20 січ. 2019 10:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

127

0

На Вінниччині нарахували 95 зубрів – найбільше за чисельністю в Україні

На Вінниччині нарахували 95 зубрів – найбільше за чисельністю в Україні

 На Вінниччині нарахували 95 зубрів – найбільше за чисельністю в Україні


На Вінниччині нарахували 95 зубрів – найбільше за чисельністю в Україні

Найбільша в Україні за чисельністю популяція зубрів проживає на Вінниччині. Їхня кількість зростає, кажуть лісівники ДП «Хмільницький лісгосп». «Перепис» 2019 року зафіксував 95 особин зубра європейського в угіддях держпідприємства.

Про це у «Фейсбук» повідомили у Вінницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Цей червонокнижний вид потрапив на Вінниччину в 1979 році. Саме тоді з метою відтворення та збереження зубра європейського в мисливських угіддях України із державного мисливського господарства «Цуманське», що на Волині, було завезено 6 голів (4 самки та 2 самці) в угіддя Вінничини.

Але перш ніж випустити завезених тварин на волю, їх необхідно було перетримувати у вольєрі, забезпечити їхню підгодівлю та охорону. Всі ці клопоти були покладені на лісову охорону та єгерську службу Вінницького обласного управління лісового господарства. Саме завдяки цьому вдалось забезпечити акліматизацію цього виду та ріст його чисельності.

На Вінниччині нарахували 95 зубрів – найбільше за чисельністю в Україні

«ДП «Хмільницький лісгосп» проводить всі заходи, щоб забезпечити надійну охорону та відтворення зубра європейського в угіддях Вінницької області. Щорічно для підгодівлі та охорони цього зникаючого виду тварин ДП «Хмільницький лісгосп» витрачає понад 300 тисяч гривень: це вартість придбаних кормів для підгодівлі, це кошти на постійні рейди з охорони мисливського фонду, це витрати на посіви кормових полів на території угідь держлісфонду, забезпечення біотехнічних заходів, створення водопоїв, будівництво кормосховищ, розчищення доріг лісових просік у лісових угіддях для пересування диких тварин, витрати на обслуговування техніки», – розповідає директор ДП «Хмільницький лісгосп» Тарас Ющинський.

Чисельність зубра європейського вже у 2010 році становила 90 голів. У 2018 році – 93 особини. Щорічно на території, де проживають зубри, проводиться облік цих тварин. Це територія Уладівського та Широкогребельських лісництв Хмільницького лісгоспу загальною площею 8,4 тисячі га, а також польові угіддя площею близько 10 тис. га, які знаходять на території Калинівського, Літинського та Хмільницького районів.

Черговий облік зубра європейського працівники лісової охорони та єгерської служби ДП «Хмільницький лісгосп» за участю представників Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації провели 16 січня 2019 року. Встановлена чисельність – 95 особин.

У 2018 році було відловлено і відправлено для переселення 7 особин (2 самці, 5 самок) в ДП «Сторожинецький лісгосп» Чернівецької області. Наразі продовжується відлов зубрів з метою переселення згідно з дозволом № 2017/2 Міністерства екології та природних ресурсів України. Усього з угідь Хмільницького лісгоспу переселено 28 особин.

Зубри мешкають не тільки на території ДП «Хмільницький лісгосп», вони перебувають і в мисливських угіддях Літинської, Калинівської, Хмільницької РО УТМР.

На Вінниччині нарахували 95 зубрів – найбільше за чисельністю в Україні - фото 2

На Вінниччині нарахували 95 зубрів – найбільше за чисельністю в Україні - фото 3

На Вінниччині нарахували 95 зубрів – найбільше за чисельністю в Україні - фото 4

На Вінниччині нарахували 95 зубрів – найбільше за чисельністю в Україні - фото 5

На Вінниччині нарахували 95 зубрів – найбільше за чисельністю в Україні - фото 6

Вінниця.info , фото Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства