17 серп. 2018 16:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

57

0

На Вінниччині 7 громад стали заручниками ЦВК

На Вінниччині 7 громад стали заручниками ЦВК

 Громади - заручники ЦВК


На Вінниччині 7 громад стали заручниками ЦВК

 Надзвичайно небезпечний прецедент виник в країні, яку і так трусить щоразу, коли великі хлопчики граються в політику. Цього разу конфлікт став причиною призупинення реформи, яку світова спільнота вважає найуспішнішою з усіх українських реформ – децентралізація.

Нині вона під загрозою. 9 серпня під час засідання ЦВК було оголошено про правову колізію із законом про референдуми, через яку комісія, по суті, відмовилася призначати вибори на осінь. І мільйон виборців, які чекають на об’єднання або приєднання до існуючих громад, які пройшли палкі дискусії, важкий шлях процедури об’єднання, зараз у невизначеному стані.

На Вінниччині таких громад 7. Дві на самому початку шляху об’єднання – Соболівська громада Теплицького району, Павлівська Калинівського району. Ще п’ять намагалися приєднати до себе навколишні села.

Не лише зневірою у реформу загрожує громадам вагання та політичні ігрища центральної виборчої комісії, а й втратами коштів.

«Ми чекаємо цих виборів, бо довго готувалися до об’єднання. Щороку в нас забирають 4 млн 400 тис реверсної дотації, а ці громади, які б приєдналися до нас дали б змогу залишити кошти в громаді. Якщо чесно, то люди в розпачі – вони пройшли такий довгий шлях перемовин, укладання угод, суперечок і домовленостей, і нащо? Щоб зараз загальмувати на такому місці! Це несправедливо. До того ж ми, в надії на дооб’єднання прийняли до місцевого бюджету з району всі освітні та культурні заклади, а тепер нам не вистачить коштів для їх утримання. І це буде катастрофа, - говорить голова Томашпільської ОТГ Немировський Валерій Федорович.

Бити на сполох стали усі – від прем’єр міністра Володимира Гройсмана до самих сільських та міських голів. Своє вагоме слово сказала і Асоціація міст України, яка плекала цю реформу із самого початку. Після звернень і листів, ЦВК провела 16 серпня своє останнє засідання, на якому мали вирішити долю виборів, але питання виборів до ОТГ навіть не було внесено до порядку денного! Обуренню людей, які працюють над реформою сьогодні не має меж.

«Це саботаж, - вважає консультант з правових питань проекту ПУЛЬС Олена Лісовська. - Після закінчення строку повноважень громади не зможуть розпочати свою роботу, тому що з моменту набрання чинності рішення про створення ОТГ, терміни депутатських повноважень закінчилися. Отже, будь-які важливі рішення для громади не можуть бути прийняті. І це нівелює всі зусилля з об’єднання. Цей процес і так доволі складний, а тут замість змоги почати працювати, саму реформу блокують».

Чим завершиться торгівля між політиками, коли на кону з’явилися не примарні преференції, а конституційне право українців обирати і бути обраними? Чи переможе здоровий глузд політичні амбіції? І чи не стане це черговим «дзвіночком» тим іноземним проектам, які так сильно зараз підтримують Україні на шляху децентралізації?

Відповідь на ці питання ми отримаємо вже найближчим часом. Але як би там не було, осад від прецеденту лишиться неприємний і ще довго скрипітиме на зубах політиків усіх рівнів.

Олена Павлова, консультант з комунікацій проекту «Пульс» для Вiнниця.info