4 листоп. 2014 12:10

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Події
0

37

0

На Вінниччині рибаки хваткою «наловили» штрафу

На Вінниччині рибаки хваткою «наловили» штрафу

 Знаряддями браконьєрства можуть стати і дозволені законом засоби лову


На Вінниччині рибаки хваткою «наловили» штрафу

 29 жовтня 2014 року оперативна група Вінницярибоохорони виявила на р. Сорока поблизу с. Чорториї, Іллінецького району групу порушників, які здійснювали незаконний вилов риби  хватками. 

Про це повідомляє Управління охорони використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства у Вінницькій області.

Хватка, підхват, тягуля, хапка – різні назви одного з найпоширенішого у Вінницькій області забороненого знаряддя лову із сіткоснастевих матеріалів - хватки, яку найчастіше застосовують порушники під час нересту риби, спуску води з водних об’єктів, в нижніх б’єфах гребель та на зимувальних ямах.

Двоє жителів села Городок, які на двох виловили в річці Сорока 5 сазанів, 6 судаків і 52 товстолоби, в результаті чого нанесли збитків на суму 17840 гривень, а троє жителів села Чорториї виловили лише по десятку карасиків і відповідно, отримають менше «прочуханки».

Значну кількість риби втрачають і власники водних обєктівякі не мають облаштованих рибозахисних пристроїв у верховинах ставківв результаті чогопри спуску води з водоймириба спрямовується проти течії в річкупоза так звану"зону юрисдикції» власника – орендаряі стає легкою здобиччю місцевих «хваткарів».Крім того, скоєні порушення, відповідно до частини 4 статті 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягнуть за собою накладення штрафу  від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої.

Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства у Вінницькій області НАГАДУЄ, що відповідно до статті 52-1 Закону України «Про тваринний світ» для добування риби та інших водних живих ресурсів забороняється виготовлення, збут, застосування, зберігання отруйних принад, колючих знарядь лову, електроловильних систем, вибухових речовин, монониткових сіток, а також інших засобів, заборонених  законом.

До заборонених знарядь лову відносяться електроловильні системи (електровудочки),  колючі знаряддя лову (гарпуни, остроги, драчі), сітки, волоки, неводи, а також усі інші знаряддя лову, виготовлені із сіткоснастевих матеріалів (екрани, косинки, хватки, саки, парашути, ятері, регелі, тощо). Виготовлення чи збут заборонених знарядь добування об'єктів тваринного або рослинного світу, а також збут незаконно добутої продукції, відповідно до статті 85-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягнуть за собою накладення на порушників штрафу від дев'яти до двадцяти одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян з конфіскацією цих знарядь, матеріалів та засобів для їх виготовлення.

Знаряддями браконьєрства можуть стати і дозволені законом засоби лову, але застосовувані забороненими законом способами, в заборонені терміни і в заборонених місцях, а також мають розміри, що не відповідають дозволеним параметрам.

ВИННИЦА.info

 


0
0