4 лип. 2017 13:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

49

0

На Вінниччині селяни одноголосно підтримали ідею спорудження біогазового комплексу МХП

На Вінниччині селяни одноголосно підтримали ідею спорудження біогазового комплексу МХП

Сьогодні весь світ переходить на зелену енергетику, яка вважається найбільш перспективним напрямком


На Вінниччині селяни одноголосно підтримали ідею спорудження біогазового комплексу МХП

 У 2018 році на Вінниччині з'явиться перший біогазовий комплекс ПАТ «Миронівський хлібопродукт» (МХП), що дозволяє при утилізації відходів виробляти електроенергію. На громадських слуханнях щодо проекту його створення неподалік від села Василівка Тульчинського району місцеві жителі одноголосно підтримали ідею компанії, яка врахувала практичні побажання селян і екологів. Тепер справа за проектантами, інженерами та експертами ...

За словами першого заступника голови комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександра Домбровського, сьогодні весь світ переходить на зелену енергетику, яка вважається найбільш перспективним напрямком.

«МХП пропонує один з найсучасніших варіантів. На українських землях вирощують зернові, ними годують птицю, продають курятину, а отриманий з відходів біогаз дозволить виробляти електроенергію. Це називається циклічною економікою. В Україні, як високотехнологічній аграрній державі, повинні розвиватися напрямки, що передбачають повну переробку і максимальне використання будь-яких ресурсів. Прекрасно, що в суспільстві йде дискусія з цього приводу і перемагає здоровий глузд», - зазначив нардеп.

На Вінниччині селяни одноголосно підтримали ідею спорудження біогазового комплексу МХП

Розповідаючи на зборах про проект біогазового комплексу, директор ОП «Птахофабрика «Вінницький бройлер» Ігор Лещенко наголосив на тому, що подібні об'єкти давно функціонують у європейських країнах. На Вінниччині громадським слуханням передувало доволі цікаве обговорення, висловлювання різних думок, що дало позитивний результат.

«До нас зверталися екологи та місцеві активісти з уточненнями і питаннями по оприлюдненому Детальному плану цього проекту. Ми врахували їх побажання і відповіли на всі навіть гострі запитання. При спорудженні нового об'єкті ми передбачимо всі заходи безпеки і дотримаємося норм, зазначених у законодавстві. Більш того, ми пішли на зустріч місцевим жителям з сіл Василівка та Заозерне щодо включення в проект ряду пунктів, які вони запропонували. Також в першу чергу нові робочі місця запропонуємо саме місцевим жителям», - зазначив Ігор Лещенко.
Керівник проекту «Біогаз Ладижин» і майбутній директор комплексу Іван Тракслер нагадав, що в Дніпропетровській області вже біля 5 років функціонує подібний об'єкт. Він виробляє 2,5 тисячі кубометрів біогазу і 5 МВт електроенергії на годину. У Тульчинському районі перша черга, яку планується запустити в майбутньому році, стане подібною за обсягами, а з запуском другої черги потужності комплексу збільшаться вдвічі.

«Комплекс розрахований на переробку з 2017-го половини всіх відходів, а з пуском в експлуатацію другої черги в 2019 році ми зможемо утилізувати і переробляти 100% курячого посліду. На «виході» ми отримаємо тверде та рідке добриво, яке будемо продавати, теплову енергію направимо на обігрів птахокомплексів, а електроенергія надійде в загальну мережу. Уточню, це екологічно чиста енергія», - запевнив Іван Степанович.

Паралельно зі спорудженням нового об'єкта «Миронівський хлібопродукт» завжди виділяє місцевій громаді кошти на її розвиток. У Василівці та Заозерному вже знайомі з таким підходом. Він дозволив селу Василівка забезпечити водопостачанням кожен будинок, відремонтувати школу і дорогу, а також відремонтувати кілька будівель у Заозерному.

Як підкреслив депутат Тульчинського райради і житель Василівки Василь Марцинюк, керівництво МХП погодилося з тим, щоб адмінбудинок біокомплексу знаходився безпосередньо в селі. Місцеві жителі вважають, що завдяки цьому діалог з підприємством має бути більш тісним.

Будь-які громадські слухання поділяють людей на прихильників і противників. До скептиків належали деякі місцеві жителі та активісти ГО «Національний екологічний центр України» (НЕЦУ). Присутня на зборах представник цієї організації Анна Даниляк спочатку сумнівалася в тому, що об'єкт не зашкодить екології, але її дискусія з представниками компанії зняла спірні питання. Зокрема, всі зауваження цієї організації до Детального плану проекту були враховані і розглянуті на слуханнях. В ході голосування люди з обох сіл проявили неабияку активність, в результаті проект був схвалений одноголосно всіма присутніми. Жителі обґрунтовували свою позицію тим, що підтримують ідею МХП оскільки селу потрібні інвестиції, ремонт дороги і робочі місця.

Раніше на землях села Василівка МХП вже почала будувати птахокомплекс. Хоча об’єкт ще не введено в експлуатацію, але місцеві жителі своїми очима побачили переваги, тому і зараз підтримують ідею продовження співпраці. Фактично з цієї причини всі присутні - як жителі Василівки, так і Заозерного - одностайно підтримали проект створення комплексу, спорудження якого за попередніми даними обійдеться інвестору в 25 млн долл. 

На Вінниччині селяни одноголосно підтримали ідею спорудження біогазового комплексу МХП - фото 2

На Вінниччині селяни одноголосно підтримали ідею спорудження біогазового комплексу МХП - фото 3

На Вінниччині селяни одноголосно підтримали ідею спорудження біогазового комплексу МХП - фото 4

На Вінниччині селяни одноголосно підтримали ідею спорудження біогазового комплексу МХП - фото 5