на агресію - фото 2

- Ви військовий, комбат, чим будете займатись в Раді?

Це змінення військової доктрини України. Потрібно чітко розуміти, що ми перебуваємо в стані війни, а Росія є країною агресором. На даному етапі, якщо враховувати округа, які в нас розгорнуті, в нас немає східного напрямку. В нас є південь, захід і північ. Сходу в нас взагалі немає. В нас немає кордону, в нас немає групування, яке може вести оборонну діяльність по відношенню до Росії. Ми повністю не готові до того, що Росія буде проти нас воювати, вона цим користується. Це треба змінювати за допомогою військової доктрини.

Друге, потрібно робити якісні зміни у збройних силах. Необхідно створювати армії резервістів - порядку 500 тисяч чоловік, які зможуть розгортатись протягом доби і створювати необхідну концентрацію військ на небезпечних напрямках. Необхідно в максимально стислі терміни розгортати дії проти Росії. Всі розуміють, що війна раптово не починається. Спочатку під виглядом навчань проходить накопичення військ, потім проводиться мобілізація, підтягування резервів, лише потім йде вторгнення. Якби зараз в нас було 500 тисяч мобілізованих громадян, ми б створили 200-тисячне військо, тоді б не було б затяжного кровопролиття. Наша слабкість – це фактор що провокує Росію на агресію. Тому цими питаннями, я буду займатись в Парламенті.

ВИННИЦА.info


0
0