3 жовт. 2015 14:50

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Політика
0

102

0

Мера Жмеринки ТВК зняла з виборів без пояснень

Мера Жмеринки ТВК зняла з виборів без пояснень

 Вінниччина: ТВК скасувала реєстрацію чинного мера Жмеринки і відмовляється коментувати ситуацію


Мера Жмеринки ТВК зняла з виборів без пояснень

 1 жовтня на засіданні Жмеринської міської виборчої комісії було скасовано реєстрацію кандидата на посаду міського голови Жмеринки Анатолія Кушніра. Чинний міський голова, був зареєстрований як кандидат-самовисуванець 25 вересня.

Про це повідомляє прес-служба ОПОРИ у Вінницькій області.

Підставою для скасування реєстрації стало нібито порушення ним вимоги п. 5 статті 35 Закону України про місцеві вибори, де йдеться, що особа може одночасно бути висунута кандидатом у депутати місцевих рад, на посаду сільського, селищного, міського голови або старости шляхом висування місцевою організацією лише однієї політичної партії або лише шляхом самовисування.

У коментарі представнику ОПОРИ Анатолій Кушнір зазначив, що скасування його реєстрації пояснюється тим, що «закон новий, суперечливий, є певні юридичні колізії», і, водночас, тим, що міська виборча комісія вчинила деякі порушення, зокрема – не попередила його як кандидата про розгляд питання про зняття з реєстрації.

«На засіданні не була врахована велика кількість тих моментів, які повинні бути враховані. Було змінено пункти порядку денного. Розгляд скарг мав бути третім питанням, вони почали їх розглядати раніше. Але скарга не повинна була розглядатися, оскільки мене не було про це належним чином повідомлено, - каже Анатолій Кушнір і пояснює своє бачення ситуації. - 25 вересня міська виборча комісія зареєструвала мене кандидатом-самовисуванцем на посаду міського голови, а 27 вересня зареєструвала мене першим номером списку кандидатів у депутати міськради від міського осередку партії «Нова політика».

Отже, ТВК допустила момент реєстрації, і при цьому не було жодних зауважень. Ми вказували, що я подаюсь лідером осередку партії, а вони казали, що треба реєструвати саме кандидатом, інакше не хотіли приймати документи до розгляду. Хоча пункт 6 статті 38 Закону про місцеві вибори говорить, що лідером списку заява про згоду балотуватися не подається… Потім надійшла скарга одного з кандидатів, і мене зняли з реєстрації, мотивувавши тим, що я зареєстрований від двох суб’єктів. Хоча по хронології першою була подана моя заява про зняття мене з реєстрації як кандидата в депутати, а вже потім скарга одного з кандидатів…»

Також А. Кушнір заявив, що о 9-й ранку 2 жовтня він попросив ТВК надати йому копію протоколу засідання, проте станом на 16-у годину її йому не надали, як не надали і письмового пояснення причини ненадання протоколу.

Коментуючи ситуацію на прохання ОПОРИ, в. о. голови Жмеринського міського осередку партії «Нова політика» Ірина Савіна зазначила: «вийшло непорозуміння, що лідер списку (перший номер у списку) нібито є кандидатом у депутати».

«Коли ми подавали списки, то, згідно з юридичними консультаціями і консультаціями з ЦВК, у нас жодних порушень не було. Під час конференції міського осередку нашої партії була присутня людина з міської виборчої комісії, і на той час жодних коментарів, жодних зауважень не було. Ми подавали Анатолія Кушніра не як кандидата в депутати, а просто як перший номер у списку, як людину, яка буде нас представляти, яка підтримує нас і яку підтримує наша партія. В нього не було помислів реєструватися кандидатом у депутати. Але коли виявилось, що його зареєстрували саме як кандидата у депутати, Анатолій Кушнір одразу написав заяву і відкликав свою реєстрацію як кандидата в депутати міськради. І дана його заява була подана до прийняття комісією рішення про скасування реєстрації. Аж на наступний день вони розглядали питання про скасування його реєстрації і видалення його з усіх списків. Тому я вважаю, що це неправомірно, адже заяву він написав, заявив, що виникла помилка…», - каже І. Савіна.

Також представник ОПОРИ звернувся з проханням про коментар до керівництва Жмеринської міської виборчої комісії. Голова комісії була на робочому місці, але сказала, що не може надати коментар за станом здоров’я. Заступника голови комісії не було на місці, секретар комісії теж відмовилась будь-що коментувати.

ВИННИЦА.info