6 лип. 2018 19:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

325

0

На вулицях Вінниці знаходять стрижів. Люди намагаються врятувати пташенят. Фото

На вулицях Вінниці знаходять стрижів. Люди намагаються врятувати пташенят. Фото

Поради орнітолога, чи варто забирати додому стрижа, який випав з гнізда 


На вулицях Вінниці знаходять стрижів. Люди намагаються врятувати пташенят. Фото

Дома у вінничанки Тетяни Бакалейник живе молодий стриж. Пташеня знайшла кілька днів тому неподалік одного з магазинів.

«Таня йшла на роботу. Аж бачить пташеня. Воно вже було поранене. Напевно, його встигли коти подерти. Забраладодому. Спочатку не знали й що і робити. Потім в інтернеті прочитали, треба годувати комахами. Спочатку ловили дома. Але він їсть дуже багато і часто. Я сходив у зоомагазин, купив тарганів, спеціальний корм для пташок. Єдине, переживаю, аби вижив. Адже він трохи кволий. На шиї рана. Заливаю її антисептиками. Він весь час сидить. Спочатку думали посадити у клітку для папуг, та порадили у коробку. Так він там себе почуває комфортно. Походить кілька кіл, поспить. Сподіваюся, що пташка оклигає і навчиться літати. А наразі, навіть не називали його», - розповів Вiнниця.info Богдан Лялюк, він допомагає Тетяні рятувати пташеня. Ходять його годувати почергово.

Інформацію про те, як доглядати за пташеням, дізнавалися через соцмережі в інтернеті. Як виявилося, така сама знайда є у багатьох вінничан. Люди вже назвали явище своєрідним "стрижепадом". Проте, нічого дивного у тому, що так часто почали знаходити цих пташенят, не бачить місцевий орнітолог Олександр Матвійчук.

«Нормальне сезонне явище. Період вильоту пташенят стрижів. Деякі не справляються. Чи недостатньо окріплі, чи мають індивідуальні вади. Тому і падають. Буває, що збивають, чи за щось чіпляються. У них така анатомічна особливість, мають коротенькі лапи. Тому з землі, чи пласкої поверхні, вони злетіти не можуть. Для того, аби злетііти, необхідна висока поверхня», - пояснює Вiнниця.info орнітолог.

Також попереджає, у більшості випадків доля підібраних пташенят буде приречена.

«Годувати потрібно комахами. У великій кількості. Мало людей на це мають стільки часу. Стрижи серпокрильці можуть їсти лише невеликих комах. Це комарі, мухи. По 7 разів на день. Якщо люди готові у такому ритмі доглядати, то нехай спробують. А якщо ні, порада така, не беріть додому. Адже, стриж, який випав, не завжди приречений загинути на вулиці. Його треба просто підсадити на якесь підвищення, аби не дістали собаки та коти. А потім батьки часто догодовують своїх пташенят. Знаходять і не кидають», - додає Матвійчук.

Орнітолог також зауважує, щоб випавше пташеня стрижа стало на крило, достатньо кількох днів.  

На вулицях Вінниці знаходять стрижів. Люди намагаються врятувати пташенят. Фото

На вулицях Вінниці знаходять стрижів. Люди намагаються врятувати пташенят. Фото - фото 2

На вулицях Вінниці знаходять стрижів. Люди намагаються врятувати пташенят. Фото - фото 3

Вiнниця.info, фото з соцмереж.