5 трав. 2018 13:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

178

0

На Вінниччині вирощують горіхові сади

На Вінниччині вирощують горіхові сади

 В Могилів-Подільському районі висадили горіховий сад 


На Вінниччині вирощують горіхові сади

5 травня, голова облдержадміністрації Валерій Коровій відвідав з робочим візитом Могилів-Подільський район. Одним із об’єктів, де побував очільник області, стали сади волоського горіха.

Про це повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

На території Яришівської та Кремінської сільських рад, ТОВ «УКРАЇНСЬКИЙ ВОЛОСЬКИЙ ГОРІХ» успішно реалізує інвестиційний проект по вирощуванню горіхів. Проект започаткований у 2015 році, площа садів 970 гектарів, що дає можливість створити 60 додаткових постійних робочих місць. Кошторисна вартість 218 мільйонів гривень.

«Вінниччина є провідним регіоном України по виробництву продукції садівництва, її переробки та вирощування посадкового матеріалу. В структурі виробництва валової продукції сільського господарства плодово-ягідна продукція займає 3,2%. Протягом останніх років в Україні інтенсивно розвивається галузь горіхівництва. Кожен рік в Україні збирається понад 100 тис. тонн волоських горіхів. З них 6 тис. тонн дає Вінниччина. Дві третини цього врожаю спрямовується на експорт» - відзначив голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. За його словами якість українських земель, клімат вважаються найкращими для вирощування горіхових дерев, тому наші горіхи за якістю кращі у порівнянні з тими, які вирощують в Америці чи Китаї».

Наразі закупівельна ціна на українські горіхи є низькою через відсутність повноцінних промислових насаджень, коли партії формуються неоднорідні, більшість горіхів  збирається або в присадибних господарствах або ж по лісосмугах. У зв’язку з цим даний проект для області є надзвичайно актуальним та перспективним.

На сьогодні саджанці волоського горіха іноземної селекції висаджені на площі 710 гектарів. Обсяг освоєних інвестицій 227 мільйонів гривень. З початку року освоєно 2,5 мільйони. В рамках проекту відновлюється зрошувальна система, що знаходиться на території Яришівської та Кремінської сільських рад. Розроблена проектно-кошторисна документація вартістю 240 тис. грн., вартість відновлення системи становитиме понад 4 мільйони гривень. Вже відновлені насосні станції, електролінії та трансформаторні підстанції, центральні магістралі. Облаштовано понад двох кілометри нової внутрішньогосподарської зрошувальної системи. Полив буде здійснюватись на площі 710 гектарів.

Договори укладені з 439 пайщиками п’яти сільських рад, ставка орендної плати з 2018 року становитиме 12,5% від нормативно грошової оцінки нижчезазначених сільських рад.

Наразі площа горіхових садів області перевищила 2 тис. гектарів, з яких 1000 га в плодоносному віці, а урожайність у минулому році досягла 60 ц/га. Витрати на виробництво значно нижчі, ніж інших плодових культур. Горіхи можна легко зберігати і транспортувати, не маючи спеціальних приміщень та транспорту.

 

Вiнниця.info