30 груд. 2017 10:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

132

0

Конкуренти намагаються зупинити роботу Вінницького підприємства «Вінтар»

Конкуренти намагаються зупинити роботу Вінницького підприємства «Вінтар»

 Найбільшого виробника консервів пікетували


Конкуренти намагаються зупинити роботу Вінницького підприємства «Вінтар»

 У Вінниці працює найбільший в Україні виробник рибних консервів та пакувальних виробів. Протягом кількох останніх місяців Вінницьким заводом «Вінтар» по черзі «зацікавились» практично всі контролюючі держоргани та юні місцеві активісти цивільного корпусу «Азов». Спочатку «азовці» взялися пікетувати прохідну, а лише потім розбиратися в ситуації... Адміністрація підприємства вважає акцію «азовців» лише одним з ланцюжків у спробах «наїзду» на підприємство. На заводі відзначають, якщо співставити пікет з іншими «ланками», то чітко простежується закулісна гра, адже рейдерським атакам майже завжди передують подібні кроки.

Дивні пікети та вимоги

З історії виробництва, відомо, що у 1990-их роках ТОВ «Вінтар» спеціалізувався на виготовленні кришок для консервації та різних видів металевої тари. Пізніше підприємство освоїло випуск власних консервів. За рахунок високої якості та низької ціни вінницька «Кілька в томатному соусі» поступово завоювала ринок не тільки України, а й країн СНД. Однак на початку 2014 року завод втратив не лише російських споживачів, але кримських постачальників риби.

Паралельно зі згортанням виробництва, підприємство шукало сировину в Україні та шляхи для перепрофілювання. В результаті завод розширив асортимент продукції та став витісняти з вітчизняних торгових точок інших виробників, і одночасно виходити на західні ринки.

До середини 2016 року «Вінтар» хоч і не зміг повернутись на колишні позиції в обсягах випущеної продукції, але наблизився до показників трирічної давності в вартісному вираженні. Практично в планах підприємства на найближчий час - отримання необхідної документації для експорту в ЄС та розширення своєї присутності на європейському ринку. По суті, місцевий виробник може служити прикладом того, як в стислі терміни вижити без російського ринку і «прорубати вікно в Європу» ...

Конкуренти намагаються зупинити роботу Вінницького підприємства «Вінтар»

Вдень 23 грудня прохідну підприємства пікетували кілька десятків людей з прапором ЦК «Азов». Більша частина протестувальників – молоді хлопці, вони розклеїли листівки на воротах та стінах, стояли з плакатами перед прохідною і кричали, що завод «працює з Росією». Молоді люди вимагали пустити їх на територію для «ревізії».

Директор ТОВ «Вінтар» Юрій Фомін написав в Facebook, що «агресивно налаштована молодь вимагала пройти на територію» заводу і приклеїла «образливі наклейки». «Імовірність конфлікту з бійкою була дуже висока. Розібралися, порозумілися. Показали, що все ними почуте до цього, брехня людей без совісті», - зазначив керівник підприємства.

Конкуренти намагаються зупинити роботу Вінницького підприємства «Вінтар» - фото 2 

Екскурсію територією провели лише прес-секретарю організації. Через кілька годин акція завершилася. Лідер вінницької організації ЦК «Азов» Олександр Яремчук Реалу пізніше пояснив, що акцію організовували його побратими після звернення громадян. Їх претензії стосувалися порушення трудового та екологічного законодавства, а потім розібралися в ситуації, і більше подібного не буде.

Конкуренти намагаються зупинити роботу Вінницького підприємства «Вінтар» - фото 3 

Конкуренти намагаються зупинити роботу Вінницького підприємства «Вінтар» - фото 4 

Конкуренти намагаються зупинити роботу Вінницького підприємства «Вінтар» - фото 5

 У директора підприємства Юрія Фоміна інше пояснення. Він вважає, що на цьому «нападки» не припиняться. За його словами, пікет був одним з ланок в ланцюжку, яка ідеально вписується в стандартну схему рейдерської атаки і «наїзду» конкурентів.

«За останні півроку ми почали співпрацювати з кількома новими мережами супермаркетів і виграли тендер великого держпідприємства. Ставка на низьку ціну при високій якості себе виправдовує. Я розумію, що наші успіхи привертають увагу. Ми не в перший раз зустрічаємось зі спробою дискредитації. Ще в лютому 2014 го один з телеканалів змонтував досить «дивний» сюжет, в якому нашу продукцію намагався показати з негативного боку. Але з осені цього року я спостерігаю цілу серію «наїздів». Почалася вона з запиту Житомирського тервідділення АМКУ. «Антимонопольники» зажадали надати всю документацію за 2 роки роботи - десятки кілограмів паперу», - розповідає Юрій Григорович.

Потім на «Вінтар» взяли на стажування підполковника у відставці. За словами Ю. Фоміна, спочатку він здався відповідальною людиною, і його вже збиралися оформити на роботу, але завадила одна деталь... «Він заявив, що у нього немає трудової книжки, тому запропонував формально працевлаштувати дружину. Ми відмовилися. Після цього він став писати скарги в усі інстанції», - говорить директор.

Як з’ясувалось, за період стажування в приватному порядку відставник виконав одне приватне доручення. Оскільки ні у кого з персоналу підприємства не було шенгенської візи, а виникла термінова необхідність відвезти для аналізу в Польщу зразки водопровідної води, то попросили стажиста. Він впорався. Його віддячили. А потім чоловікові відмовили у працевлаштуванні.

«Ця людина зверталась в прокуратуру, департамент захисту економіки Нацполіціі, екологічну інспекцію, муніципальну поліцію і Держспоживслужбу. До нас приходили з перевірками – нічого, що розповідав офіцер не знайшли. Але перевіряли нас вже кілька місяців. Потім були «азовців». Вони заблокували транспортну прохідну на кілька годин, і цим зірвали відправку партії продукції в одну з торгових мереж. Робота з супермаркетами специфічна - якщо запізнився, то зазнаєш санкцій», - уточнює керівник підприємства.

Юрій Фомін говорить, що за його враженням, протестувальники не орієнтувалися в ситуації. Мовляв, хлопців відправили на акцію «пошуміти заради шуму». Можливо зовсім використовували наосліп юнацький максималізм. А це явно вказує, що пікет не був випадковим.

«У Вінницькій області у нас немає конкурентів, корпоративний конфлікт на підприємстві теж відсутня, тому я вважаю, що низка подій може вказувати або на спробу конкурентів з іншого регіону дискредитувати« Вінтар », або на рейдерство з метою«вбити»підприємство заради його території», - запевняє директор.

Конкуренти намагаються зупинити роботу Вінницького підприємства «Вінтар» - фото 6

За класичною рейдерською схемою завжди використовуються заяви в держоргани для перевірок, пікети громадськості та блокування роботи підприємства. Не виключено, що і «Вінтар» опинився в такій ситуації і припущення директора заводу не безпідставні. Час покаже. Якщо «атаки» не припиняться, то версія Ю. Фоміна щодо причин «інтересу» до заводу отримає підтвердження.

За матеріалами «Реал»