13 квіт. 2018 17:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

66

0

Коровій сказав, коли медикам обласних лікарень зможуть піднімати зарплату

Коровій сказав, коли медикам обласних лікарень зможуть піднімати зарплату

Вінницькі лікарі та медсестри зможуть отримувати більшу зарплату після перетворення лікарні в некомерційну установу 


Коровій сказав, коли медикам обласних лікарень зможуть піднімати зарплату

 Медична реформа, яка запроваджується в Україні в 2018 році, передбачає зміни у первинній ланці медицини. Ці зміни стосуються і зарплати лікарів, які працюють в «первинці». Але для медичних фахівців закладів другого та третього рівня підвищення зарплат на цей рік не передбачено. Чому так і як планують у Вінницькій області виходити з ситуації та якими повинні бути перші кроки влади, 13 квітня, під час зустрічі з лікарями Вінницької дитячої обласної лікарні розповів голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

«З 1 липня сімейний лікар, який буде мати дві тисячі пацієнтів, матиме зарплату 15 тисяч гривень на місяць, а медики закладів другої та третьої ланки отримуватимуть зарплату, так як зараз отримують. Так закладено реформою. Чому вони це зробили? Це зроблено, щоб про стимулювати центральні районні лікарні, вони самі проблемні, самі консервативні. Ви добре знаєте, бо в п’ятницю перед вихідними до вас з районів звозять пацієнтів…

Зараз працюють над тим, щоб і ці центральні районні лікарні теж були комунальними некомерційними підприємствами. Буде затверджено тариф послуг і їх «відпускають у вільне плавання». Наприклад, друга Вінницька міська лікарня отримає вигоду, матиме додаткове фінансування. Але в нас є ряд центральних районних лікарень, які будуть вимушені згорнутись. Часто в районах лікарні перетворились в соціальні заклади, де людина приходить до лікарні, її прокапали, а на вечір йде додому», - говорить голова ОДА.

За його словами, медики закладів третинного рівня, такі як дитяча обласна лікарня, повинні мати достойну зарплату, для цього потрібно провести певну процедуру, щоб виплати проводити відповідно до закону.

«Перед нами гостро стоїть питання по третьому рівню. Якщо ви звернули увагу, останніх два роки ми ремонтуємо відділення, купуємо обладнання. Ми хочемо вас підтягнути до 1 січня 2020 року. По закону ви повинні перейти на нову систему з 1 січня 2020 року.

Ми говоримо про медсестер і лікарів. Що в сімейного лікаря буде зарплата 15 тисяч гривень, а в дитячого хірурга 4 тисячі? Думаю, що ми підемо наступним шляхом: будемо зараз готувати проекти рішень обласної ради і перетворювати такі заклади, як обласна дитяча лікарня в комунальні некомерційні підприємства, щоб створити правову базу для керівництва закладу аби була можливість піднімати зарплати. Ми будемо шукати додаткові фінансові ресурси щоб стимулювати виплату зарплат, щоб не прив’язуватись до тарифної сітки, яка не дає можливість підняти зарплату медикам», - пояснив В. Коровій.

Коровій сказав, коли медикам обласних лікарень зможуть піднімати зарплату

Коровій сказав, коли медикам обласних лікарень зможуть піднімати зарплату - фото 2

Коровій сказав, коли медикам обласних лікарень зможуть піднімати зарплату - фото 3

Нагадаємо, 13 квітня у Вінницькій дитячій обласній лікарні відкрили операційний блок для новонароджених.

Вiнниця.info