11 трав. 2017 14:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

111

0

Моргунов прокоментував бібліотечний скандал у Вінниці

Моргунов прокоментував бібліотечний скандал у Вінниці

 Моргунов прокоментував бібліотечний скандал у Вінниці


Моргунов прокоментував бібліотечний скандал у Вінниці

Тиждень тому у Вінниці розгорівся так званий «культурний скандал», причиною якого стало оприлюднення рішення виконавчого комітету про завершення в кінці липня терміну оренди приміщення за адресою Соборна,24 дитячою бібліотекою імені Івана Франка. Як з’ясувалося, на другому поверсі будівлі планують розмістити експозиції Музею української марки. Це викликало чимале обурення у працівників бібліотеки та її відвідувачів. Дійшло навіть до мітингу, учасниками якого стали й діти. Однак міський голова Сергій Моргунов запевняє, що про виселення мова не йде. Заклад дійсно може змінити своє розташування, але лише після того, як матиме готове для цього приміщення.

«Щодо бібліотеки, в нас люблять робити собі «імідж» на різних темах. Давайте подивимось на дії міської ради з точки зору розвитку бібліотечної системи м. Вінниці. На сьогодні мережа – 17 бібліотек. На кожну бібліотеку в 2017 році ми виділили по 2 млн. гривень, щоб провести капітальні ремонти. З кожним роком збільшується бібліотечний фонд. Тому не треба закидати в бік міської влади, що ми негативно відносимось до бібліотечної системи, це несправедливо, як мінімум.

Давайте поставимо на ваги дві речі, які є важливими: ми маємо унікальний шанс отримати в місті Вінниці, в Україні, найбільший, єдиний музей української марки. Найбільшу колекцію, яка знаходиться на території США. Ця колекція є безцінна, але вона безцінна в першу чергу для України та для українців. Ми повинні втратити цей шанс? Є інша сторона медалі – розміщення музею марки на першому поверсі по вулиці Соборній, де вміщується лише 1% колекції. Музей потрібно розширювати. Рік тому ми звернулись до обласної державної адміністрації до департаменту культури щодо можливості звільнення приміщення, щоб розмістити колекцію, яку планують перевезти з США. ОДА шукає можливості. Звичайно, ніхто виганяти чи виселяти нікого нікуди не збирались. Просто постав процес обговорення та пошуку альтернативного варіанту для розміщення бібліотеки. В цій ситуації, з’явились певні люди, які хочуть збурити людей. В цій ситуації мені особисто як людині не подобається, що тут використовують дітей», - говорить міський голова.

Моргунов прокоментував бібліотечний скандал у Вінниці 

Сергій Моргунов зазначає, що не варто було нагнітати ситуацію, бо бібліотеку на вулицю не виселять.

«Я думаю, що по перше, не потрібно нагнітати ситуацію. По друге, бібліотека ім. І Франка не опиниться на вулиці, це 100%. Це не в інтересах ні міської влади, ні обласної влади. Але ми повинні шукати альтернативні варіанти щоб мати унікальну колекцію української марки, яку можна перевезти з іншої країни», - відмітив мер.

За словами міського голови, скандальна ситуація виникла через те, що невчасно оприлюднили рішення.

«Хтось побіг вперед цю тему висвітлювати. Проблеми ніякої немає. Це юридична процедура. Там була наступна пропозиція: якщо ви хочете щоб ми шукали приміщення, дайте нам листа, щоб ми мали юридичні підстави це приміщення шукати. Закінчився договір оренди – написали листа. Це формальні речі.

Балабан раніше хотів розмістити свою колекцію марок в Коломиї, але вони не змогли. Не було приміщення, не було відповідної промоції. Вони звідти пішли», - говорить С. Моргунов та додає, що у центрі Вінниці планують розвивати музейну мережу, на Соборній заплановано, що буде 6 різних музеїв.

«До всього потрібно підходити з розумом, якщо будемо просто шашкою махати, толку не буде ніде. Тому в нас є унікальний шанс створити привабливий для України музей, а не тільки Вінниці», - резюмував С. Моргунов.

Вінниця.info