5 січ. 2017 11:10

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

78

0

На Вінниччині побоюються грипу птиці та АЧС. Затвердили ряд профілактичних заходів

На Вінниччині побоюються грипу птиці та АЧС. Затвердили ряд профілактичних заходів

 У Вінницькій ОДА розробили профілактичні заходи 


На Вінниччині побоюються грипу птиці та АЧС. Затвердили ряд профілактичних заходів

 В Україні в 2016 році було зафіксовано небезпечні захворювання тварин: африканську чуму свиней, нодулярный (вузликовий) дерматит великої рогатої худоби та високопатогенний грип птиці. Якщо виявляють такі захворювання сільськогосподарських тварин, це має негативний вплив на економіку Вінницької області, адже на експорт промислової продукції вводять мораторій. Тому Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Вінницькій облдержадміністрації 5 січня затвердила ряд профілактичних заходів щодо непоширення захворюваності тварин.

Начальник ГУ Держпродспоживслужби Вінницької області Григорій Сидорук доповів про випадки вірусних захворювань сільськогосподарських тварин.

«Починаючи з 2012 року в Україні зафіксовано 148 випадків Африканської чуми свиней (АЧС), в 2016 році – 91 випадок, з них – 85 випадків захворювання домашніх тварин і 6 випадків дики тварин. Хвороба зареєстрована у 18 областях України. На сьогодні карантин по АЧС продовжує діяти в 16 пунктах. 28 серпня випадок АЧС був зафіксований і в нашій області в смт Кирнасівка, після проведення ряду заходів щодо недопущення розповсюдження захворювання, 11 жовтня з неблагополучного пункту ФОП «Подоляк» карантин був знятий», - повідомив Григорій Сидорук.

Щодо нодулярного дерматиту ВРХ, то хвороба реєструвалась в Албанії, Болгарії, Македонії, Греції, Сербії, Росії… При виявленні хвороби запроваджують спеціальний режим для скотогосподарств та торговельні обмеження.

«Враховуючи щільність поголів’я ВРХ в області та відсутність профілактичних щеплень в Україні, поширеність хвороби в світі, існує великий ризик заносу вірусу в господарства області. Необхідно на території області провести профілактику. Це проведення повного обліку та ідентифікацію поголів’я ВРХ, заборона переміщення ВРХ без погодження з територіальними органами Держпродспоживслужби, завезення поголів’я ВРХ лише з благополучних країн і регіонів, провести широку роз’яснювальну кампанію щодо небезпеки занесення вказаної хвороби», - повідомив начальник ГУ Держпродспоживслужби Вінницької області.

За словами Григорія Сидорука велику небезпеку для Вінниччини має грип птиці, адже на території нашої області знаходиться найбільше в Україні господарство з вирощування птиці.

«Високопатогенний грип птиці протягом 2016 зареєстровано в 48 країнах світу, 20 випадків – в країнах Європи, з них 5 в Україні: в Каланчацькому, Генічеському районах, в селі Цокурки, в Новокамянці, Каховському районі і останній випадок – с. Чортория в Чернівецькій області. Так як захворювання несе за собою значні економічні збитки через заборону торгівлі продуктами птахівництва, а це особливо загрожує Вінниччині через наявність птахофабрики, необхідно посилити контроль за виконанням заходів щодо недопущення занесення та поширення збудника на території області. Тому пропонуємо здійснити ряд профілактичних заходів», - говорить керівник ГУ Держпродспоживслужби.

Так, 5 січня під час засідання, Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Вінницькій облдержадміністрації прийняла рішення:

  • Вжити заходів щодо забезпечення належного фінансування в 2017 році державних установ ветеринарної медицини в межах потреб для ефективного приведення протиепізоотичних заходів

  • Продовжити роботу на рівні районів мобільних груп для реалізацію заходів спрямованих на недопущення поширення інфекційних хвороб

  • Забезпечити контроль за переміщенням живих тварин і птиці та продуктів з них на території області

  • Не допускати переміщення живих тварин і птиці без ветеринарних документів

  • Продовжити проведення роз’яснювальної кампанії щодо небезпеки африканської чуми свиней, нодулярного дерматиту ВРХ та високопатогенного грипу птиці і необхідних заходів щодо недопущення розповсюдження хвороб

  • Забезпечити притягнення до відповідальності осіб винних в розповсюдженні карантинних хвороб тварин і птиці (в Україні ще нікого не притягли до відповідальності за порушення даного пункту – уточнив Г. Сидорук)

  • Вжити невідкладних заходів щодо припинення діяльності стихійних ринків та інших несанкціонованих місць торгівлі живими тваринами і птицею та продуктами тваринного походження

  • Заборонити реалізацію продуктів тваринного походження на ярмарках, виставках без проведення ветсанекспертизи

  • Створити матеріальний резерв для екстреного розгортання та належних умов функціонування карантинних ветеринарно-поліцейських постів.

  • Забезпечити виплату грошової компенсації власникам знищених тварин та птиці в епізоотичних осередках в термін що не перевищує 1 місяць з дати вилучення та знищення

  • Розробити план заходів щодо регулювання чисельності диких кабанів, забезпечити план заходів щодо їх депопуляції

  • Рекомендувати не утримувати свині в особистих підсобних господарствах громадянам, які працюють в господарствах, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утриманням, реалізацією живих свиней

  • Посилити контроль за виконанням заходів щодо недопущення занесення поширення збудника грипу на підконтрольних територіях

  • Провести чергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій облдержадміністрації та розглянути стан виконання попередніх рішень до 1 березня 2017 року.

Вінниця.info