10 лют. 2017 17:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

127

0

На Вінниччині сотні селян через мороз не можуть ходити на роботу до Молдови. Дністер замерз

На Вінниччині сотні селян через мороз не можуть ходити на роботу до Молдови. Дністер замерз

Люди з українського та молдавського боків просять збудувати міст 


На Вінниччині сотні селян через мороз не можуть ходити на роботу до Молдови. Дністер замерз

Понад місяць жителі села Цекинівки Ямпільського району не можуть перебратися на інший берег Дністра. Через мороз вода у річці замерзла. Пором, яким люди переправлялися у молдавське місто Сороки, не працює. Два річкових пункти пропуску призупинили роботу. Мова йде про «Ямпіль - Косеуць» та «Цекинівка - Сорока».Через це у сотні місцевих жителів виникли проблеми. Адже ті працюють, територіально  -  за кордоном.

«Найближчий пункт пропуску - за 75 кілометрів, в Могилів-Подільському. Дістатися рейсовим автобусом - не реально. У село він ходить рідко. Машиною - дорого. Тому більшість селян залишаються зимувати на батьківщині. Я більше десяти років в Сороках працюю перукарем. Через те, що замерз Дністер, довелося брати вимушену відпустку.  Добре, що роботодавець увійшов у положення. Погодився почекати та не брати іншого майстра. А тут я працювати не можу. Бо немає роботи просто», - розповіла Вінниця.info місцева жителька Світлана.

У вимушеній відпустці і 65-річний сусід  Леонід Антонович.

«Чекає тепла, бо тоді знову відкриються поромна, або хоча б човнова переправи. У Молдові працюю легально. Керівництво поважає українців і на зарплату не скупляться. Я отримую в місяць чотири - п'ять тисяч і дивлячись який місяць, лей. Це дванадцять тисяч гривень. Такої зарплати я тут ніде не знайду», - зауважує чоловік.

Перетинати Дністер пішки - заборонено. Тому заложниками зими стали не лише українські селяни.

«Проблема непрацюючих переправ не тільки українська. У Молдові високі ціни на продукти і побутову техніку. Тому сусіди часто отоварюються на наших  ринках. Як переправляти взимку людей і машини через Дністер обидві держави вирішують уже десятки років. Але марно. Тому є сенс нарешті  побудувати міст», - пояснила  сільський голова Цекинівки Ірина Рачковська.  

Вінниця.info