5 черв. 2013 10:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:56
Суспільство
0

60

0

Медичні працівники саботують «незрозумілу» їм медреформу

Медичні працівники саботують «незрозумілу» їм медреформу

Розроблену Міністерством охорони здоров´я реформу не розуміють ні медики, ні пацієнти... 


Медичні працівники саботують «незрозумілу» їм медреформу

Через відсутність фінансування та чіткої стратегії медична реформа може закінчитися повним провалом.

Про це заявила координатор проекту «Реформування сектору охорони здоров´я» Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олександра Бетлій, повідомляють «Коментарі».

За словами експерта, почастішали випадки саботажу медреформи лікарями, які не хочуть розширювати сферу своєї діяльності, оскільки це веде до підвищення відповідальності та контролю над їх роботою.

Зокрема, медпрацівники скаржаться, що обов´язки і відповідальність зростають, а заробітна плата залишається без змін.

У ході соціологічного дослідження, проведеного Інститутом економічних досліджень, опитані лікарі заявили, що їм підвищили зарплату всього лише до 3-3.5 тис. грн на місяцьзамість обіцяних 5-6 тис. грн.

За словами Бетлій, реформа розпочалася без попередньо затвердженої чіткої стратегії. «Також не було «цільової» моделі надання медичної допомоги, тому ті пілотні регіони, які стали майданчиком для експериментів, зіткнулися з великою кількістю проблем. На місцевому рівні не були прийняті реальні плани з оптимізації медичних установ. У результаті виникло повне нерозуміння реформи, як з боку медиків, так і з боку простого населення», - зазначила фахівець.

Також головними проблемами з впровадження медичної реформи експерти називають брак сімейних лікарів і низький рівень їх кваліфікації.

У той же час начальник управління реформ медичної допомоги Міністерства охорони здоров´я України Костянтин Надутий вважає, що головна проблема реформи - у невмінні керівництва лікарень економічно мотивувати своїх співробітників.

«На жаль, наші колеги не вміють ефективно використовувати ті інструменти, які їм дає медична реформа», - заявив Надутий. Він також зазначив, що 48% українських медиків досягли пенсійного або передпенсійного віку.

За словами Надутого, незважаючи на всі плюси й мінуси «процесу оптимізації», реальні результати сімейної медицини будуть видні не раніше, ніж через 5 років.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров´я протягом кількох років займається реформуванням медичної галузі. Пілотними регіонами з впровадження медреформи стали Донецька, Дніпропетровська, Вінницька області та Київ. Одним з пріоритетних напрямків медреформи вважається реорганізація первинної ланки надання медичної допомоги та створення мережі сімейних лікарів.

ВИННИЦА.info

 

 


0
0