3 берез. 2017 15:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

120

0

На Вінниччині презентували єдину в Україні сільську муніципальну поліцію

На Вінниччині презентували єдину в Україні сільську муніципальну поліцію

На Вінниччині презентували єдину в Україні сільську муніципальну поліцію


На Вінниччині презентували єдину в Україні сільську муніципальну поліцію

У Селі Якушинці Вінницького району з березня цього року стартувала муніципальна поліція. Це новація на такому рівні серед населених пунктів .  Вінниця.info стала першою, хто привітав ініціаторів унікального проекту для України.  

Відділення Якушинецької комунальної поліції знаходиться у приміщенні сільського клубу, що у центрі населеного пункту. Для п’ятьох працівників тут виділили невеличку кімнату. Вже оснастили двома столами, такою х кількістю комп’ютерів, шафою з правознавчою літературою. У кутку біля дверей велика гиря.  

«Будемо займатися з хлопцями спортом, щоб тримати себе у формі», - зауважує керівник муніципальної поліції села Якушинці Микола Ковальський.

На Вінниччині презентували єдину в Україні сільську муніципальну поліцію

На Вінниччині презентували єдину в Україні сільську муніципальну поліцію - фото 2

Чоловік говорить, він капітан міліції. Понад 20 років пропрацював у Вінницькому районному відділенні міліції

«Чесно кажучи, коли тільки запропонували очолити цю службу, подумав, а чи справлюся? А потім поміркував, сил вистачить. Перші кроки, з яких розпочнемо, це спілкування з громадою. Доведемо до їх відома про правила благоустрою. Це наведення чистоти та порядку на селі. А коли проведемо роз’яснювальні роботи, можна буде з них питати, якщо будуть винні у порушеннях. Простий приклад, люди сотнями років палили сміття на городах. І перед весняно-польовими роботами ми маємо донести до них, що цього робити вже неможна. Ми не ставимо за мету карати за це. Але, якщо буде три попередження, будемо змушені складати проти порушників адміністративні протоколи», - пояснює Ковальський.  

На Вінниччині презентували єдину в Україні сільську муніципальну поліцію - фото 3

Ініціатором створення поліції на селі став сільський голова Якушинців Василь Романюк.  

«Ідею з відкриттям, я виношував понад рік. Потім почали вивчати досвід міст, де працює муніципальна поліція. Вони вважаються найохайнішими містами в Україні. Подивилися, як це відбувається у Вінниці, з якою межуємо. Це чисте та охайне місто. А коли заїжджаєш до нас до села, розумієш, ми не встигаємо прибирати свою територію. Та контролювати її. Хоч маємо свої правила благоустрою, які прийняли на сесії ще у 2012 році. І вони у повній мірі не діяли. У нас триває процес об’єднання громад. 30 квітня у нас вибори. Тому населення побільшає. А відтак, необхідно навчити населення по правил чистоти. Щоб жити у чистоті. Бо це для нас головна мета. І звичайно, все має залишатися під контролем», - розповів  Василь Станіславович.

На Вінниччині презентували єдину в Україні сільську муніципальну поліцію - фото 4

Голова називає свою сільраду одною з найзаможніших на теренах регіону.

«Маємо свої кошти. Тому з сільського бюджету виділили понад 270 тисяч гривень. По штату буде 5 працівників . Троє вже є. Це начальник цього комунального підприємства та два інспектора. Дві вакансії ще будуть заповнені вже після об’єднання.  Хочу зауважити, що це буде неприбуткова організація. У них буде задача не наповнювати бюджет, а працювати з населенням , навчати культурі поводження з відходами.»

За  виділені гроші облаштували кімнату,  вже виділили частину на формений одяг.

«З логотипом шевронів та й цілої служби, поки не визначилися. Тому оголосили конкурс на розробку кращого логотипу сільської муніципальної поліції. Премія за це передбачається 500 гривень», - зауважує сільський голова.

На Вінниччині презентували єдину в Україні сільську муніципальну поліцію - фото 5

Сільським поліцейським будуть платити зарплатню.

«Не менше 3200 гривень. Плюс преміальні. Не будуть мати статусу державних службовців. Але визначили, що в  пріоритеті будуть люди, які вже мають досвід у правоохоронних органах. Тому штат складається з колишніх працівників цієї сфери.  І всі ті, хто живе у нашому селі.  Ми підписали меморандум з муніципальною поліцією Вінниці. Готові нам проводити тренінги та навчання, практичну допомогу.  І в плані складання адміністративних протоколів. Все на безкоштовній основі. І взагалі, ми домовилися про співпрацю», - каже Романюк.

Мають сільські поліцейські і автомобіль «Нива», яку  безкоштовно передали на баланс села. Машину відремонтували, її будуть використовуваи для більш оперативного реагування.

«У перший час будемо ходити пішки. Щоб якнайбільше поспілкуватися з селянами. Знати точні маршрути. Потім і на велосипедах можна їздити. Машина, це вже розкіш, бо на неї і бензин потрібний. Та коли станеться об’єднання громад, звичайно, мобільність нам не завадить», - підкреслив Микола Ковальський.

У селі Якушинці нині мешкає понад 7 тисяч  осіб.

Вінниця.info