27 черв. 2017 21:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

306

0

На Вінниччині через стадо корів у селі може статися екологічна катастрофа

На Вінниччині через стадо корів у селі може статися екологічна катастрофа

На Вінниччині через стадо корів у селі може статися екологічна катастрофа


На Вінниччині через стадо корів у селі може статися екологічна катастрофа

 На Вінниччині сотня корів тримає у страху ціле село. Місцева родина розмножує худобу у природних умовах. Не доїть, ні маркують. Бо бояться зробити тваринам боляче. Не помітили, як тим самим влаштували на власному подвір’ї коров’ячий концлагер.  Люди бояться екологічної катастрофи.  

Жителі села Шиманівка повстали проти сусідської родини, яка тримає у жахливих умовах понад сотню корів. Худоба здичавіла. Сама по собі розмножується.  Її не доять. Тварини голодні. У пошуках їжі зриваються стадом у село.

«З цими биками зіштовхнулася наша череда із їхньою. І дочка моя була в червоній курточці. Я її миттю на греблю. А сама, куди хода. І корови не покинеш, і боїшся за своє здоров’я», - каже Вінниця.info місцева жителька Валентина Кривошапко.

Корови витоптують сільські городи та поля. Через це навіть суди тривали.

«Два роки тому витоптали ці корови поле. Я не добрав 8 тонн пшениці. Ми судилися. Я тих господарів  просто пожалів. Забрав тільки три тисячі гривень. Тоді тонна селітри стоїла 11 тисяч», - скаржиться Вінниця.info сусід Валерій Чубенко.

Проблемному стаду понад десяток років. Більшість корів не марковані, серед них можуть бути хворі на туберкульоз та лейкоз, запевняють у сільській раді. Люди бунтують, аби спільно з їхньою худобою сусідська не паслася. Сільський голова вже втомився від скарг, під які, навіть, окрему папку завели.

 «Як тільки починається весна, починаються скарги. Як на її худобу, так . У неї на кожну худобу по собаці. Вони проживають цілу зиму під відкритим небом. Зараз, якщо їх випустити, вони підуть на пасовисько. Ще не дай Бог рознесуть туберкульоз. І, якщо буде вогнище туберкульозу в селі», - констатує Вінниця.info сільський голова Юрій Римарчук.

Родина, яка тримає стадо - мати з донькою та сином. Корови цілий рік живуть просто неба на подвір’ї, під власноруч зробленим навісом. Власники виправдовуються,  нібито за європейським стандартам.

 «Ми провірили корів , взяли кров на аналізи. Туберкульоз зробили. По можливості зробили, скільки було по грошам. Зробили їм номерні знаки. Якщо побачите, чому воно не на вухах. Бо досить над ними знущатися. Пойміть, нас правильно, що це боляче. Процедура пробивати вуха», - каже господар тварин В’ячеслав Бобур.  

А те, що проти них повстали люди, називають звичайними заздрощами. Бо не можуть самі тримати так багато голів. Тому і вигонять їх з загального пасовиська. А у родини не вистачає можливості прогодувати самотужки. Тому корови у них такі худі.

«Щоб ми ці корови і телята зменшили їх поголів’я.  Вони не дозволяють нам пасти. Зовсім. Думають, як заморити їх голодом», - додає Вінниця.info мати В’ячеслава.

Вирішувати проблему в село приїздили різні інстанції з району. Але так нічого вдіяти не можуть. За законом, якщо над тваринами не здійснюють фізичної наруги, порушення немає. До 10 голів можна тримати лише в центрі села. А ця родина живе на околиці. Одна надія на внесення Верховною Радою змін до закону за жорстоке поводження з тваринами, який має вступити в дію з 1 липня.

«Сморід, воняє, все тече в ставок. В річку. Корови весною по живіт у багнюці. От біжить на долину,  верхи всі перегризли. Бувало таке, замерзала худоба. Нікому не було діла, - каже місцева Наталія Хибенко.

«Якщо взяти правила утримання тварин, вони відносяться до категорії безпритульних. Так, як вони розмножуються і теляться без нагляду людей», - додає сільський голова.

Ветеринари попереджують, якщо не вирішать питання, у селі може статись екологічна катастрофа. Страждатимуть  тварини і люди.  

«Тварини мають бути регулярно обстежені. Двічі на рік. На лейкоз, це загальне захворювання. Як для людей, так і тварин. На туберкулез, також загальне. На абруцилез», - каже ветеринар Наталія Бобровська.

У нажаханих наслідками селян вже вривається терпець. Люди кажуть, якщо нічого не зміниться, готові до самосуду.

На Вінниччині через стадо корів у селі може статися екологічна катастрофа

 На Вінниччині через стадо корів у селі може статися екологічна катастрофа - фото 2

Вінниця.info

title

title