30 берез. 2017 12:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

71

0

Моргунов зустрівся з Семеном Глузманом. Колишній дисидент пригадав Вінницю у 60-х роках

Моргунов зустрівся з Семеном Глузманом. Колишній дисидент пригадав Вінницю у 60-х роках

 Відомий правозахисник презентуватиме у Вінниці книгу спогадів 


Моргунов зустрівся з Семеном Глузманом. Колишній дисидент пригадав Вінницю у 60-х роках

 30 березня до Вінниці приїхав відомий правозахисник, колишній політв’язень Семен Фішельович Глузман. У Донецькому національному університеті імені Василя Стуса о 15.30 він презентуватиме друге доповнене видання книги спогадів «Рисунки по памяти или воспоминания отсидента». Вранці, перед презентацією, він зустрівся з мером Вінниці Сергієм Моргуновим.

Про зустріч мер написав на своїй сторінці в соцмережі.

«Сьогодні мав честь особисто познайомитись з Семеном Глузманом – непересічною особистістю та беззаперечним моральним авторитетом. Правозахисник, колишній дисидент і політв'язень радянського режиму приїхав до Вінниці презентувати нове видання своєї книги «Рисунки по памяти или воспоминания отсидента». Символічно, що ця зустріч відбуватиметься у Донецькому національному університеті імені Василя Стуса. Адже з нашим відомим земляком Семен Фішельович був знайомий особисто – 20 днів вони відсиділи разом у тюрмі КДБ в Києві. Запам’яталась його цитата про Василя Стуса: «Він був людиною без шкіри. На зло так і говорив: ти – зло. На жаль, такі люди довго не живуть…».

Семен Фішельович розповів і про те, за що його засудила радянська влада на 7 років концтаборів, а потім ще 3 роки заслання. Лише за те, що він, будучи фаховим лікарем-психіатром, зробив незалежну заочну судово-психіатричну експертизу у справі генерала Григоренка, якого керівництву тодішнього політичного режиму СРСР потрібно було «посадити». Власне, із цим пов’язана і історія про знайомство Семена Глузмана із академіком Сахаровим та його родиною.

До речі, наш сьогоднішній гість пам’ятає Вінницю ще із напівзруйнованим костелом – певний періоду часу він навчався у 60-х роках минулого століття у вінницькому медінституті. Це було ще до того, як радянська влада зробила з костелу лекторій. Пан Семен з великою теплотою згадує польську громаду Вінниці. Бо за ним вже тоді «приглядало» КДБ, а представники польської громади, з якими товаришував і в яких винаймав житло, його не «здали». Жартуючи, каже, що він відтоді теж трошки вінничанин.

Взагалі, дуже цікава і непересічна особистість. Це, мабуть, досить незвично, коли за життя людини на її честь називають якийсь заклад. Іменем Семена Глузмана названа клініка Сен-Дені у Франції. Маю надію, що це не остання наша зустріч», - написав Сергій Моргунов.

30 березня о 15.30 у Донецькому національному університеті імені Василя Стуса (вул. 600-річчя, 21, аудиторія 307) відбудеться зустріч з легендарним правозахисником, колишнім політв’язнем Семеном Фішельовичем Глузманом. Під час зустрічі буде презентовано друге доповнене видання його книги спогадів «Рисунки по памяти или воспоминания отсидента». Вхід вільний.

Моргунов зустрівся з Семеном Глузманом. Колишній дисидент пригадав Вінницю у 60-х роках

Моргунов зустрівся з Семеном Глузманом. Колишній дисидент пригадав Вінницю у 60-х роках - фото 2

Моргунов зустрівся з Семеном Глузманом. Колишній дисидент пригадав Вінницю у 60-х роках - фото 3

Моргунов зустрівся з Семеном Глузманом. Колишній дисидент пригадав Вінницю у 60-х роках - фото 4

Моргунов зустрівся з Семеном Глузманом. Колишній дисидент пригадав Вінницю у 60-х роках - фото 5

Довідка.

Семен Фішельович Глузман – лікар-психіатр і правозахисник, колишній дисидент та політв'язень, президент Асоціації психіатрів України, директор Українсько-американського бюро захисту прав людини від 1990 року, член Американського товариства психіатрів від 1979 року, член Королівського коледжу психіатрів Великобританії з 1980 року, член Канадської психіатричної асоціації з 1981 року, Товариства психіатрів і неврологів Німеччини, співголова Комітету «Бабин Яр» (разом із Мирославом Поповичем та Іваном Дзюбою). За його життя в 1977 році його ім'ям названа французька клініка Сен-Дені. Один із авторів Закону України «Про психіатричну допомогу». 1978 рік був оголошений роком Семена Глузмана від «Amnesty International». У 1998-1999 роках – експерт Організації Об'єднаних Націй з прав людини. Лауреат України «Людина року – 1999» як «Правозахисник року».

Вінниця.info