27 жовт. 2017 12:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Політика
0

83

0

На Вінниччині розклеюють агітаційні матеріали без вихідних даних та у неналежних місцях

На Вінниччині розклеюють агітаційні матеріали без вихідних даних та у неналежних місцях

 Вінниччина: агітаційні матеріали без вихідних даних та у неналежних місцях


На Вінниччині розклеюють агітаційні матеріали без вихідних даних та у неналежних місцях

 Спостерігачі ОПОРИ зафіксували на Вінниччині поширення друкованих агітаційних матеріалів без зазначення на них відомостей про замовника, тираж та відповідальної за друк особи.

Прo це пoвідoмляє Грoмадянська мережа OПOРА.

Так, зокрема, у Лука-Мелешківській об’єднаній територіальній громаді розповсюджують передвиборні програми кандидата на посаду сільського голови Валерія Ваколюка (самовисування), які не містять вихідних даних.

Відповідно до частини 6 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори» передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів, а використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється. А згідно з частиною 2 статті 56 цього Закону друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Крім того, у селі Лука-Мелешківська спостерігач ОПОРИ виявив друковані матеріали з агітацією за кандидата на посаду сільського голови Андрія Сокура (самовисування) та кандидата на посаду депутата від Всеукраїнського об’єднання «Самопоміч» Миколу Міщенка у не призначених для цього місцях: на електроопорах та на прилавку в магазині.

ОПОРА нагадує, що частиною 4 статті 56 ЗУ «Про місцеві вибори» передбачено розміщення друкованих агітаційних матеріалів (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування.

Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів відповідно до статті 212-14 КУпАП передбачає накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для фізичної особи, та від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для юридичних осіб (розповсюджувачів). У випадку ж, якщо розміщення агітаційних друкованих матеріалів порушує правила благоустрою, для порушників-громадян стаття 152 КУпАП передбачає покарання у вигляді штрафу від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб'єктів підприємницької діяльності – від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Раніше ми повідомляли, що на Вінниччині Радикальна партія перед виборами «заохочувала» освітян ноутбуками. Найбільше керівних посад у дев'яти територіальних виборчих комісіях у громадах Вінницької області, отримали представники «Блоку Петра Порошенка «Солiдарнiсть» та ВО «Батьківщина».

На Вінниччині чотири теритoріальні вибoрчі кoмісії не утвoрили спеціальних кoмісій, які б мали здійснювати кoнтрoль за вигoтoвленням вибoрчих бюлетенів на підприємствах та дoтриманням вимoг щoдo знищення друкарських фoрм, технічних відхoдів, пoліграфічнoгo браку, пoмилкoвo вигoтoвлених вибoрчих бюлетенів.

На Вінниччині розклеюють агітаційні матеріали без вихідних даних та у неналежних місцях 

На Вінниччині розклеюють агітаційні матеріали без вихідних даних та у неналежних місцях - фото 2 

На Вінниччині розклеюють агітаційні матеріали без вихідних даних та у неналежних місцях - фото 3 

На Вінниччині розклеюють агітаційні матеріали без вихідних даних та у неналежних місцях - фото 4 

Вінниця.info, фото - Грoмадянська мережа OПOРА.