13 лют. 2018 10:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

68

0

На Вінниччині планують назвати сквер іменем Бандери та встановити погруддя

На Вінниччині планують назвати сквер іменем Бандери та встановити погруддя

 У м. Могилів Подільський на громадське обговорення винесли питання щодо найменування одного з скверів у центрі міста в честь Степана Бандери


На Вінниччині планують назвати сквер іменем Бандери та встановити погруддя

 У м. Могилів Подільський на громадське обговорення винесли питання щодо найменування одного з скверів у центрі міста в честь Степана Бандери. Якщо пропозицію підтримають місцеві мешканці, сквер перейменують і після реконструкції встановлять погруддя відомого українського діяча.

Про це журналісту Вiнниця.info в телефонній розмові повідомила фахівець зв’язків з громадськістю Могилів-Подільської міської ради.

Звернення щодо перейменування однієї з вулиць або площі міста Могилева-Подільського на честь Степана Бандери надійшло від колишніх рухівців дев’яностих років, представником яких є Валерій Следь. Лист розглянули 8 лютого на засіданні тимчасової комісії по вивченню можливості перейменування назв вулиць, площ, провулків, проспектів в м. Могилеві-Подільському та прийняли рішення назвати на честь Степана Бандери сквер, що розташовується по вулиці Стависька (біля магазину Техномаркет). Питання винесли на громадське обговорення.

Вказаний сквер знаходиться в центрі міста, в мерії запланували провести його реконструкцію, після чого встановити погруддя Степана Бандери.

Довідка.

Степан Бандера – український політичний діяч, один з чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б.

Степан Бандера і Ярослав Стецько були авторам Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941 року. 5 липня 1941 року Бандеру помістили під домашній арешт, а з 15 вересня 1941 року - в центральну Берлінську тюрму. З початку 1942 року по серпень 1944 року перебував у концтаборі Заксенгаузен в бункері «Целленбау». У вересні 1944 року його звільнили і запропонували участь в керівництві антирадянського збройного руху в тилу Червоної армії, однак Бандера відхилив пропозицію і на співпрацю не погодився.

Радянський уряд уповноважив КДБ вчинити вбивство Степана Бандери в Мюнхені, ФРН. Це здійснив радянський агент Богдан Сташинський 15 жовтня 1959 року.

Як відомо, у Польщі ввели кримінальну відповідальність за бандерівську ідеологію. Перед цим у Вінниці «свободівці» пікетували консульство, аби президент Польщі ветував скандальний закон.

 

Вiнниця.info