18 квіт. 2018 18:06

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

211

0

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області


«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області

 Вінницька область за статистикою є лідером в Україні з виробництва молока. Лише протягом січня – березня 2018 року, за даними обласного управління статистики, вироблено 168,7 тис. тон молока. Тому, на Вінниччині досить багато переробних підприємств. Одне з них експортує свою продукцію до Молдови, Казахстану і Білорусі, має довід поставки продукції в Голландію та планує поставляти молоко і кисломолочні продукти на європейські ринки. Два роки тому компанія отримала статус затвердженого експортера молочної продукції до країн Європейського союзу.

Виробничі потужності одного з найбільших в Україні підприємств розміщуються в Іллінцях. Компанія випускає 98 найменувань молока та кисломолочної продукції в упаковці «тетрапак», які представлені у магазинах на території всієї нашої країни.

«Компанія на ринку 21 рік. Починали з високотемпературної обробки молока. Виробництво створено на базі старого заводу. На даний момент в країні є два види молока і дві технології за якою виготовляють молоко: пастеризоване і ультрапастеризоване. Пастеризоване молоко на ринку України займає біля 80%, решта молока - ультрапастеризоване. Це особливості нашого українського ринку. В Європі - навпаки. Там молоко в упаковці «тетрапак» займає більшу частину ринку. В Іспанії, наприклад, це 93% продукції що реалізується, Германія - 70%, Італія - 65%», - розповідає директор по маркетингу Наталя Веремчук.

Наталія Веремчук зазначає, що при ультрапастеризації в молоці зберігається білок та кальцій, але знищуються бактерії та спори бактерій, що дозволяє зберігати продукт до 6 місяців.

«Технологія ультрапастеризаціі винайдена компанією «Тетрапак» у 80-х роках і досі є найсучаснішою технологією обробки молока в світі. Молоко може зберігатись понад 6 місяців. Є три головні складові тривалого зберігання. Перше - якісна сировина. Для виробництва можна використовувати лише молоко сорту «екстра» і «вищий», інше не підходить. Якщо на обладнання потрапляє не якісна сировина, виробництво зупиняють і ставлять на мийку. Тому працюємо лише з фермерськими господарствами, від населення молоко не приймаємо. Друга складова - технологія ультра пастеризації, коли протягом 4 секунд молоко нагріваються до температури 135-140 градусів і швидко охолоджується - до 25 градусів. Таким чином вбиваються всі бактерії і всі спори бактерій. Виникає питання: чи не вбиваються в молоці разом з бактеріями всі корисні речовини? Ні. Вчені визначили оптимальну температуру для того, щоб вбити бактерії і спори, але зберегти білок і кальцій. Це важливі елементи за які цінується молоко. Третій компонент – упаковка. Упаковка «тетрапак» складається з 6 слоїв. При розливі продукту не має контакту з зовнішніми чинниками. З дотриманням цих етапів переробки молоко може зберігатись без холодильника до 6 місяців», - розповіла Наталя Веремчук.

Підприємство експортує свою продукцію до Молдови, Казахстану, Білорусі. Аби зайти на європейські ринки, представники компанії беруть участь у міжнародних виставках та збільшили чисельність фахівців у відділі експорту. Мають мрію – напоїти українським молоком Європу.

«Виходити на ринки Європи складно. В Європі є свої улюблені торгові марки, свої виробники, є державна підтримка молочарства і фермерства. Але ми проводили презентації і перемовини, в країнах Європи. Там, де пробували нашу продукцію мають до неї прихильність, всім подобається.

Ми мали поставки сухого молока в Голландію. Це був наш перший досвід. Плануємо працювати з Польщею та Німеччиною. Маємо контракти на стадії підписання. Але на це потрібен час», - пояснює директор по маркетингу.

Сам процес переробки повністю автоматизований. При потраплянні на територію заводу, молоко перевіряють в лабораторії, потім з машини по трубах через фільтри і насоси продукція йде у ємності для приймання молока, далі - проходить охолодження, термообробку, переробку та фасується.

На підприємстві жорстка система контролю. Працівники проходять до виробничих цехів через «санітарну зону» - після душу та зміни одягу, який щодня перуть після завершення зміни.

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області - фото 2

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області - фото 3

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області - фото 4

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області - фото 5

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області - фото 6

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області - фото 7

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області - фото 8

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області - фото 9

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області - фото 10 

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області - фото 11 

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області - фото 12 

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області - фото 13 

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області - фото 14 

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області - фото 15  «Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області - фото 16

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області - фото 17

«Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області - фото 18 «Напоїти молоком Європу». Фоторепортаж з підприємства, одного з найбільших виробників у Вінницькій області - фото 19

 Вiнниця.info