1 серп. 2014 15:01

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

40

0

На Вінниччині з’явиться історико-культурний заповідник «Батіг»

На Вінниччині з’явиться історико-культурний заповідник «Батіг»

Комісія з питань культури, духовності та історичної спадщини облради пропонує управлінню культури і туризму утворити оргкомітет із створення історико-культурного заповідника “Батіг”

 

 


На Вінниччині з’явиться історико-культурний заповідник «Батіг»

Голова постійної комісії з питань культури, духовності та історичної спадщини Михайло Вдовцов звернувся до начальника управління культури і туризму Вінницької обласної державної адміністрації Марії Скрипник з пропозицією створити оргкомітет для напрацювання конкретних пропозицій до Концепції створення історико-культурного заповідника “Батіг” у с. Четвертинівці Тростянецького району.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької обласної ради.

Ідея створення історико-культурного заповідника “Батіг” була озвучена ще у 2002 році, під час святкування 350-річчя битви під Батогом. Тоді ж були розпочаті підготовчі роботи: направлені відповідні звернення Четвертинівської сільської ради та Тростянецької райдержадміністрації до голови облдержадміністрації та голови Вінницької обласної Ради. Головою Вінницької ОДА В. Коцемиром було надано відповідне доручення від 10.06.2002 р. всім службам, які мали взяти участь у створенні заповідника. Всі матеріали для створення заповідника були підготовлені і направлені до Кабінету Міністрів України. Однак, це питання з певних причин не вирішилося, і всі роботи зі створення заповідника “Батіг” були призупинені.

На Вінниччині з’явиться історико-культурний заповідник «Батіг»

На Вінниччині з’явиться історико-культурний заповідник «Батіг» - фото 2

 На Вінниччині з’явиться історико-культурний заповідник «Батіг» - фото 3

На Вінниччині з’явиться історико-культурний заповідник «Батіг» - фото 4

Довідка.

Переможна битва під “Батогом” поблизу села Четвертинівки Тростянецького району Вінницької області між військами української козацької держави під проводом Богдана Хмельницького та Речі Посполитої під командуванням польського коронного гетьмана М. Калиновського відбулась 1-2 червня 1652 року. Батізька битва була однією із найважливіших перемог української нації у ході національно-визвольної війни проти польських загарбників у середині ХVІІ ст.

На місці історичної події знаходиться пам'ятка місцевого значення „Поле Батозької битви” до складу якої входять унікальні історичні і природні місця, що потребують захисту, охорони і благоустрою із боку держави, як об’єкти історичної, культурної і природної спадщини. Сюди входять, крім поля битви, природні урочища “Кутів яр” та “Кривавий яр”, гора Батіг, історична “козацька” криниця, з якої за переказами козаки брали воду, козацький камінь на тому місці, де козаки переходили вбрід річку Бог, залишки валів укріплень, що потребують додаткового археологічного дослідження. Більшість цих унікальних пам’яток потребують належної охорони, благоустрою та дослідження як об’єкти історичної, культурної і природної спадщини.

Пам’ятки, зокрема - пам'ятник на честь 300-ї річниці битви, споруджений ще в 1952 році місцевими майстрами та пам'ятник на честь 340-ї річниці битви, що споруджений в 1992 році, краєзнавчий музей у с. Четвертинівці є застарілими і потребують оновлення. Крім того, унікальні природні ландшафти – схили Південного Бугу, гора Батіг, річка Батіг, лісові масиви “Кутів яр” та “Кривавий яр” належно не охороняються. Гора Батіг, неподалік якої видобувається камінь протягом тривалого часу систематично руйнується. Також у с. Четвертинівці в приміщенні місцевого Будинку культури знаходиться краєзнавчий музей с. Четвертинівка, якому у 2003 р. присвоєно звання "народний". Музей засновано 1990 р. Колекція музею нараховує майже 300 предметів і експонатів різних історичних періодів. Щороку музей відвідує понад 2 000 осіб. Частину експозиції музею становить інформація і знахідки, що пов’язані із битвою під “Батогом”.

ВИННИЦА.info


0
0