1 серп. 2014 15:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Економіка
0

52

0

Містечко на Вінниччині виграло грант 235 тисяч євро на розвиток вело туризму

Містечко на Вінниччині виграло грант 235 тисяч євро на розвиток вело туризму

Липовець стане центром велотуризму. Для втілення цієї ідеї Євросоюз виділяє 235 тисяч євро


Громада м. Липовець (Вінницька область) виграла 235 тис. євро на розвиток велотуризму в рамках проекту Євросоюзу «Підтримка політики регіонального розвитку України».

Про це повідомляє прес-служба ГО «Подільська агенція регіонального розвитку».

Згідно повідомлення, Липовецька міська рада та Липовецький благодійний фонд громади подали заявку на конкурс грантової програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку України» і… виграли 235 тисяч євро!

Більше половини цих коштів витратять на реконструкцію міського скверу, перетворивши його на велопарк, решта піде на ремонт шляхів, облаштування веломаршруту, розвиток інфраструктури, закупівлю велосипедів та рекламу туризму. А освоїти ці чималенькі кошти планується протягом двох років. До речі, передбачено і співфінансування в обсязі майже 15 тисяч євро від міськради та 10 тис. євро від райради, яка виступає партнером і всіляко підтримуватиме проект.

Отже, європейські партнери підтвердили фінансування, контракт підписано, і днями в Липовецькій міськраді відбулось перше зібрання робочої групи в рамках початку реалізації проекту.

Липовець поки що не надто популярний у туристичних колах. Це містечко з майже 10 тисячами населення, розташоване в центрі Вінницької області за 45 кілометрів від обласного центру на перетині транспортних сполучень, що з’єднують західну Україну з її центральною та південною частинами.

Що ж тут показати туристам? Насамперед, найдавнішу в Європі астроблему (кратер діаметром близько 7 кілометрів від падіння величезного небесного тіла близько 400 млн. років тому) на межі Іллінецького та Липовецького районів.

До речі, веломаршрут до астроблеми, який облаштують в рамках проекту, збігатиметься з так званим Шевченківським шляхом, яким молодий Тарас Шевченко проїздив через Липовеччину в 1846 році. Про це теж будуть відповідні вказівники на трасі.

- Найбільш привабливою формою туристичних послуг, на наш погляд, має стати «тур вихідного дня», зорієнтований, в першу чергу, на сімейний відпочинок, - розповів заступник Липовецького міського голови Юрій Станіславський, співавтор проекту та голова його наглядової ради. - Він поєднає в собі велоподорожі та відпочинок у готелі в мальовничому куточку міста на березі річки Соб. Будівництво готелю вже розпочато одним з підприємців. У безпосередній близькості від готелю розташований і міський сквер - майбутній велопарк. Додаткові переваги велотуристичному бізнесу надасть також розвиток у районі зеленого туризму.

- Поява нового підприємства чи об’єкта часто супроводжується якимось побічним ефектом, - каже Липовецький міський голова Микола Майданюк. - Наприклад, якщо з’являється завод, це може спричиняти певні ризики для екології. А от поява об’єктів туристичного бізнесу - це екологічно чистий, «зелений», сучасний і перспективний вид діяльності. Від нього навіть буде користь природі, адже з посиленням інтенсивності велосипедного руху знижується інтенсивність руху автомобілів. Друга перспективна перевага - за рахунок розвитку туристичного бізнесу буде розвиватися і кругозір наших громадян, будуть приїжджати до нас люди, будуть наші люди їздити за кордон, черпати щось прогресивне і нове.

Третій перспективний момент: за рахунок цього проекту плануємо розширити інфраструктуру міста Липовець. Відбудеться реконструкція парку у велопарк, реконструкція точок торгівлі та об’єктів соціальної сфери, які будуть прив’язані до маршрутів велотуризму і до велостоянок. Плюс розвиток спортивної інфраструктури.

Четверте і дуже важливе: ми створимо додаткові робочі місця.

Туристична агенція, прокат велосипедів, послуги готелю та екскурсоводів, харчування - все це дасть нові робочі місця, підтримає бізнес та збільшить надходження до бюджету міста. Що стосується розвитку підприємництва, то міськрада навіть обіцяє на початковому етапі встановити пільгові ставки оподаткування для місцевих «туристичних бізнесменів».

Найбільш цікавим дійством з популяризації липовецького велотуризму стане велопробіг між містами-побратимами - українським Липівцем та естонським Йихві. Його маршрут проляже через Україну, Польщу, Литву, Латвію та Естонію. Організацію велопробігу візьмуть на себе Липовецька міськрада на чолі з Миколою Майданюком та Липовецький благодійний фонд громади (його голова Микола Обара - ще один співавтор проекту), а інформаційний супровід у країнах ЄС здійснюватиме асоційований учасник проекту - Асоціація українських організацій Естонії. Під час пробігу планується, зокрема, відвідання Музею велосипеда в латвійському місті Саулкрасти.

Важливою рекламною акцією проекту «Розвиток велотуризму в Липовецькому районі» стане святкове велошоу, приурочене до Дня міста Липовець (13 вересня 2015 року). Далі буде ще чимало нелегкої праці, а на межі весни й літа 2016-го заплановано яскраве святкування в місті Липовець Всеукраїнського велодня, який відзначається в останні вихідні травня. Це буде крапка потужного євросоюзівського проекту, але лише початок нового етапу життя активної Липовецької громади, яка одним із напрямків свого розвитку обрала туризм.

ВИННИЦА.info


0
0