19 січ. 2015 16:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Політика
0

35

0

На Вінниччині таки дообиратимуть п'ятьох депутатів

На Вінниччині таки дообиратимуть п'ятьох депутатів

 Ніхто не має права нехтувати виборчим законодавством


На Вінниччині таки дообиратимуть п'ятьох депутатів

Облрада, не виділивши кошти на довибори п’яти вибулих депутатів, порушила конституційні права 80 тисяч вінничан.

Таку думку у розмові з журналістом RIA висловила секретар обласної виборчої комісії  Наталія Горбатюк.

Сесія облради 16 січня прийняла рішення не виділяти гроші на проведення довиборів п’яти депутатів обласної ради. 1,6 мільйона гривень, передбачених на виборчу кампанію, депутати спрямували у резервний фонд. Але вибори все одно відбудуться, стверджує секретар обласної виборчої комісії.

- Деякі ЗМІ і сайти неправильно поінформували своїх читачів про те, що проміжних виборів до облради не буде, - каже пані Горбатюк. – Насправді це не так. Те, що облрада не виділила коштів, ще не означає, що виборчий процес зупинено. Навпаки. Комісія працює згідно з календарним планом. Сьогодні, 19 січня, перший день прийому документів від окремих кандидатів та політичних партій. До нас уже приходили представники від деяких політичних сил. Наприклад, трьох кандидатів пропонуватиме об’єднання «Самопоміч», цікавляться як правильно оформити документи інші кандидати.

На запитання, за які кошти відбуватимуться довибори, секретар виборчої комісії відповіла так: «Про це правоохоронні органи запитають у тих, хто порушив закон». За словами співрозмовниці, ніхто не має права нехтувати виборчим законодавством, бо насправді йдеться не тільки про тих, хто має намір балотуватися у депутати. Тим само порушуються конституційні права виборців.

-Зараз будь-яка людина може звернутися із заявою до суду про те, що облрада обмежила його право  взяти участь у виборах до облради і суд, без сумніву, задовольнить таку заяву, - наголошує Наталія Горбатюк. – П’ятеро депутатів, які мають бути дообрані до облради, представляють 80 тисяч жителів області. Фактично порушено конституційні права саме такої кількості вінничан.

Секретар обласної виборчої комісії прокоментувала також слова голови облради Сергія Свитка про те, що у Вінниці майже рік не проводяться вибори міського голови.

- Вибори міського голови проводяться за рішенням Верховної Ради, - каже пані Горбатюк. – Вибори  до обласної ради призначає ЦВК. Проведення проміжних виборів - у компетенції обласної виборчої комісії. Члени комісії не мають права допускати порушення чинного законодавства. Про це було сказано на сесії нашим представником.

Нагадаємо, проміжні вибори до облради, на яких мають обрати п’ятеро депутатів замість вибулих, заплановано на 22 лютого 2015 року. Депутатів обиратимуть у трьох районах – Бершадському,  Літиському і Томашпільському, а також у двох містах – Ладижині і Могилів-Подільському.

Прийом документів від кандидатів і політичних партій  - з 19 по 28 січня 2015 року включно; 29 січня – останній день реєстрації.

20 хвилин


0
0