6 квіт. 2018 09:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

183

0

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях

 Маленькі села – великі можливості. Історії перетворення двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях


Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях

 4 квітня 2014 року прем’єр-міністр підписав перший документ, який дав початок масштабної реформи з децентралізації в Україні. Тоді розпочався процес значної передачі частини повноважень, ресурсів та відповідальності від органів виконавчої влади органам місцевого самоврядування. Основна ідея реформи – покращити якість життя та зробити українців господарями на своїй території. На місцях люди повинні ініціювати зміни розвивати свої громади, вчитись комунікувати з органами виконавчої влади і міжнародними інституціями, ефективно управляти своїми ресурсами. Це єдиний шлях, аби відійти від радянської системи управляння, за якою якість життя людей на певній території залежала від рішень «зверху». За ці чотири роки змінилась система фінансування. Місцеві бюджети отримали певну автономію і понад 50% зведеного бюджету належить місцевим бюджетам. До впровадження реформи такі цифри здавались не реальними.

Окрім того, що громади отримують додаткові фінансові ресурси, вони вчаться домовлятись і співпрацювати на спільний результат в рамках угод про муніципальне співробітництво. Навіть в маленьких українських селах, які ще не увійшли до ОТГ, люди змінюють своє життя, бо відчули, що генератором змін та руху вперед є вони самі.

На прикладі двох сіл Вінницької і Миколаївської областей з майже однаковою кількістю населення та бюджетами ми покажемо, як за останні роки змінилось життя звичайних людей. В невеличких селах з’явились асфальтні дороги, вулиці освітлюються LED-світильниками, ремонтуються сільські клуби, утеплюються школи і відкриваються дитсадки. Це історії успіху, які можливі завдяки співпраці громади і представників влади. Такі ініціативи фінансово підтримуються і Європейським Союзом. Обидві громади, які знаходяться в різних куточках України, мають неймовірні краєвиди, тому поставили собі за мету розвивати туристичну привабливість сіл.

Афанасіївка – освітлення, як в Лас-Вегасі

Афанасіївська сільська рада в Снігурівському районі Миколаївської області є однією з найменших в районі, до неї входить два села Юр'ївка і Афанасіївка. Населення – 1361 особа. До райцентру – 3 кілометри. Сільрада не має великих площ сільськогосподарських земель та багато підприємств, які платили б податки. Проте з початку реформи децентралізації їх бюджет зріс більше в два рази. Якщо в 2015 році він складав 640 тисяч гривень, то у 2017 році – 2 мільйони. Але змінювати свої села люди почали ще раніше, за допомогою міжнародної підтримки. Аби стати учасниками програм, які фінансує Євросоюз, сільрада спільно із громадою наприкінці 2011 року створили Громадську організацію «Злагода» та почали брати участь в грантових проектах. З того часу життя в селах почало змінюватись. Громада планує увійти в ОТГ, приєднавшись до міста Снігурівка.

«У нас було багато проблем, які не зрушували з місця протягом багатьох десятиріч. Це відсутність сільських клубів, відсутність дитсадка в селі Юр’ївка, відсутність дитячих майданчиків. Не було приміщення для сільської бібліотеки, холодна школа. Села не мали вуличного освітлення, не ремонтувались дороги, не було дорожніх знаків…В нас дуже маленька громада, ми не могли конкурувати з іншими, а проблем багато. Тому ми вирішили, що братимемо участь у грантах, на які виділяються кошти на умовах співфінансування. Для цього створили громадську організацію», - розповів голова Афанасіївської сільради Василь Хомко.

За 6 років, було реалізовано ряд проектів, які співфінансуються Європейським союзом. Так в рамках проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» замінили вікна в школі с. Юр’ївка, провели ремонт системи опалення в дитсадку, придбали трактор з навісним обладнанням, що дозволяє заощаджувати на послугах з прибирання території, облаштували вуличне освітлення. Зараз в селі є культурний кластер, який об’єднав клуб, школу і бібліотеку та діє техніко-інформаційний центр в приміщенні сільради, де надають консультації жителям села.

«У нас все село освітлюється і кругом асфальт. Коли ми встановили вуличні ліхтарі, то жителі сусідніх сіл бачили світло і потім мені казали, ти зробив, як Лас-Вегас», - каже напівжартома сільський голова.

Загалом, громада за роки співпраці реалізувала 12 проектів на суму 2,2 млн. гривень, що дало можливість покращити соціальний, інфраструктурний та культурний розвиток.

В подальших планах на 2018 рік – провести благоустрій сіл та розвивати зелений туризм, адже природа в селах неймовірно красива – населений пункт, ніби острів, між протоками річки. Ну і, звичайно ж, планують стати ОТГ, приєднавшись до міста обласного значення, яке лише в трьох кілометрах від села.

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 2

Дитсадок «Ромашка»

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 3

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 4

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 5

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 6

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 7

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 8 

Бібліотека з мережею Інтернет

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 9 

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 10

Дитячий майданчик

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 11 

Вулиці села

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 12 

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 13 

 Придбана техніка для прибирання територій 

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 14

Місцеві краєвиди

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 15

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 16

Гопчиця – майбутня туристична родзинка на карті Вінниччини

Село Гопчиця Погребищенського району Вінницької області нараховує 1477 осіб, займає територію, площею 5679 гектарів. Бюджет села складає 1,3 млн. гривень. В селі функціонують дитячий садок, школа, амбулаторія загальної практики сімейної медицини, будинок культури, бібліотека з безкоштовним wi-fi, пошта, музей села, тренажерна зала. Гопчиця теж є яскравим прикладом, коли люди самі змінюють якість свого життя.

«Ми прагнемо зробити Гопчицю відкритою для туризму та бізнесу, з новими можливостями для мешканців та перспективою для молодого покоління», - зазначено на сайті села, який за якісним наповненням не поступається центральним інтернет-ресурсам.

Тому зусилля направляють, в першу чергу, на розвиток інфраструктури і промоцію свого населеного пункту. Минулого року провели ремонт доріг та встановили LED-світильники на двох вулицях, відремонтували клуб і придбали туди сучасні крісла для кінотеатру.

В селі є музей, єдиний в районі, де цілих 7 виставкових залів. Навіть створили віртуальну екскурсію музеєм, аби зацікавити туристів. Хоча рік тому, за словами сільського голови, в приміщенні музею не було навіть світла. На туристичний об’єкт хочуть перетворити і стару школу, на горищі якої наприкінці минулого року виявили образи святих.

Сільський голова Гопчиці Роман Прилуцький очолює громаду з 2016 року. Каже, що плани амбітні, місцеві люди прагнуть змін, тому й шукають додаткові фінансові ресурси.

«Всі роботи проводимо за рахунок бюджету, беремо участь в обласних конкурсах задля співфінансування проектів. Бюджет села складає 1,3 млн. гривень. Кожного року беремо участь в грантових проектах. Минулого року виграли в 13-му обласному конкурсі розвитку територіальних громад та розпочали внутрішній ремонт будинку культури. Зараз плануємо завершити його повністю. Місцеве господарство допомагає зробити там спортзал.

Цього року також взяли участь в обласному конкурсі. Подали проекти на облаштування вуличного освітлення та осучаснення бібліотеки в клубі. Вже зробили проектно-кошторисну документацію на облаштування вуличного освітлення у всьому селі. Раніше зробили LED-освітлення двох вулиць», - говорить Роман Прилуцький.

Варто зазначити, що фінансування обласних програм та конкурсу проектів розвитку територіальних громад стали можливими з впровадженням реформи децентралізації.

Суттєві зміни в селі почали відбуватись в останні два роки, тому ми запитали в Романа Прилуцького, в чому причина, що після стількох років незалежності, лише зараз люди взялись наводити лад в своїх громадах?

«Знаєте, це питання я собі задаю щодня. Вчора були на нараді, спілкувались про сортування сміття, паспортизацію худоби. Таке враження, що лише сьогодні люди почали думати про сміття і все інше. Можливо, прийшло розуміння того, що свої проблеми потрібно вирішувати самим», - розмірковує Р. Прилуцький.

Село не входить до складу об’єднаної громади, а причина в цьому банальна – люди бояться, що їм не добудують школу, яка стоїть вже понад 30 років.

«В нас болюче питання – школа. Вона будується понад 30 років. Ще я був учнем, то мріяв, що закінчу нову школу. Зараз про це мріють мої діти. Хочеться добудувати школу і зробили її опорною, але всі говорять так: якщо ми об’єднаємось, то школи нам не бачити. Якби підписали якийсь меморандум, прозвучав якийсь діалог з головою об’єднаної громади, то ми б залюбки. А так кажуть: об’єднуйтесь, нам дадуть ПДФО, разом з тим для громади міська рада (Погребища) нічого не пропонує», - розповів Роман Прилуцький.

При в’їзді до Гопчиці

 

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 17

Ремонт дороги

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 18 

Вуличне освітлення

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 19 

Нові крісла в клубі

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 20 

Музейна експозиція

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 21 

Лики святих, виявлені на даху школи

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 22

Пленер художників

Маленькі села – великі можливості. Історії розвитку двох громад у Вінницькій та Миколаївській областях - фото 23 

Вiнниця.info, фото Гопчиці – з сайту села