28 листоп. 2017 17:50

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

1018

0

Кринична вода: хто у Вінниці перевіряє якість води і скільки це коштує

Кринична вода: хто у Вінниці перевіряє якість води і скільки це коштує

 Кринична вода: хто у Вінниці перевіряє якість води і скільки це коштує 


Кринична вода: хто у Вінниці перевіряє якість води і скільки це коштує

 Питання якості питної води постає все гостріше. Основною проблемою останніх років фахівці називають зниження рівня води в річці Південний Буг, яка є джерелом централізованого водопостачання, обміління та замулення криниць. 96% населення Вінниці забезпечені централізованим водопостачанням, якість якої щоденно контролює «водоканал» та раз на місяць публікує звіт. Але більшість людей користується водопровідною водою для побутових потреб, а для вживання чи приготування їжі купують бутильовану воду або набирають з криниць чи свердловин. В місті на обліку департаменту міського господарства та благоустрою перебуває 617 криниць та свердловин, їх стан та якість води контролює управління Держпродспоживслужби у м. Вінниці.

В листопаді фахівці державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби у м. Вінниці провели обстеження криниць і відібрали зразки води для лабораторних досліджень. В деяких криницях під час моніторингу виявили пошкодження відмостки, відсутність накриття, відсутність відер та іржу на цепах – всі ці фактори негативно впливають на якість води.  

«Перевірялась загальна жорсткість води. У Вінниці вона зазвичай жорстка. Вміст нітратів, і мікробіологічні показники – загальні коліформи (бактерії групи кишкової палички). По цих показниках відмічається невідповідність якості води. Тому важливо досліджувати воду. В кого приватні криниці – люди самі повинні звертатись в лабораторію», - повідомила Вінниця.info головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби у місті Вінниці Людмила Крутікова.

Якщо органолептичні показники води люди можуть визначити самостійно, то вміст нітратів і мікробіологію, які можуть бути небезпечними для здоров’я, покажуть лише лабораторні дослідження.

«Воду з криниць обов’язково потрібно кип’ятити. Кип’ятіння забезпечує від потраплянь мікроорганізмів, але нітрати при кип’ятінні нікуди не діваються. За останні роки ми фіксуємо, що ці показники зросли.

Важливо використовувати фільтри – вони покращують і мікробіологічні показники і по жорсткості», - пояснює пані Людмила.

За результатами лабораторних досліджень направляється лист в департамент міського господарства та благоустрою, щоб вони провели дезінфекцію вод в криницях і інформацію голові Асоціації органів самоорганізації населення м. Вінниці, аби квартальні комітети ознайомлювали людей з якістю води.

Вінничани можуть самостійно замовити лабораторне дослідження води. Такі послуги у Вінниці надають у Вінницькому обласному лабораторному центрі МОЗ або в КП «Вінницяоблводоканал». Дослідження якості води проводять більш як за 80 показниками, вони досить дороговартісні. Але для того щоб перевірити чи безпечна для здоров’я кринична вода, можна перевірити лише такі показники як загальні коліформи, загальна жорсткість, нітрати, каламутність, хлориди.

В хіміко-бактеріологічній лабораторії КП «Вінницяоблводоканал» дослідження на вміст нітратів коштує 78 грн., каламутність – 68 грн., загальні коліформи – 200 грн. хлориди – 60 грн., загальна жорсткість – 64 грн.

Кринична вода: хто у Вінниці перевіряє якість води і скільки це коштує

Кринична вода: хто у Вінниці перевіряє якість води і скільки це коштує - фото 2

Кринична вода: хто у Вінниці перевіряє якість води і скільки це коштує - фото 3

Кринична вода: хто у Вінниці перевіряє якість води і скільки це коштує - фото 4

Кринична вода: хто у Вінниці перевіряє якість води і скільки це коштує - фото 5

Кринична вода: хто у Вінниці перевіряє якість води і скільки це коштує - фото 6

Вiнниця.info