27 листоп. 2017 17:06

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

56

0

Мер Вінниці Сергій Моргунов став фіналістом рейтингу мерів-інноваторів

Мер Вінниці Сергій Моргунов став фіналістом рейтингу мерів-інноваторів

 В Україні назвали п’ятірку мерів-інноваторів


Мер Вінниці Сергій Моргунов став фіналістом рейтингу мерів-інноваторів

Фіналістами рейтингу мерів-інноваторів, ініційованого Міжнародним самітом мерів та Українською правдою, за результатами другого етапу відбору стали: очільник Тростянця Юрій Бова, голова міста Долина Володимир Гаразд, Віталій Луков з Вознесенська, мер Вінниці Сергій Моргунов, та очільник Житомира Сергій Сухомлин.

Імена фіналістів оголосили напередодні Міжнародного саміту мерів, який пройде у Києві 28-29 листопада за участі 150 українських мерів та делегатів з 9 країн світу – повідомляє Українська правда.

Організатори підкреслюють, що визначальними критеріями на цьому етапі були незаангажованість та репутація мера серед жителів міста.

«Щоб запобігти будь-яким спекуляціям довкола рейтингу, що викликав великий резонанс, ми вирішили оголосити імена ТОП-5 до відкриття Міжнародного саміту мерів», – говорить засновниця Міжнародного саміту мерів Ірина Озимок.

За її словами, перший етап показав, що інновації в Україні та в іноземних містах доволі відрізняються, і там, де є електронні рішення і ЦНАПи, ще може бути чимало невирішених проблем з освітою, медициною, відкритістю влади.

«Обговорення журі тривало понад 4 години, і ми зважали на комплексний розвиток міста, а також прозорість мера та його репутацію. Цінність рейтингу у тому, що нам вдалося відшукати гідних звання інноватора, здатних мотивувати своїх колег на дії», – зазначає Озимок.

Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва зазначає, що критерії оцінки ефективності українських мерів базувалися на рейтингу Europeаn Cаpitаl of Innovаtion та допомогли оцінити впроваджені інновації у важливих сферах життя українських міст.

«Але не менш важливими є питання доброчесності та репутації мерів серед мешканців. Тому при формуванні п'ятірки фіналістів журі ретельно вивчало діяльність кожного міського очільника саме за цими критеріями», – наголосила Мусаєва.

Під час обговорення кандидатів члени журі, серед яких провідні спеціалісти з інновацій, урбаністики та розвитку міст, враховували також свій персональний досвід роботи із мерами.

Крім спільних критеріїв оцінки, члени журі оцінили кандидатів за своїми спеціалізаціями, наприклад, енергоефективність, інклюзія, муніципальні рішення, які впроваджуються у містах та покращують надання послуг, відкритість мера та його команди.

«До фінальної п’ятірки рейтингу потрапили мери двох із 16 міст України, з якими ми працюємо, – зазначає головний радник з питань самоврядування проекту ПРОМІС Кеді Ворд,. – Ми раді за Вінницю та Долину – обидва міста довели свою інноваційність у проектах демократичного урядування, захисту навколишнього середовища та втілення реформи децентралізації».

Координатор Української мережі енергетичних інновацій Greencubаtor Роман Зінченко також зазначає наступне:

«Це було непросте завдання – обирати всього 5-х мерів-інноваторів з усього переліку. Для нас дуже важливо що усі, хто увійшов до п’ятірки, докладають значних зусиль до програм енергоефективності та розвитку сталої енергетики та енергоефективності у своїх містах».

Засновник Доступно.UА Дмитро Щебетюк відзначає майже еталонну взаємодію влади із громадськістю у питаннях інклюзивності у Вінниці:

«Проекти із доступності подаються через реабілітаційний центр «Гармонія», швидко розглядаються і що важливо – втілюються. Натомість деякі мери, що увійшли до топ-5, ще мусять попрацювати із цією проблемою».

Як відомо, до рейтингу увійшли мери міст із населенням до 500 000 осіб, що використовують креативні та новаторські рішення для вирішення локальних задач.

Рейтинг відбувається у три етапи:

Спочатку кандидатів номінували шляхом заповнення анкети на сайті «Української правди» та оцінювало журі за критеріями світового аналогу рейтингу European Capital of Innovation. В результаті склали перелік із 20 мерів.

На другому етапі було передбачено живе обговорення та експертне оцінювання журі, де враховувався не лише факт наявності електронних сервісів, але і їхній реальний вплив на життя містян, комплексний розвиток міста та незаангажованість, репутація мера.

Переможця ж рейтингу оберуть українці відкритим голосуванням, яке відбуватиметься на сайті «Української правди».

Як повідомляла Вiнниця.info, за результатами Всеукраїнського муніципального опитування, яке проводили серед українців, Вінниця в 2017 році - на першому місці за задоволеністю якістю 22 сфер та послуг. 

Вiнниця.info