5 квіт. 2018 15:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

163

0

Легендарний скульптор з Вінниччини зіграв священика у фільмі «Чорний козак». Фото та відео

Легендарний скульптор з Вінниччини зіграв священика у фільмі «Чорний козак». Фото та відео

Зйомки фільму  тривали десять років, його назвали першим народним, бо там безкоштовно зіграли десятки українських зірок сучасності 


Легендарний скульптор з Вінниччини зіграв священика у фільмі «Чорний козак». Фото та відео

Відомий у світі скульптор Олекса Альошкін, який мешкає у селі Букатинка Чернівецького району на Вінниччині, знявся у художньому фільмі українського виробництва «Чорний козак». Вінницький митець отримав роль священника, проте зауважує, образ дістався йому випадково.

«У художньому фільмі я знявся вперше. Хоча раніше вже отримував пропозицію грати там, і грати саме священика. То було дуже давно, і то був «Ленфільм». А тут, коли знімали «Чорного козака», священника мав грати колишній ректор Києво-Могилянки Брюховецький. Не зміг через дві причини. Одна з них – не отримав благословення у свого духовного отця. Ну, і дуже банальна, напередодні йому підстригла бороду дружина. Щоб інтелігентно виглядав. А по сценарію там образ батюшки 16-17 століття. І тут я із своєю бородою. Мені запропонували, вже цього разу не відмовлявся. Напевно, є у цьому якась доля», - розповідає Вiнниця.info Олекса Альошкін.

Під час знімального процесу на майданчик прийшов справжній священик та благословив Альошкіна на роль.

«Гралося легко. Пригадую, як по сценарію мені жінка, яка просила помолитися чи то за здравіє, чи за упокій козака, який пішов на війну, давала мене гроші. Я ті гроші обережно так пір’ячком у горщик звіяв. Бо ж неможна руками грошей торкатися», - посміхається Альошкін.

За словами скульптора, зйомки за його участю відбулися приблизно три роки тому.

«Фільм знімати почали у 2008-му. У двох вчителів та директора музею виникла ідея створити фільм по мотивам казки про козака, яку переказував Сашко Лірник. На зйомки збирали гроші між людьми. Але великих сум так і не змогли зібрати. Фільм можна назвати народним, адже у ньому знімалися безкоштовно. Були задіяні відомі письменники брати Капранови, гурт «Даха-Браха», «Піккардійська Терція», гурт «Гайдамаки», Тарас Чубай і «Плач Єремії». І це лише малий переказ всіх», - продовжує Альошкін.

Чорний козак» — фільм за оповіданням Сашка Лірника. Режисер Владислав Чабанюк. Роль Чорного Козака грає капітан сучасного козацького корабля-чайки «Спас» Василь Середенко.

Нагадаємо, родина Альошкіних у селі Букатинка розмалювали етнічними образами половину місцевих будинків. 

Легендарний скульптор з Вінниччини зіграв священика у фільмі «Чорний козак». Фото та відео

Легендарний скульптор з Вінниччини зіграв священика у фільмі «Чорний козак». Фото та відео - фото 2

Легендарний скульптор з Вінниччини зіграв священика у фільмі «Чорний козак». Фото та відео - фото 3 

Вiнниця.info

title