8 жовт. 2014 10:38

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

40

0

Мустафа Найєм у Вінниці: через рекламу на телеканалах олігархів створюється віртуальна політика

Мустафа Найєм у Вінниці: через рекламу на телеканалах олігархів створюється віртуальна політика

Топ-журналісти «Української правди» «Громадського» та рух «Чесно» поспілкувались з колегами у Вінниці

 

 


Мустафа Найєм у Вінниці: через рекламу на телеканалах олігархів створюється віртуальна політика

7 жовтня у Вінниці «гуру» сучасної української журналістики, молоді, амбіційні журналісти «Української правди» і творці «Громадського ТВ» - Мустафа Найєм, Сергій Лещенко та засновник руху «Чесно» - Світлана Заліщук провели зустріч з вінницькими колегами, дискутуючи на тему медіа, та роль журналістики в політиці.

Мустафа Найєм у Вінниці: через рекламу на телеканалах олігархів створюється віртуальна політика

- Деякі телеканали зараз – поле зведення рахунків між олігархічними кланами. Взагалі це виклик. Коли після Майдану зник Янукович, а він був «пірамідою» цієї корупції, кожен олігарх став сам по собі величиною. Олігархізація медіа і телебачення це сьогодні основний виклик. Щоб знизити цей вплив потрібно створити громадське телебачення. Поява реальної альтернативи каналів олігархів розбавить картинку для глядача. Але ще одна важлива проблема: основну інформацію про політичні сили, люди отримують через рекламу на телебаченні. Наша ідея – заборонити телевізійну рекламу партій взагалі, як наприклад в Німеччині, - говорить Сергій Лещенко.

Мустафа Найєм у Вінниці: через рекламу на телеканалах олігархів створюється віртуальна політика - фото 2

- Так, виходить, що у нас створюється віртуальна політика, коли через ці телевізійні ролики люди не мають жодного уявлення про те, що стоїть за кожною політичною силою, - додає Мустафа.

Мустафа Найєм у Вінниці: через рекламу на телеканалах олігархів створюється віртуальна політика - фото 3

Світлана Заліщук уточнила і навела приклад скільки коштує «прихильність виборців» завдяки рекламі:

- Якщо говорити конкретно про деолігархізацію телебачення, треба нагадати, що президентські вибори коштували близько 100 млн. гривень кандидатам. За офіційними звітами, на телевізійну рекламу вони витратили близько 80 млн. гривень щоб оплатити ролики. Якщо законодавчо врегулювати це питання, це здешевить виборчу кампанію, зменшить вплив медіаолігархів на вибори», - уточнила Світлана.

- Окрім того повинна бути прозорість медіа власності. В європейських країнах є практика де на законодавчому рівні передбачено, якщо ти володієш величезним телеканалом, ти не маєш права володіти певним бізнесом, або навпаки, то ти зобов’язаний продати канал. Поєднання двох активів дозволяє впливати на різні сфери життя. В Україні сьогодні взагалі не зрозуміло хто є номінальним власником медіа. Ми знаємо хто яким каналом володіє, але документально цього підтвердити не можемо. Тому ми ініціюємо реанімаційний пакет реформ. Наступним кроком є впровадження інтернету, яким зараз користується лише 42% населення. Інтернет є джерелом інформації, яка теж може бути суттєвою конкуренцією для каналів олігархів – говорить С. Заліщук.

В результаті розмови про деолігархізацію каналів виникло питання, яке їх ставлення до того, що Порошенко не продав «5 канал»?

- Погане. Але ми не будемо адвокатами поганих речей. У журналістів «5 каналу» з цим проблема. Ті журналісти, які були об’єктивними, їм тепер говорять «ну ви ж тепер на Петра працюєте», це неправильно. Петро Олексійович вирішив так, це його право, хоча це протиріччя, - відповів Найєм.

Мустафа Найєм у Вінниці: через рекламу на телеканалах олігархів створюється віртуальна політика - фото 4

Також вінницькі колеги поцікавились чи поділяють Мустафа та Сергій думку експертів що новообраний парламент буде радикальним?

- Ці експерти мовчали коли у раду йшли коханки, водії, секретарки а зараз їм здається що Рада буде радикальною. Так вона буде радикальна. Я вважаю що цей радикалізм має бути в сесійній залі, а не на вулиці. І точно парламент буде радикальним - тому що ми не можемо стати «середніми». Від нас більше очікувань. Ми не можемо стати такими як всі, ми не можемо піти і стати добрими депутатами, від нас будуть очікувати радикальних кроків, - каже Мустафа Найєм.

Говорять що в майбутньому парламенті буде засилля журналістів і комбатів, що партії на вибори до парламенту включили в перші номери списків цих людей щоб перемогти, як ви ставитесь до цих рішень?.

- Це правда. Але чому це зроблено? У вас є сумніви, в тому, що якби була можливість, вони б не брали журналістів і комбатів? Тому що є запит, запит на нові обличчя, запит на нові сили. І я не вважаю, що нові обличчя у вигляді журналістів і комбатів це не гірше ніж запит на обличчя Повалій, і інших співаків, - коментує Мустафа Найєм .

Мустафа Найєм у Вінниці: через рекламу на телеканалах олігархів створюється віртуальна політика - фото 5

Як відомо при Януковичу з’явилась компанія «Зеонбуд», яка вигравала мільярдні тендери на впровадження цифрового телебачення, вінницькі канали теж у свій час змушені були витратитись на «цифру», тому звичайно ж цікаво, як в подальшому розвиватиметься вся ця історія.

- Це як стоїть на дорозі «ролс-ролс», всі говорять що може треба щоб він вже їздив, але ніхто не знає чий він. Це смішно, але це правда, - пожартував Мустафа. Найєм говорить що у Парламенті команда журналістів буде працювати над запитами інформації, щоб для початку, хоча б знати кому належить майно.

Як відомо, Сергій Лещенко та Мустафа Найєм йдуть до Верховної ради по списку партії «Блок Петра Порошенка» під №19 та 20 відповідно.

 

ВИННИЦА.info

 

 


0
0