31 берез. 2015 17:02

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

72

0

Костел на Соборній у центрі Вінниці віддали католикам

Костел на Соборній у центрі Вінниці віддали католикам

 Храм Діви Марії Ангельської передадуть релігійній громаді


Костел на Соборній у центрі Вінниці віддали католикам

 27 березня голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій підписав розпорядження Про повернення культової будівлі, відповідно до якого, пам’ятку архітектури місцевого значення храм Пресвятої Діви Марії Ангельської передадуть релігійній громаді.

Про це йдеться в розпорядженні голови облдержадміністрації.

«Повернути у власність релігійної громади (Парафії) Пресвятої Діви Марії Ангельської Римсько-Католицької Церкви костел Капуцинів-францисканців, що розташований по вул. Соборна, 12 у м. Вінниця, загальною площею 1701.7 квадратних метрів», - зазначено в документі.

 Костел на Соборній у центрі Вінниці віддали католикам

Храм Пресвятої Діви Марії Ангельської є пам’яткою архітектури місцевого значення.

У 1746 році на запрошення вінницького старости Людовіка Калиновського до Вінниці приїхали перші брати-капуцини, щоб заснувати тут монастир. Спорудження сучасного монастирського мурованого храму у стилі тосканського бароко було завершено 1761 року, 18 лютого єпископ Луцький Антоній Еразм Воллович освятив храм. В 1888 році царський уряд змусив капуцинів залишити свій останній монастир в Україні. Служити у храмі дозволили тільки єпіархальним священикам. У 1931 році радянська влада закрила костел та у жовтні 1932 року передала Тсавіахіму, а потім - товариству «Знання» під лекторій для атеїстичної пропаганди. Храм втратив свою старовинну архітектуру, в місці молитви і слухання Божого Слова почали вчити атеїзму. 1990 костел був повернутий під католицьке покровительство. В храмі знаходиться відреставрований поляками орган. Перший концерт органної музики відбувся в 1999 році.

ВИННИЦА.info