26 лип. 2015 15:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

68

0

Меча, якого не встиг викувати боєць, зроблять у Вінниці

Меча, якого не встиг викувати боєць, зроблять у Вінниці

 Перед смертю хлопець віддав волонтерці з Вінниці Юлії Вотчер частини розірваних снарядів і попросив зберегти їх


Меча, якого не встиг викувати боєць, зроблять у Вінниці

21-річний Василь Білан з-під Ужгорода загинув взимку біля села Чорнухине, що на Луганщині. Волонтери кажуть, молодого артилериста підступно вбили, адже він володів даними розташування української артилерії.

Перед смертю хлопець віддав волонтерці з Вінниці Юлії Вотчер частини розірваних снарядів і попросив зберегти їх. Планував, коли повернеться, викувати залізного меча та подарувати своєму командиру. Тепер в пам’ять про захисника з’явиться не тільки зброя.

Про це повідомляє Вінницька обласна державна телерадіокомпанія «ВІНТЕРА».

Вінницька волонтерка Юлія Вотчер зібрала у гільзу все, що колись їй віддав молодий артилерист Василь Білан. З 21-річним бійцем жінка познайомилася на Луганщині біля селища Чорнухине під час передачі підрозділу допомоги.

Тоді, каже волонтерка, проханню хлопця не надала великого значення, але усі частини від розірваних снарядів забрала з собою. Невдовзі дізналася, що Василя підступно вбили.

Волонтерка одразу зайнялася пошуками зрадників. Усі необхідні дані передала у спецслужби. Сама, тим часом, взялася виконувати останню волю бійця. Підтримав Юлію Вотчер вінницький коваль В’ячеслав Пастернак. Це його залізні поети прикрашають міські площі.

З подібними сплавами, каже коваль, працювати не доводилося. І хоча поєднати їх буде технологічно не легко, втім, впевнений: йому все вдасться. Не хотів, зізнається, робити зі зброї зброю, бо ж війна закінчиться і у мирний час символ важких часів хотів би викувати інший.

Меч, за словами коваля, буде нетрадиційний, його прикрасять залізними квітами з гострих осколків, аби передати небезпеку війни. Готовий виріб передадуть командиру Василя. Сама ж волонтерка каже - це частина її місії. Заспокоїться лише, коли знайдуть зрадника.

ВИННИЦА.info