26 трав. 2015 12:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Культура
0

63

0

На Вінниччині зберігся унікальний пам’ятник засновнику «Beatles» Джону Леннону

На Вінниччині зберігся унікальний пам’ятник засновнику «Beatles» Джону Леннону

 На Вінниччині встановлений пам’ятник Джону Ленону


На Вінниччині зберігся унікальний пам’ятник засновнику «Beatles» Джону Леннону

Унікальний пам’ятник Джону Леннону стоїть на розбитій площі у Могилів-Подільському, що на Вінниччині. Тридцять п’ять років тому його створили місцеві школярі. За часів радянської влади – це викликало справжній скандал. Проте зараз подивитись на лідера легендарної Бітлз приїздять навіть іноземці.

Пам’ятник Джону Леннону у Могилів-Подільському встановили ще 1980 році, в знак шани та любові до гурту. Тоді це був єдиний постамент лідеру Бітлз не лише в Радянському союзі, а й в усьому світі.

Створити пам’ятник свого кумира спало на думку Борису Горецькому. Тоді чоловік навчався у восьмому класі. Разом із друзями зібрали фотографії Леннона, взяли касети з його піснями та поїхали до скульптора.

Над скульптурою хлопці працювали півтора роки. Майже усе робили власноруч. А коли постамент привезли в місто, щоб поставити на центральній площі – розгорівся справжній скандал. Радянська влада намагалась знищити пам’ятник.

«Почему вы не поставили памятник Павлику Морозову или Зое Космедемянской. Мы любим слушать музику. Хотели его сбросить в Днестр. Я тоже там имел не осторожность подраться даже. Ну никто его уже не снял», розповідає фанат гурту Борис Горецький.

Зараз це четвертий пам’ятник Джону Ленону в світі. Його, на фото навіть бачила дружина лідера Бітлз Йоко Оно. А тепер сюди приїздять фанати легендарної групи.

«Я горжусь тем, что эти ребята молодцы. Поставили этот памятник Джону Леннону ну и памятник Битлз конечно. Это музыка, это рождение Битлз», - каже мешканець Чикаго Семен Водовоз.

Зараз Борис Горецький намагається домовитись із владою, або пам’ятник перенесли у центральний парк. А біля нього мріють встановити постаменти усіх лідерів гурту.

ВИННИЦА.info, за матеріалами каналу «Україна».

title