3 черв. 2011 15:30

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:55
Суспільство
0

58

0

На Вінниччині третина сиріт які стали повнолітніми не мають даху над головою

На Вінниччині третина сиріт які стали повнолітніми не мають даху над головою

2 червня відбувся «круглий стіл» під головуванням заступника голови Вінницької облдержадміністрації Любові Спірідонової на якому йшлося про забезпечення державної політики щодо захисту прав дітей на обласному рівні.


На Вінниччині третина сиріт які стали повнолітніми не мають даху над головою

2 червня відбувся «круглий стіл» під головуванням заступника голови Вінницької облдержадміністрації Любові Спірідонової на якому йшлося про забезпечення державної політики щодо захисту прав дітей на обласному рівні.

Про це повідомляє управління у справах преси та інформації Вінницької обласної державної адміністрації.

Під час обговорення питань, що стосуються забезпечення прав дітей Любов Спірідонова відмітила що Вінниччина займає одне з провідних місць у державі щодо влаштування дітей –сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування у сім‘ї. Але, керівництво області, за словами Любові Спірідонової, хвилює питання щодо захисту майнових і житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Українська держава в принципі відпрацювала систему законодавства щодо захисту дітей і воно не гірше ніж у інших європейських країн» - відзначила начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Тетяна Дорош. Однак, немає на сьогодні чіткої відпрацьованої загальної стратегії, практичного механізму партнерства всіх, хто опікується дитиною.

Головне право у дитини – це право на життя, здоровий розвиток, на виховання в сімейному оточенні. На жаль, як зазначила Тетяна Дорош, порушуються вони доволі часто. Саме тому, маємо в області більш ніж 3 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, майже 73% з цих дітей – це соціальні сироти при живих батьках.

Серед питань, які є пріоритетними в роботі служб у справах дітей - це питання захисту житлових і майнових прав дітей. На жаль, немає державної програми побудови соціального житла, практично ці питання не вирішуються і в області. Більш як 54% дітей цієї категорії мають житло на праві власності і користування, однак трохи більше 10 % мають право власності, а ми прекрасно розуміємо право користування. В 2010 році маємо певні показники щодо отримання дітьми цієї категорії житла. 46 неповнолітніх стали власниками житла, з них 41 в результаті оформлення спадщини, договорів дарування тощо. 5 осіб отримали житло із фонду територіальних громад, це у Ямпільському районі та м.Могилів-Подільському. Протягом 2010 року 151 житлове приміщення відремонтовано опікунами та прийомними батьками, з них в 10 випадках зроблено капітальний ремонт приміщень.

Із 82 випускників інтернатних закладів 2011 року, які відносяться до категорії дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 30% не мають де жити. У 2010 році із 400 дітей цієї категорії, які досягли повноліття 33% не мають житла.

Аналізуючи стан порушених житлових і майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, протягом 2010 - 2011 років службами у справах дітей розглянуто 42 заяви та звернення щодо захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виявлено 3 випадки порушень житлових і майнових прав, у 3 випадках службами у справах дітей направлено справи до органів прокуратури, у 2 – подано позови до суду, і в 3 - відновлено право на житло.

Вивчення ситуації в районах та містах області щодо ситуації з житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, показало, що банк даних соціального житла в області створений лише у одиничних випадках. Як правило діти перебувають в загальній черзі на отримання житла на пільгових умовах.

Заслухавши та обговоривши питання забезпечення державної політики захисту прав дітей на території Вінницької області та з метою вдосконалення і недопущення в подальшому порушень прав відносно дітей, учасники «круглого столу» прийняли резолюцію. Учасники «круглого столу» сподіваються, що обов’язкове виконання рекомендацій даної резолюції допоможе покращити роботу з вищезазначених питань.

ВИННИЦА.info


0
0