2 жовт. 2014 12:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

39

0

Люстрація по-вінницькі почалась з Олійника, Свитка і прокурора області

Люстрація по-вінницькі почалась з Олійника, Свитка і прокурора області

Обійшлось без бійок і смітників

 


Люстрація по-вінницькі почалась з Олійника, Свитка і прокурора області

Активісти з народною самообороною, ранок 2 жовтня у Вінниці почали з анонсованого на передодні «чистого люстраційного четверга». Слід зауважити, що вінничани після анонсу «люстраційного четверга» та подій з побиттям Шуфрича в Одесі, чекали що люстрація по-вінницькі також підтримає естафету сміттєвих баків. Але все було культурно, обійшлось без бійок і смітників.

Люстрація по-вінницькі почалась з Олійника, Свитка і прокурора області

Люстрація по-вінницькі почалась з Олійника, Свитка і прокурора області - фото 2

Люстрація по-вінницькі почалась з Олійника, Свитка і прокурора області - фото 3

Люстрація по-вінницькі почалась з Олійника, Свитка і прокурора області - фото 4

У Вінниці активісти вручали «Вимогу» і пропонували чиновникам заповнити декларацію про прибутки і витрати, до якої прикріпили витяги із законопроекту Про очищення влади. Вийшла «пачка» документів на 5 сторінках..

 Люстрація по-вінницькі почалась з Олійника, Свитка і прокурора області - фото 5

Люстрація по-вінницькі почалась з Олійника, Свитка і прокурора області - фото 6

Першим пропозицію «очищення» отримав голова Вінницької облдержадміністрації Анатолій Олійник.

А. Олійник «Вимогу» прийняв, сказав що заповнить, попри те що його декларація оприлюднена в ЗМІ. «Мені приховувати немає чого», - сказав голова ОДА.

Активісти, посилаючись на обмеження в коштах, попросили Олійника самостійно відкопіювати «Вимогу» та роздати підлеглим, щоб вони заповнили.

«Що стосується кожного державного службовця. Є питання доступу до особистої інформації. Якщо людина скаже: «вибачте я здам декларацію 1 січня, відповідно до закону», це його право», - сказав Олійник.

Окрім того, губернатор сказав що йому й так відома його подальша доля у випадку прийняття закону Про очищення влади. Олійник розповів про свою роботу в райкомах комсомолу в 80-х роках. У 1988 році він звільнився за власним бажанням і перейшов на роботу в тульчинську школу-інтернат для сиріт де працював вчителем історії і нічним вихователем. У підсумку, все що стосується люстрацій, губернатор попросив діяти по закону, щоб Вінниччина показала приклад демократії, без смітників і побиття, які висвітлюють Україну не з кращої сторони.

Люстрація по-вінницькі почалась з Олійника, Свитка і прокурора області - фото 7

 Другим пропозицію «очищення» отримав голова Вінницької обласної ради Сергій Свитко. Він повідомив що позитивно ставиться до люстрації, бо йому немає чого приховувати, як людині яка жила чесно. Щодо підлеглих, С.Свитко сказав, що потрібно діяти відповідно до закону, і звільняти людей, якщо є за що.

Звичайно , Сергія Свитка теж запитали чи в його автобіографії робота в компартії.

«7 вересня 1990 року я написав заяву на вихід з цієї політичної партії. Написав в заяві що ця організація є злочинною. Заяву я зберігаю в домашньому архіві, можу її надати. Після заяви я мав певні проблеми з КДБ. Ми всі були зазомбовані радянською системою. Коли розпочався національно-визвольний рух в Україні, я був у витоків цього руху. Нажаль я пізно усвідомив, те що зробила комуністична партія. Для мене був шок, коли я читав матеріали про голодомор і репресії», - розповів С. Свитко.

Люстрація по-вінницькі почалась з Олійника, Свитка і прокурора області - фото 8

 Люстрація по-вінницькі почалась з Олійника, Свитка і прокурора області - фото 9

Потім активісти пішли до обласної прокуратури. До прокурора області було найбільше питань. Зокрема про виділення коштів на ремонт облдержадміністрації, які за їх словами було просто списано. Про автівки з штраф майданчика - чому прокуратура не займається, щоб їх передати в зону АТО, бо звернення з відповідною пропозицією до них надходило.

«Вимогу» прокурор взяв і пообіцяв діяти відповідно до чинного законодавства.

«Наступний раз підемо до чиновників в четвер – 9 жовтня», - повідомила Таїса Гайда. 

Саша Доля, ВИННИЦА.info

 

 

 

 


0
0