14 серп. 2014 18:04

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Культура
0

61

0

Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк

Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк

 Оберігаючи пам’ять про загиблих героїв, знаменитий польський революціонер порадив українцям не забувати: українські діти досі під прицілом.


Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк

 Оберігаючи пам’ять про загиблих героїв, знаменитий польський революціонер порадив українцям не забувати: українські діти досі під прицілом.

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк

Збігнев Буяк

- Ті ж самі лозунги, бажання свободи і визнання людської гідності, воєнний стан, до сотні поранених - головна революція мого життя дуже схожа із українською. Хоча польську «Солідарність» від українського Майдану розділяють 30 років. Та люди в усьому світі і в усі часи бажають одного - свободи й справедливості. І за них варто відчайдушно боротися! Що ще польський радикал може сказати?! Слава нації! - звернувся до вінничан Збігнев Буяк, почувши у відповідь хорове: «Смерть ворогам!».

До Вінниці 59-річний відомий польський політичний діяч приїхав, аби разом із друзями-художниками із Тернополя презентувати мандруючу виставку «Майдан гідності», яку до 22 серпня вінничани можуть побачити у музеї Михайла Коцюбинського.

На відкритті експозиції багаторічний підпільник Збігнев Буяк відкрито ділився із гостями своїми поглядами на сучасні буремні події в Україні, адже був їх безпосереднім учасником. Зокрема, брав участь у першому Всеукраїнському форумі Євромайданів, після чого колишнє керівництво СБУ заборонило йому в’їзд в Україну, поновивши лише після зміни влади.

- Дві картини цієї виставки для мене найголовніші - це ті, де зображені діти. Бо вони досі плачуть і досі під прицілом, - зазначив поляк.

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 2

Микола Кафтан "Наш Майдан" (полотно, олійні фарби)

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 3

Василь Нецко "Приціл" (полотно, олійні фарби)

Окрім Збігнева Буяка згадати Майдан із вінничанами приїхало чимало інших цікавих гостей.

- Привіт вам з бандерівського Харкова! Слава Україні! - привіталася голова правління інформаційного центру «Майдан Моніторинг» Наталя Зубар. - Коли ми взимку на народному форумі Євромайданів стояли на чолі колони в Одесі із надписом «Харків», місцеві бабці нам кричали: «Убирайтесь! Вы - бандеровский Харьков!» - от назва і закріпилася (сміється). Тим паче, величезна подія у нас сталася нещодавно: два дні над міськрадою у Харкові висів червоно-чорний прапор. Хоча, звісно, «бандерівцям» у Харкові живеться не просто. Тому ми підтримуємо цю виставку, аби жертви усіх патріотів не зосталися неоціненними. Щоб цинічні і черстві душею люди не дали забути, забалакати, зманіпулювати нашим минулим. Адже вже сьогодні можна почути страшні речі про те, що Майдан нібито був протистоянням олігархів, у якому просто використали людей. Для нас це неповага до героїв Майдану. І, на щастя, є картини, які навіки будуть засвідчувати зовсім інше - щире єднання народу.

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 4

Голова правління інформаційного центру «Майдан Моніторинг» Наталя Зубар

Кілька десятків картин, присвячених народженню гідності у серцях людей під час зимових подій на Майдані, вже побачили жителі Тернополя, Бережан, Чорткова і Теребовлі. Після Вінниці виставка помандрує на південь і схід України радувати жителів Одеси, Дніпропетровська, Харкова, Кривого Рогу та інших міст.

- Плануємо презентувати виставку і за кордоном. Вже є домовленості із Польщею та Німеччиною, - розповідає координатор виставки Володимир Ханас. - Нас дуже тішить, що у кожному місті до нас долучаються зі своїми роботами нові художники, а цікаві ідеї висловлюють чисельні громадські діячі. Наша виставка, як і у свій час Майдан, подає неймовірний приклад самоорганізації. Зокрема, лише за кілька годин у Вінниці нам вдалося вирішити кілька волонтерських питань, пов’язаних із допомогою нашим військовим у зоні АТО.

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 5

Координатор виставки Володимир Ханас

Картини західноукраїнських художників організатори об’єднали під назвою «Майдан гідності», аби підкреслити питання збереження історичної спадщини, критичного мислення, творчості, збереження артефактів для нащадків. Вже скоро за роботами художників буде створено каталог, у який також увійдуть дитячі картини Майдану, що були зібрані у Бережанах.

- А у Вінниці нашу колекцію доповнив своїми роботами вінницький художник Ігор Зозуля. Цьому ми всі дуже радіємо, адже так кожен митець вливає свою неповторну частинку душі і серця, - ділиться авторка кількох робіт Марія Ділай. - Дуже сподіваюся, що особисті переживання художників, вилиті на полотні, не дадуть забути революцію, яка перевернула всесвіт і наші свідомості.

Саме прозрінню, яке настало під час Майдану, присвятив одну зі своїх робіт 31-річний художник із Тернополя Олег Семців. Росію він зобразив у вигляді матрьошки, що почала тріщати по швах, і з неї вилетіли душі українців. 

- Багато моїх друзів із Києва кажуть, що їм зараз ніби очі відкрилися після стількох років життя у вигаданій реальності, що нагадує кіношну «Матрицю». Мене це дещо дивує. Бо особисто я завжди розумів, що Росія ніколи нам «братньою» не була, - зізнається Олег Семців. - Змалечку я пам’ятаю розповіді про те, як Україна кормила Росію. Дід, який працював водієм молокозаводу, весь час обурювався, що молоко і масло, призначені для Росії, псувалися, але їх ні в якому разі не віддавали українцям, які зі світанку займали черги, аби придбати продукти. Коли ж після школи я працював на тернопільському фарфоровому заводі, за свої замовлення Росія ніколи не розраховувалася. Через це зарплатню ми отримували посудом, який ще потім на вихідних треба було продавати на базарі.

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 6

На відкриття виставки у Вінницю приїхали автори картин (зліва-направо): Олег Семців, Ігор Зозуля, Марія Ділай та Ольга Якубовська

Звільненням з імперського полону називає Майдан мистецтвознавець із Києва Тетяна Кохановська, яка вважає нинішню війну абсолютно закономірним процесом теперішнього часу.

- Зараз відбувається не тільки фактичне, але й ментальне звільнення від Росії. За 40 років мого життя більш складних суспільних перетворень у нас не було, - говорить Тетяна Кохановська. - Як на мене, саме мистецькі рефлексії можуть допомогти українському суспільству вийти з цих випробувань більш зрілим, мудрим, розумним. Адже мистецтво є тим одним з найпотужніших механізмів усвідомлення реальності, яке може говорити там, де не здатен осягнути розум, де безсилі наші емоції.

Картини, представлені на виставці «Майдан гідності» репрезентують Майдан у всіх його проявах. Тож глядачі зізнаються: ніби заново опиняються серед тих подій.

- Коли ми розвішували картини, зіткнулися з проблемою, як гармонійно розмістити їх по кольору і вираженню, адже всі дуже різні, - говорить директор Вінницького музею М. Коцюбинського Федір Панчук. - Є багато символічних, осуджуючих деспотизм. А в усіх без винятку головний герой - це Майдан, на який можна дивитися по-різному. Фотографи фіксують події, політики дивляться, як на зміну влади, а художники - мало того, що фіксують події, ще й вкладають філософський смисл.

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 7

Директор Вінницького музею М. Коцюбинського Федір Панчук

- У цій виставці чудово передано дух Майдану, - додає вінницький художник Олександр Никитюк. - Незважаючи на те, що деякі роботи носять абстрактну форму, а натюрморти нібито випадають із контексту, своєю теплою енергією вони чудово зігрівають виставку. Такі вливання органічно розбавляють саму напруженість теми Майдану, показуючи перспективу, заради якої стояв народ. Адже Майдан стояв не заради Майдану і протистоянь. Майдан стояв не «проти», а - «за». «За» світле майбутнє України, її розвиток і європейське майбутнє, яке повинно показати нові перспективи і обрії для кожного з нас.

Виставка «Майдан гідності» у Вінницькому літературно-меморіальному музеї Михайла Коцюбинського (вул. Бевза, 15) відкрита для вас до 22 серпня з 10.00 до 17.00. Вихідний день - середа.

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 8

Керівник міської організації Правого сектору Вінниччини Наталя Пульникова на відкритті експозиції читала вірші

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 9

Мистецтвознавець із Києва Тетяна Кохановська

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 10

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 11

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 12

  Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 13

Олег Шупляк "Борітеся, поборете" (полотно, олійні фарби)

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 14

Ігор Зозуля "Народне віче на Майдані" (полотно, олійні фарби)

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 15

Ігор Зозуля "Закохалися на Майдані" (полотно, олійні фарби)

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 16

Марія Ділай "Україна" (полотно, олійні фарби)

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 17

Андрій Білоус "Муки святого"  (полотно, олійні фарби)

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 18

Олег Семців "Інформаційна війна" (полотно, олійні фарби)

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 19

Мар’яна Дечинська "Україна-2014" (полотно, олійні фарби)

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 20

Микола Кафтан "Різдвяний натюрморт" (полотно, олійні фарби)

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 21

Ігор Зозуля "Козаки пишуть листа Азірову" (полотно, олійні фарби)

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 22

Ігор Зозуля "Козаки б’ють в барабан" (полотно, олійні фарби)

Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 23 

Ольга Якубовська "Забагато горя" (полотно, олійні фарби)

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 24

Ольга Якубовська "Ворог № 1" (полотно, олійні фарби)

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 25

Марія Ділай "Обличчя війна" (полотно, олійні фарби)

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 26

Василь Нецко "Відродження українських традицій" (полотно, олійні фарби)

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 27

Олеся Гудима "Зачарована" (полотно, олійні фарби)

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 28

Марія Ділай "Вишневий сад" (полотно, олійні фарби)

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 29

Галина Мінчук "Мати" (полотно, олійні фарби)

  Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 30

Ігор Зозуля "Перша допомога на Майдані" (полотно, олійні фарби)

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 31

Ігор Зозуля "Беркут проти народу" (полотно, олійні фарби)

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 32

Олена Якубовська "Перед боєм" (полотно, олійні фарби)

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 33

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 34

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 35

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 36

«Зміна»

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 37

«Холод протидії»

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 38

«Очищення слізьми»

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 39

Сергій Позняк "Козак Михайло Гаврилюк" та "Тітушки біля Маріїнського парку"

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 40

Сергій Позняк "Руслана» та «Дівчина, що знімає хронічку»

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 41

Сергій Позняк "1 грудня 2014. Майдан починається"

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 42

Сергій Позняк "Людмила Павленко - наша параолімпійська чемпіонка і героїня"

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 43

Сергій Позняк "Іван Бойко з Бойківщини" (Львівська область) на барикадах Грушевського. січень-лютий 2014»

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 44

Сергій Позняк "Обережно - "Беркут"! Близько не підходьте!"

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 45

Сергій Позняк "Колона переможця. Вхід до стадіону "Динамо", 2014

 Мальований Майдан у Вінниці відкрив легенда польської "Солідарності" Збігнев Буяк - фото 46

Сергій Позняк "Душу і тіло ми положим за нашу свободу. Січень 2014"

Валентина Кирильчук, ВИННИЦА.info


0
0