7 листоп. 2017 15:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

815

0

Мешканці Могилів-Подільського потерпають від перенасичення транспорту на кордоні з Молдовою

Мешканці Могилів-Подільського потерпають від перенасичення транспорту на кордоні з Молдовою

 Проблему з перетином кордону на Вінниччині взялися вирішувати ще 25 років тому на гроші Євросоюзу


Мешканці Могилів-Подільського потерпають від перенасичення транспорту на кордоні з Молдовою

 Міжнародний пропускний контроль Могилів – Подільський – Отач найбільш завантажений на молдовській ділянці кордону з боку України. Щоденно тут проходить понад 6 тисяч людей та проїжджає півтори тисячі автомобілів, як легкових так і вантажних. У насичені дні кількість машин перевищує декілька тисяч. Проблему з перетином цього кордону взялися вирішувати ще 25 років тому. У селі Бронниця, що в 8 кілометрах від Могилів-Подільського, розпочали будівництво моста на гроші Євросоюзу у 90-х роках за ініціативи молдовської сторони. Проте, він так і не знайшов свого призначення. Щороку сюди їздять голови адміністрацій Вінниччини оглядають переправу. Були тут і президенти. Ніби справа зрушила за місця. Вже споруджено кілька офісів митного пропуску. Та міст досі є лише пішохідною зоною. Хоча потреба у додаткову пункті в обох державах величезна.

«Існує нагальна потреба в розвантаженні населених пунктів Могилів-Подільський і Отач. Виведення транспортного потоку за межі міста. Коли проектували міст, який нині діє, він не передбачав такого навантаження, яке на сьогоднішній день. По громадянам, які там переміщуються навантаження збільшилось в два рази, транспортних засобів у півтора», - розповідає Роман Бєдін – головний державний інспектор відділу організації митного контролю Вінницької митниці ДФС.

У лютому цього року уряд України дав доручення зробити в Бронниці пункт пропуску. На міжнародному контролі уже встановили офіси та техніку. А президент Петро Порошенко на запуску спільного прикордонно-митного контролю «Кучурган» заявив, що вже у серпні цього року планується відкриття автомобільного руху через міст Бронниця-Унгурь. Проте досі там пішохідна зона.

«Вже є мінімальна інфраструктура, яка дозволяє виконувати функції і прикордонників і митниці вона уже є як на українській стороні так і стороні Молдови. Тому сьогодні визначена і ділянка для того, щоб розширити всі побудови які там є, аби забезпечити сполучення. Міст практично готовий до відкриття. Щоб ми нарешті той пункт запустили, потрібне рішення кабінету міністру», - каже Михайло Гоцуляк – заступник голови Могилів-Подільської районної державної адміністрації.

Мешканці Могилів-Подільського потерпають від перенасичення транспорту на кордоні з Молдовою

Мешканці Могилів-Подільського потерпають від перенасичення транспорту на кордоні з Молдовою - фото 2

Мешканці Могилів-Подільського потерпають від перенасичення транспорту на кордоні з Молдовою - фото 3

Поки рішення немає, у Могилів-Подільському щоденно по півтисячі вантажівок. Шум моторів та вихлопи. Жителі райцентру від них потерпають. Втомилися. Кілька десяток багатоповерхівок споруджено практично впритул контрольної переправи. Під вікнами людей цілодобово черга машин.

«Черги постійно до заводу Кірова. Ще більше їх зимою. Водії тоді ще й гріються, машини роблять цілодобово», - скаржиться Василь Гордаш – мешканець Могилів-Подільського.

«Особливо, коли вони заводять машини зараз прохолодно, коли вони заводять машини ці гази раз, шум вночі – два», - додає сусід Олександр Юр’єв.

Не раді довгим простоям і самі далекобійники, аби дістатись з України в Молдову їм доводиться провести у чергах навіть декілька діб.

Мешканці Могилів-Подільського потерпають від перенасичення транспорту на кордоні з Молдовою - фото 4

Мешканці Могилів-Подільського потерпають від перенасичення транспорту на кордоні з Молдовою - фото 5

Мешканці Могилів-Подільського потерпають від перенасичення транспорту на кордоні з Молдовою - фото 6

Нагадаємо, за попередніми розрахунками потрібно близько 12 млн. гривень, аби облаштувати прикордонний пункт пропуску.

27 жовтня Вінницька митниця ДФС уклала договір з ПП «Проект-центр» на виготовлення проектно-вишукувальної документації для будівництва міжнародного автомобільного пункту пропуску «Бронниця - Унгри».

Вiнниця.info