11 серп. 2015 16:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Місто
0

103

0

На території вінницьких Мурів розкопали древні фундаменти і кістяки людей

На території вінницьких Мурів розкопали древні фундаменти і кістяки людей

 Три фрагменти скелетів і кераміку епохи модерн цього року «розкопали» на території Мурів


На території вінницьких Мурів розкопали древні фундаменти і кістяки людей

 Три фрагменти скелетів і кераміку епохи модерн цього року «розкопали» на території Мурів. А саме - двору, що за Спасо-Преображенським кафедральним собором, який досліджує Лариса Виногродська, старший науковий співробітник Відділу давньоруської та середньовічної археології Інституту археології НАН України. З середини липня вона працює там разом із двома групами студентів Інституту історії, етнології і права ВДПУ ім. М.Коцюбинського.

Цьогоріч науковець продовжила досліджувати дві ділянки і будову першої пол. ХVI століття, яку розкопали минулого року.

«Цього року ми її докопали і звернули увагу на те, що побудова йде під фундамент стіни більш пізнього періоду. Вона із колод, навколо якої дерево. Поки важко визначити її вік, я припускаю, що це може бути кінець  ХV- початок ХVI століття. Точне датування буде лише після експертиз, - розповідає Лариса Виногродська. – А щодо кістяків, ми розкопали фрагменти жіночого, чоловічого, дитячого, то швидше за усе це монастирські погребіння, які існували при монастирях кінця ХVIII ст. Головне, що ми зараз відкриваємо нові сторінки історії у Вінниці, адже раніше ніхто не проводив розкопки і тим паче не знаходили артефактів ХVI століття».

Поки знахідки потребують експертиз. У департаменті архітектури, містобудування і кадастру обіцяють, що артефакти зберігатимуться у фондах Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Лариса Іванівна припускає, що у Вінниці, як у Лаврі, можна буде усе знайдене і розкопане демонструвати туристам: «Звичайно можна буде показувати людям, як у Лаврі, як на всіх площах… де люди ходять і під склом спостерігають, що внизу. Це було б шикарно. Але для цього треба кошти».

Поки до Лаври нам далеко, але керівництво міста Вінниці каже, що цілком ймовірно, що Мури нарешті стануть ще одним об’єктом для туристів, і вони не будуть стояти під стінами муру з картою і питати: а де у вас тут Мури? (реальний випадок з життя. – Авт.).

«Реконструкція історичних об’єктів – потребує дуже великих коштів. Та частина, де дійсно знайшли цікаві архітектурні елементи, на мою думку, повинні бути законсервовані, але об’єм консервації будуть визначати фахівці і Лариса Виногродська у тому числі», - каже в.о. мера Вінниці Сергій Моргунов.

Альтернативне рішення пропонує головний архітектор і керівник проекту «Першочергових протиаварійних та невідкладних консерваційних робіт», який ведеться на території Мурів, Анатолій Ізотов, співробітник Українського державного науково-дослідного і проектного інституту «УкрНДІпроектреставрація». Щодо консервації внутрішньої території двору, то пан Анатолій проти технології «під склом».

«Накривати не потрібно, технологія «під склом» - учорашній день. Я наведу яскравий приклад, у Києво-Печерській Лаврі, де я працював, залишки фундаменту накрили скляним ковпаком у трапезній XII століття. Вентиляції при цьому не було і все усередині почало руйнуватись. Зараз є прекрасні нові технологічні прозорі матеріали, які зміцнюють цеглу, захищають від вологи і не пропускають її всередину, але при цьому повітря може виходити зовні. Можна скористатись прозорими гідрофобними розчинами, простою мовою, схожими на прозорий лак, які тонким шаром наносять на побудову», - зазначає фахівець.

Яку думку візьмуть до уваги і як консервуватимуть знахідки у Вінниці – невідомо. Поки науковці разом із керівництвом міста обговорюють найоптимальніші варіанти, щоб встигнути до осені, коли почнуться дощі, які можуть руйнувати шурфи.

На території вінницьких Мурів розкопали древні фундаменти і кістяки людей

На території вінницьких Мурів розкопали древні фундаменти і кістяки людей - фото 2

На території вінницьких Мурів розкопали древні фундаменти і кістяки людей - фото 3

На території вінницьких Мурів розкопали древні фундаменти і кістяки людей - фото 4

На території вінницьких Мурів розкопали древні фундаменти і кістяки людей - фото 5

На території вінницьких Мурів розкопали древні фундаменти і кістяки людей - фото 6

"Прес Поінт"