22 листоп. 2018 17:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

86

0

На Вінниччині хочуть відновити парк, в якому знаходиться палац

На Вінниччині хочуть відновити парк, в якому знаходиться палац

Завдяки участі у 15 Обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад у 2018 році, вдалося втілити екологічний захід, на який з екологічного фонду обласного бюджету виділено 75 тис. грн.



На Вінниччині хочуть відновити парк, в якому знаходиться палац

 «Ободівський парк», що у Тростянецькому районі, відновлюють завдяки Обласному конкурсу розвитку територіальних громад. Він внесений до реєстру пам'яток садово-паркового мистецтва. У 2000 році парку було завдано шкоди через обледеніння.  2007-го року біля входу в парк висадили нові дерева — берези та ялини. Зараз палац, розташований на території парку, перебуває в аварійному стані. На території парку функціонує Ободівська допоміжна школа-інтернат.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької облради.

«На жаль, 17 гектарів «Ободівського парку» перетворено на смітник, забруднено довкілля, знищено рослини, – зазначає депутат обласної ради Геннадій Мазур. – Задля збереження та відновлення природних і матеріальних ресурсів, було прийнято рішення про відновлення території «Ободівського парку» шляхом його включення в програму соціально-економічного розвитку Ободівської територіальної громади».

Завдяки участі у 15 Обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад у 2018 році, вдалося втілити екологічний захід «Видалення аварійних та сухостійних дерев на території «Ободівського парку», на який з екологічного фонду обласного бюджету виділено 75 тис. грн.

«У 2019 році плануємо розробку проекту «Утримання та благоустрою території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Ободівський парк», – продовжує голова Ободівської сільської ради Костянтин Васильович. – Палац побудований польським торговцем Михайлом Собанським у 1800 році. Парк заснований на початку XІX століття. Палац реставрувався у 1840 році та у 1900 році».

Архіви зберегли інформацію, у 1870-х роках на території парку працювали басейн та фонтан. Були встановлені лавки з каменю. З’явилися столики квадратної форми та на фігурній ніжці. Була зроблена клумба, оранжерея, парники, розбито фруктовий сад та виноградники.

На Вінниччині хочуть відновити парк, в якому знаходиться палац

До речі, Ободівська територіальна громада впродовж 2017-2018 років взяла участь в Обласному конкурсі розвитку територіальних громад. 

«У 2017-му подали конкурсний проект «Синергізм громади і довкілля – роздільний збір твердих побутових відходів є архіважливою передумовою екологічної безпеки Ободівської територіальної громади» – зазначає Ободівський сільський голова Костянтин Ременюк. – Загальний бюджет конкурсу склав 400 тис. грн., обласний бюджет – 135 тис. грн. Ще на один проект  «Удосконалення системи  транспортування твердих побутових відходів на території Ободівської сільської територіальної громади – придбання сміттєзбиральної машини з загальним бюджетом заходу  1 млн 344 тис. грн, обласний фонд охорони навколишнього середовища  виділив 1 млн 100 тис. грн.»

На спільний проект, розроблений Ободівською, Цибулівською, Торканівською, Будянською сільськими радами Тростянецького району, та Каташинською, Бундурівською сільськими радами Чечельницького району «За чисте довкілля та благоустрій Поділля» загальним бюджетом у 945 тис. грн, з обласного бюджету  виділено 400 тис. грн.

Вiнниця.info, фото - із сайту облради