5 лют. 2016 17:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

91

0

«Ліквідувати не можна залишити». Що робити з «Вінницякіно»: думки і пропозиції

«Ліквідувати не можна залишити». Що робити з «Вінницякіно»: думки і пропозиції

 Що робити з "Вінницякіно"?


«Ліквідувати не можна залишити». Що робити з «Вінницякіно»: думки і пропозиції

5 лютого відбувся круглий стіл, присвячений проблемам та можливостям розвитку українського кіно на Вінниччині. Зокрема говорили про функціонування комунального підприємства «Вінницякіно», що останнім часом викликало багато невдоволень.

На зустріч запросили представників підприємства, управління культури й мистецтв ОДА, молодь, активістів. Модерувала обговорення голова комісії з питань освіти, культури, сім’ї та молоді, спорту і туризму, духовної та історичної спадщини облради Людмила Станіславенко.

4 січня розпорядженням голови обласної ради була створена робоча група з питань перевірки фінансово-господарської діяльності «Вінницякіно». За півтори місяці роботи на поверхню спливли досить цікаві факти діяльності підприємства: занадто великий штат, космічна зарплатня директора, незаконне використання земель підприємства, а головне – практично ніяких результатів діяльності.

«Ми знайшли надзвичайно багато порушень в господарській частині роботи цього закладу, депутати проводили виїзні засідання на «Вінницякіно». І фактично робоча комісія поставила оцінку роботи підприємству «незадовільно». Тому минулого тижня прийнято рішення ліквідувати дане підприємство, але створити інший відділ, який буде займатися, перш за все, виробництвом кінематографу і візьме на себе ті функції, що мало «Вінницякіно», але модернізує їх», - зазначив член робочої групи Андрій Вигонюк.

«Ліквідувати не можна залишити». Що робити з «Вінницякіно»: думки і пропозиції

Думки учасників обговорення розділилися. Одні виступали за негайну реорганізацію, інші – запевняли, що «Вінницякіно» сумлінно виконує свої обов’язки.

«Я не спеціаліст по кіно, але чим більше ми на цю тему спілкуємося, тим більше складається враження, що занадто спішимо. Реформувати не так просто. Аби щось робити потрібно поставити задачу і уповноважити управління культури в такий то термін її реалізовувати.

Я за те, щоб реформувати, але до цього треба підходити фахово. Таке враження, що ми біжимо семимильним кроками, бо нам треба звільнити директора підприємства Безносюка з роботи. Не можна за тиждень реформувати його», - сказав директор департаменту культури Вінницької ОДА Станіслав Городинський.

«Ліквідувати не можна залишити». Що робити з «Вінницякіно»: думки і пропозиції - фото 2

На захист підприємства стала директор кінотеатру «Родина» Галина Бондар. За її словами «Вінницякіно» - єдина установа, що пропагує «все українське» в селах області і зміни в ньому категорично не потрібні. Кінотеатр тісно співпрацює з установою: влаштовують безкоштовні спільні покази для малозабезпечених дітей, а також «Родина» інколи використовує обладнання підприємства і користується послугами водіїв, аби привезти до міста запрошених гостей (режисерів, сценаристів, митців).

«На маленький кінотеатр міська рада виділила 1,5 мільйона на зміцнення бази. «Вінницякіно» отримала є з бюджету 1,8 мільйона. Так і має бути, адже – це область. І працівників як для підприємства такого рівня хороша кількість», - додала Галина Бондар.

«Ліквідувати не можна залишити». Що робити з «Вінницякіно»: думки і пропозиції - фото 3

Сьогодні багато говорили про сам процес створення кіно чи, точніше, його цілковиту відсутність на Вінниччині. Але, за словами фахівців, роботу підприємства варто розмежовувати від творчого процесу, оскільки для цього потрібні великі кошти. 

«Я абсолютно проти ліквідації цього підприємства. Якщо ви ліквідуєте, і створиться нове комунальне підприємство і навіть, якщо бюджет цього підприємства буде 5 мільйонів гривень , створювати і виготовляти кіно, на жаль, це підприємство не зможе. Сьогодні всі телевізійні канали мають проблему, щоб створити українську передачу.

Можливо, є проблеми в роботі цього підприємства, то з цим потрібно розібратися і, в першу чергу, змінити статут,а потім напрацьовувати далі», - голова ГО «Розвиток.Розвиток» Ірина Борзова.

«Ліквідувати не можна залишити». Що робити з «Вінницякіно»: думки і пропозиції - фото 4

Таку ж думку висловили і представники державного агентства України з питань кіно.

«В Україні залишилося всього 8 таких студій. Їх ні в якому разі не модна ліквідувати. Можливо, аби не було господарських проблем, варто переглянути статут. У нас взагалі немає претензій до роботи «Вінницякіно».

Вам треба дійсно якось скооперовуватися. Ми не воюємо зі старим українським кіном чи кінопрокатом. Господарські питання треба вирішити, беззаперечно, але спокійно, нормально, цивілізовано в законних рамках. Треба брати молодих людей і, можливо, ставити їх такі вакансії як заступники директора», - говорить представник держагенства Артем Голосов.

«Ліквідувати не можна залишити». Що робити з «Вінницякіно»: думки і пропозиції - фото 5

У свою чергу активісти Вінниччини мають інший погляд на вирішення проблеми функціонування «Вінницякіно». Так журналіст Роман Ковальський запропонував спершу провести кардинальну ревізію землі, на якій «виросли» приватні будинки, майна, доцільності використання коштів, а головне – перевірити стан фондів.

«Ліквідувати не можна залишити». Що робити з «Вінницякіно»: думки і пропозиції - фото 6

На думку програмного директора фестивалю «Інтермецо» Олександра Вешелені, потрібно найняти кіно фахівця, який би дослідив усі плівки і створив каталог фонду.

«Вочевидь, возити їх по районах з цією кіноустановкою є недоцільно, бо це дуже затратно. Я не хочу, щоб ви не поскорочували своїх водіїв, але подумайте над тим, що у вашому штаті пріоритет має надаватися творчій, а не технічній складовій. Бо дійсно, якщо порахувати, скільки йде на бензин, то доцільніше купити проектор і поставити його в районі й дати те, що вже є від цифровано.

А від цифровано вже трішки є, той же центр Довженка вам його постачає. Можливо навіть відбудеться такий феномен, коли ви, маючи якісь унікальні копії, яких нема ніде.

Звичайно, на місці ніхто оцифровувати не буде, бо це дорого. Але потрібно створити реєстр, каталог. Найняти кінознавця, який буде досліджувати все це, публікуватиме все дослідження. Це є оптимізація. Коли ми не механічно викреслюємо 12 людей, а просто думаємо над тим, як перепрофілювати діяльність колективу і залучити молодих фахівців, що мають бажання займати кіно. Задумайтесь над власної ефективністю промоції», - резюмував Олександр Вешелені.

«Ліквідувати не можна залишити». Що робити з «Вінницякіно»: думки і пропозиції - фото 7

Висловлені за круглим столом пропозиції робоча група озвучить перед депутатами на черговій сесії облради. Можливо, саме вони допоможуть прийняти остаточне рішення стосовно майбутньої долі підприємства. Тож фраза «Ліквідувати не можна залишити» поки що залишається без розділового знаку. 

«Ліквідувати не можна залишити». Що робити з «Вінницякіно»: думки і пропозиції - фото 8

«Ліквідувати не можна залишити». Що робити з «Вінницякіно»: думки і пропозиції - фото 9

«Ліквідувати не можна залишити». Що робити з «Вінницякіно»: думки і пропозиції - фото 10

«Ліквідувати не можна залишити». Що робити з «Вінницякіно»: думки і пропозиції - фото 11

«Ліквідувати не можна залишити». Що робити з «Вінницякіно»: думки і пропозиції - фото 12

«Ліквідувати не можна залишити». Що робити з «Вінницякіно»: думки і пропозиції - фото 13

ВИННИЦА.info