23 листоп. 2015 15:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Місто
0

95

0

Нащадок родини Грохольських виділив гроші для порятунку вінницьких Мурів

Нащадок родини Грохольських виділив гроші для порятунку вінницьких Мурів

 Вінниці Мури знайшли першого мецената


Нащадок родини Грохольських виділив гроші для порятунку вінницьких Мурів

 20 листопада у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Вінниці відбулася зустріч митрополита Вінницького і Барського Симеона з керівниками громадських організацій: «Спільнота «Історія Вінниці» – Олександром Федоришеним і «Кресов’яци» – Юрієм Войціцьким.

Про це інформує прес-служба Вінницької єпархії.

Метою зустрічі стало обговорення планів щодо порятунку і відродження пам’ятки архітектури національного значення – комплексу споруд Домініканського монастиря і Мурів, в якому, починаючи з ХІХ століття знаходиться головний православний храм м. Вінниці і Вінницької єпархії – Спасо-Преображенський кафедральний собор.

«Історія Вінниці» спільно ГО «Кресов’яци» звернулися за фінансовою допомогою до нащадка польської родини Ґрохольських, за кошти яких у XVIII столітті постали теперішній собор і Мури, – Генріка Ґрохольського, що живе у Варшаві.

Олександр Федоришен та Юрій Войціцький передали митрополиту Вінницькому і Барському Симеону лист від п. Генріка, у якому нащадок Ґрохольських зазначив, що його родина, будучи нерозривно пов’язаною з Поділлям та Вінницею, завжди сприяла на цих землях розвитку культури та духовності, у тому числі будівництву храмів – як католицьких, так і православних. Генрік Ґрохольський написав, що наслідуючи приклад своїх предків, він не забуває про цінності, які були важливими для них, так і тепер для нього. Від своїх можливостей, як він написав у листі, п. Генрік передав для продовження робіт по відродженню храму і Мурів певну суму коштів, які будуть спрямовані на оплату робіт, які зараз виконуються.

Оскільки пам’ятка архітектури є власністю держави, Вінницька єпархія наразі готує офіційне звернення до керівництва Вінницької області і міста з проханням виділити кошти для порятунку Мурів, в яких до речі, передбачається влаштування не лише релігійних, а й музейних та туристичних об’єктів, які будуть цікавими для усіх городян і гостей Вінниці. Днями Міністерство культури погодило першу чергу реставраційної документації, і тепер єпархія може звертатися до влади з конкретними проханнями і пропозиціями. 

Нащадок родини Грохольських виділив гроші для порятунку вінницьких Мурів

ВИННИЦА.info